Basket Talk

Από τις καλύτερες άμυνες της Ευρώπης: O «άσος» στο μανίκι του Παναθηναϊκού, στον δρόμο προς την κορυφή! (video)

Από τις καλύτερες άμυνες της Ευρώπης: O «άσος» στο μανίκι του Παναθηναϊκού, στον δρόμο προς την κορυφή! (video)
Η άμυνα από «ατσάλι» που έχει χτίσει ο Παναθηναϊκός τον τοποθετεί ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες της EuroLeague στις σχετικές κατηγορίες και είναι αυτή που τον... οδηγεί στη φετινή διοργάνωση!

Απομένουν έξι «στροφές» για το φινάλε της κανονικής διάρκειας της EuroLeague, με τον Παναθηναϊκό να βρίσκεται στην 3η θέση της βαθμολογίας και να έχει ως απόλυτο στόχο, το πλεονέκτημα έδρας ενόψει των play-offs της διοργάνωσης.

Με ρεκόρ 18-10, οι «πράσινοι» είναι ισόβαθμοι με τη Μονακό, ενώ παράλληλα έχουν μία νίκη περισσότερη από τους τρεις διώκτες τους (Ολυμπιακό, Φενέρμπαχτσε και Βίρτους Μπολόνια).

Και όλα αυτά, την ώρα που το «τριφύλλι» είναι μία νέα ομάδα, η οποία ακόμη «χτίζεται» και η οποία προσέθεσε 11 καινούργια «κομμάτια» στο... παζλ που «διαλύθηκε» και αποφασίστηκε να δημιουργηθεί εκ νέου από το «μηδέν».  

Οι τρεις χρονιές που διένυσε ο Παναθηναϊκός ήταν μακριά από όσα είχε συνηθίσει ο κόσμος του συλλόγου και το καλοκαίρι, παρά τον έντονο ενθουσιασμό για τις μεταγραφικές κινήσεις, υπήρχαν και «ερωτηματικά», αναφορικά με το αμυντικό... φίλτρο που θα έχει η ομάδα του Εργκίν Αταμάν.

Κι όμως, λίγους μήνες αργότερα και όλοι πλέον, μπορούν να κατανοήσουν πως η άμυνα έχει φέρει μέχρι εδώ τους «πράσινους». Η... καλοκαιρινή αμφισβήτηση, έγινε το «όπλο» του Παναθηναϊκού και αυτό αποτυπώνεται - σχεδόν - σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες.  

Αρχικά, ο Παναθηναϊκός είναι η 4η καλύτερη ομάδα στη EuroLeague, όσον αφορά τους πόντους που δέχεται ανά παιχνίδι (77.3), ενώ είναι η κορυφαία ομάδα σε κλεψίματα (7.4 ανά ματς), αλλά και στο να οδηγεί τους αντιπάλους σε λάθη (13.9 ανά ματς).

Παράλληλα, το «τριφύλλι» είναι η 3η καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης, βάση του defensive rating (108.9), την ώρα που μετά τη Φενέρμπαχτσε, δέχεται τα λιγότερα σουτ τριών πόντων, ανά αναμέτρηση (7.9).

Τέλος, ο Παναθηναϊκός, με την πίεση που ασκεί στους αντίπαλους χειριστές, τους κάνει να... υποφέρουν και γι’ αυτό το λόγο είναι η 4η καλύτερη ομάδα, όσον αφορά τις ασίστ που επιτρέπει, σε κάθε ματς (16.2).  

Lessort-Asvel.jpg

Αναλυτικά οι στατιστικές κατηγορίες που ξεχωρίζει ο Παναθηναϊκός στην άμυνα:

Πόντοι που δέχεται 77.3 (4ος)

Κλεψίματα 7.4 (1ος) 

Λάθη αντιπάλων 13.9 (1ος)  

Defensive Rating 108.9 (3ος)

Τρίποντα που δέχεται 7.9 (2ος)

Ασίστ που επιτρέπει 16.2 (4ος)

*Όλοι οι παραπάνω αριθμοί, αφορούν τις επιδόσεις που σημειώνονται ανά παιχνίδι.  

Η στατιστική δείχνει πως ο Παναθηναϊκός διαθέτει μία από τις καλύτερες άμυνες της φετινής EuroLeague, ενώ παράλληλα, αποδεικνύει πως οι «πράσινοι» έχουν κατορθώσει να διανύσουν το... δύσβατο δρόμο της διοργάνωσης, χάρη στις αμυντικές τους επιδόσεις.  

Γιώργος Καπουκάκης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0