Basket Talk

Ο Τρινκιέρι «μεταμόρφωσε» (και) τη Ζάλγκιρις: Ο Έβανς, ο Μπιρούτις και η έδρα - κόλαση!

Ο Τρινκιέρι «μεταμόρφωσε» (και) τη Ζάλγκιρις: Ο Έβανς, ο Μπιρούτις και η έδρα - κόλαση!
Ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στην έδρα που... σπέρνει τον τρόμο μέσα στο 2024. Η «μεταμόρφωση» της Ζάλγκιρις επί Τρινκιέρι είναι ολοκληρωτική, και οι αριθμοί το αποδεικνύουν με εκκωφαντικό τρόπο.

Άλμπα, Φενέρμπαχτσε, Εφές και Παναθηναϊκός έχουν καεί κατά σειρά στην «κόλαση» στην οποία έχει μετατρέψει ο Αντρέα Τρινκιέρι τη «Ζαλγκίριο Αρένα». Ο Ολυμπιακός καλείται (01/03, 20:00) να ανακόψει τη φόρα των Λιθουανών, για τους οποίους οι πρώτοι δύο μήνες του Τρινκιέρι μοιάζουν με... μήνες του μέλιτος.



Ο 55χρονος Ιταλός προπονητής ανέλαβε τη Ζαλγκίρις στις 30 Δεκεμβρίου του 2023 και έκανε ντεμπούτο στην EuroLeague στο εντός έδρας παιχνίδι με την Άλμπα, για τη 18η αγωνιστική. Η αλλαγή της πορείας της Ζάλγκιρις από τότε μέχρι και σήμερα, και ιδιαίτερα εντός έδρας, είναι σοκαριστική.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, αν μελετήσουμε τι κάνουν οι Λιθουανοί από τη 18η αγωνιστική και έπειτα (επί Τρινκιέρι), σε σύγκριση με ότι έκαναν μέχρι τότε:

Ζαλγκίρις

 

1η-17η  Αγωνιστική

18η-26η  Αγωνιστική

Ρεκόρ (Νίκες-Ήττες)

5-11

6-3

Πόντοι (Επίθεση)

78.1

83.5

Πόντοι (Άμυνα)

80.4

79.8


Εντός Έδρας

 

1η-17η Αγωνιστική

18η-26η Αγωνιστική

Ρεκόρ (Νίκες-Ήττες)

2-6

4-0

Πόντοι (Επίθεση)

78.4

87.8

Πόντοι (Άμυνα)

83

71


Αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Ζάλγκιρις παραμένει ο Κίναν Έβανς. Κι αν αυτό δεν αποτελεί είδηση, επί Τρινκιέρι ο Αμερικανός πραγματικά... τρυπάει το ταβάνι του, «εκτοξεύοντας» σε δυσθεώρητα ύψη τους αριθμούς του:


Κίναν Έβανς

 

1η-17η Αγωνιστική

18η-26η Αγωνιστική

Πόντοι

15.9

19.4

Δίποντα

51%

53%

Τρίποντα

41.8%

51.7%

Βολές

84%

92.5%

PIR (αξιολόγηση)

17.2

21.2


Εκτός του απόλυτου ηγέτη Έβανς, υπάρχει και η «αποκάλυψη», το «πουλέν» του Αντρέα Τρινκιέρι. Αν ποντάραμε στην αρχή της θητείας του Ιταλού, για το ποιος παίκτης θα ήταν αυτός, λίγοι θα σκεφτόμασταν τον Λαουρίνας Μπιρούτις. Ο 27χρονος ύψους 2.13 σέντερ βιώνει ένα ονειρεμένο 2024, όπως φαίνεται και από τη ραγδαία άνοδο των αριθμών του.

Λαουρίνας Μπιρούτις

 

1η-17η Αγωνιστική

18η-26η Αγωνιστική

Λεπτά συμμετοχής

13

20

Πόντοι

6.6

10.8

Ριμπάουντ

3.4

4.6

PIR

8.2

12.7

Είναι προφανές πως η ραγδαία άνοδος των αριθμών του Μπιρούτις είναι ανάλογη της αύξησης του χρόνου συμμετοχής του, παρ’ όλα αυτά, ο ρόλος του και ο τρόπος που χρησιμοποιείται έχει αλλάξει δραματικά. Από το μονότονο και αργό post παιχνίδι, με τους συμπαίκτες του να παρακολουθούν στατικοί, που ήταν αποκλειστικά το παιχνίδι του Μπιρούτις επί Μακσβίτις, ο Λιθουανός ψηλός στήνει πλέον ασταμάτητα συνεργασίες με τους γκαρντ της ομάδας. Οι συνεργασίες αυτές δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στις άμυνες, καθώς ο Μπιρούτις έχει αναπτύξει ένα τρομερό όπλο, που δεν είναι άλλο από το παράταιρο αλλά απόλυτα αποτελεσματικό σουτ (σαν floater) που επιχειρεί από μέση απόσταση. Ο Τρινκιέρι έχει τέτοια «λατρεία» για αυτό το σουτ, που έχει... απειλήσει πως «θα του κάψει το αυτοκίνητο, αν το σταματήσει».

Ο Μπιρούτις, μάλιστα, αναδείχθηκε και MVP του Κυπέλλου Λιθουανίας που κατέκτησε πρόσφατα η Ζάλγκιρις. Η συμμετοχή του στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό έχει χαρακτηριστεί ως αμφίβολη, αλλά οι πιθανότητες είναι υπέρ του να δώσει το «παρών».

Κοντεύουν να συμπληρωθούν 10 χρόνια, από όταν ο Τρινκιέρι άφησε τον πάγκο της Εθνικής μας Ομάδας (όπου είχε παίκτη και τον αποψινό του αντίπαλο, Κώστα Παπανικολάου, μαζί με άλλα μεγάλα ονόματα), με την ταμπέλα του αποτυχημένου. Σήμερα, αποτελεί έναν «φτασμένο» προπονητή στο επίπεδο της EuroLeague, τρομερά επιδραστικό σε όποια ομάδα αναλαμβάνει. Το ίδιο αποδεικνύεται μέχρι στιγμής και στη Ζάλγκιρις, με την αποστολή του Ολυμπιακού (01/03, 20:00) να είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Αντρέας Φούντας
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0