Basket Talk

Τα πιο μακρινά buzzer-beater στην ιστορία του NBA: Σε ποια θέση είναι η «βόμβα» του Στρους; (video)

Τα πιο μακρινά buzzer-beater στην ιστορία του NBA: Σε ποια θέση είναι η «βόμβα» του Στρους; (video)
Το ασύλληπτο buzzer-beater του Μαξ Στρους ανήκει στα πέντε πιο μακρινά που έχουν επιτευχθεί, και μάλιστα στη δεύτερη θέση! Ποια είναι τα υπόλοιπα;

Το παιχνίδι των Καβαλίερς με τος Μάβερικς στο Κλίβελαντ επεφύλασσε ένα πραγματικά επικό φινάλε. Οι γηπεδούχοι, όντες πίσω στο σκορ με έναν πόντο (118-119) είχαν επαναφορά από τη βασική τους γραμμή, με 2.6 δευτερόλεπτα να απομένουν για τη λήξη του αγώνα. Ο Μαξ Στρους πέταξε την μπάλα πίσω από το κέντρο, ευστόχησε και «τρέλανε» τον μπασκετικό πλανήτη!

Το συγκεκριμένο σουτ είναι τόσο σπάνιο, που κατέλαβε τη δεύτερη θέση στη λίστα με τα πιο μακρινά buzzer beater στην ιστορία του NBA. Ποια σουτ ξεπέρασε, λοιπόν, και ποιο παρέμεινε στην πρώτη θέση; Ας θυμηθούμε το ιδιαίτερα εντυπωσιακό Top5 των πιο μακρινών buzzer-beater που έχουν επιτευχθεί, δίπλα σε αυτό του Στρους:

5. Ταϊρίκ Έβανς: Σακραμέντο Κινγκς- Μέμφις Γκρίζλις 100-98, (2010)

Οι Κινγκς φιλοξένησαν τους Γκρίζλις, στις 29 Δεκεμβρίου του 2010, μετρώντας οκτώ συνεχόμενες ήττες. Ο Ταϊρίκ Έβανς… αποφάσισε να σπάσει αυτό το σερί με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο, με ένα απίθανο σουτ από τα 15 μέτρα, ενώ ο ίδιος ήταν στον αέρα!

«Κάνουμε τέτοια σουτ και στις προπονήσεις, και είμαι ο καλύτερος στην ομάδα», δήλωσε ο Έβανς μετά το παιχνίδι.

4. Τζούλιους Έρβινγκ: Ντάλας Μάβερικς- Φιλαδέλφεια Σίξερς 120-123, (1986)

Στην προτελευταία σεζόν της σπουδαίας καριέρας του, ο Τζούλιους Έρβινγκ έμελλε να χαρίσει ένα από τα πιο εντυπωσιακά του highlights. Στον αγώνα των Σίξερς με τους Μάβερικς, στις 28 Φεβρουαρίου του 1986, το σκορ ήταν ισόπαλο (120-120), με 2 δευτερόλεπτα να απομένουν. Ο «Dr. J» έκανε την επαναφορά, ξαναπήρε την μπάλα, και οι αντίπαλοί του έκαναν το λάθος να μην τον μαρκάρουν, έστω και πίσω από το κέντρο. Ο Έρβινγκ πέταξε την μπάλα, ευστόχησε και χάρισε τη νίκη στην ομάδα του.

3. Μαχμούντ Αμπτνούλ-Ραούφ Λος Άντζελες Κλίπερς- Ντένβερ Νάγκετς 106-109 (1992)

Ένας παίκτης-θρύλος των Νάγκετς, ο Μοχάμεντ Αμντούλ-Ραούφ, είχε πετύχει ένα απίθανο buzzer-beater, στις 27 Νοεμβρίου του 1992, κόντρα στους Κλίπερς και μέσα στο Λος Άντζελες. Με το σκορ στο 106-106, ο γκαρντ των Νάγκετς πήρε το ριμπάουντ από την τάπα του Μουτόμπο, και ενώ έτρεχε, σούταρε αρκετά πίσω από το κέντρο, από πολύ πλάγια θέση κι με αντίπαλο να τον μαρκάρει!

2. Μαξ Στρους: Κλίβελαντ Καβαλίερς- Ντάλας Μάβερικς 121-119 (2024)

Ο Μαξ Στρους απείλησε το ρεκόρ του πιο μακρινού buzzer-beater στην ιστορία, σουτάροντας και πάνω στην άμυνα του Λούκα Ντόνσιτς, για να κρίνει το συγκλονιστικό παιχνίδι των Καβαλίερς με του Μάβερικς!

1. Ντεβόντε Γκρέιαμ: Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ- Νιου Όρλεανς Πέλικανς (2021)

Αν παρατηρήσουμε το σουτ του Ντεβόντε Γκρέιαμ, βλέπουμε πως σουτάρει πραγματικά από την απόσταση ενός κανονικού τριπόντου, απλά… από την πλευρά της ομάδας του, στην απέναντι μπασκέτα! Ο Σάι Γκίλγκιους -Αλεξάντερ νόμιζε πως με το τρίποντο ισοφάρισης που πέτυχε για το 110-110 ήταν ο άνθρωπος του αγώνα, αλλά ο Γκρέιαμ πήρε την μπάλα από τη επαναφορά και την πέταξε μέσα στο αντίπαλο καλάθι! Από τις 15 Δεκεμβρίου του 2021, μέχρι και σήμερα λοιπόν, αυτό αποτελεί το πιο μακρινό buzzer-beater στην ιστορία του NBA.



Αντρέας Φούντας
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0