Basket Talk

Σπανούλης – Ζούγρης όπως λέμε… Γιαννάκης – Σπανούλης 20 χρόνια μετά και το μέλλον είναι μπροστά τους! (video)

Σπανούλης – Ζούγρης όπως λέμε… Γιαννάκης – Σπανούλης 20 χρόνια μετά και το μέλλον είναι μπροστά τους! (video)

O Βαγγέλης Ζούγρης έκανε το ντεμπούτο του στην Εθνική Ανδρών υπό το άγρυπνο βλέμμα του μέντορά του, Βασίλη Σπανούλη και μας έφερε θύμησες από την σχέση του «Kill Bill» με τον Παναγιώτη Γιαννάκη ακριβώς 20 χρόνια πριν.

Μπορεί τα βλέμματα να έχουν στραφεί και δικαίως στον Βασίλη Τολιόπουλο και στην εκπληκτική του εμφάνιση με τα γαλανόλευκα απέναντι στην Ολλανδία, όπου κατέγραψε ρεκόρ καριέρας με τη φανέλα της Εθνικής και χάρισε και τη νίκη στην Ελλάδα, για να κάνει το 2/2 στα προκριματικά του EuroBasket 2025. 

Όσο συνέβαιναν, όμως, όλα αυτά έγινε κάτι πολύ συμβολικό που θα μπορούσε να είναι κι ένας εξαιρετικά θετικός οιωνός για το μέλλον της Εθνικής ομάδας, τουλάχιστον για εκείνους που πιστεύουν στα… σημάδια.

H Ελλάδα, ακόμη κι αν κόπιασε κι αν ανησύχησε στο ματς, κατάφερε να ρίξει στο… καναβάτσο την Ολλανδία με 74-72 στην Χάγη με τον Βαγγέλη Ζούγρη να κάνει το ντεμπούτο του με την Εθνική Ανδρών στα τελευταία δευτερόλεπτα της τρίτης περιόδου με το σκορ 58-62 υπέρ της Ελλάδας.

Αυτή η κίνηση του Βασίλη Σπανούλη δεν είναι καθόλου τυχαία, ακόμη κι αν ο Ζούγρης ήταν πιο απαραίτητος από ποτέ μετά και τον τραυματισμό του Κώστα Αντετοκούνμπο. Ο Λαρισαίος τεχνικός είναι εκείνος που έχει παρακολουθήσει στενά τον 20χρονο mobile σέντερ και τον γνωρίζει όσο κανείς, αφού τον έχει γαλουχήσει και από τον πάγκο του Περιστερίου.

zougris_1.jpg

Τον Ιούνιο του 2022 ο «Kill Bill» ανέλαβε την ομάδα της δυτικής όχθης οδηγώντας την στον τελικό του Final 8 του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου ηττήθηκαν από τον Ολυμπιακό. Από τότε, η παρουσία του Σπανούλη στο τιμόνι του Περιστερίου μόνο σε καλό έχει βγει, αφού η ομάδα τερμάτισε στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος στην οποία δεσπόζει και τη φετινή σεζόν πίσω από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.

image-1_092644.jpg

Από την πρώτη μέρα, ο Βασίλης Σπανούλης ξεχώρισε τον Βαγγέλη Ζούγρη. Είδε ένα παιδί με θέληση, με όρεξη για δουλειά και φυσικά ταλέντο κι έγινε ο μέντοράς του. Εκείνος μέχρι και τα 14 του χρόνια δεν είχε καμία επαφή με την «πορτοκαλί θεά», ίσα ίσα έπαιζε ποδόσφαιρο και μάλιστα στην θέση του στόπερ. Τα χρόνια, όμως, πέρασαν και η πραγματική του κλίση έγινε εμφανής και κάπως έτσι πρωταγωνίστησε και στην προσπάθεια της Εθνικής Νέων στο EuroBasket U20, όπου με τα double double του οδήγησε την ομάδα στο τρίτο σκαλί της διοργάνωσης. 

Αυτά είδε στον γεννημένο το 2004 σέντερ, ο Λαρισαίος τεχνικός και του έδωσε τις ευκαιρίες που τόσο άξιζε και εκείνος τον έβγαλε… ασπροπρόσωπο. Ποιος θα ξεχάσει τις συγκινητικές δηλώσεις του Ζούγρη μετά από την γλυκιά ήττα του Περιστερίου από τον Ολυμπιακό με μόλις έναν πόντο διαφορά;

Εκεί ο 20χρονος διεθνής έκανε την καλύτερή του εμφάνιση μέχρι τότε με 9 πόντους, 1 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 1 μπλοκ και 2 κερδισμένα φάουλ με τα λόγια του για το είδωλό του μετά το τέλος της αναμέτρησης να συγκλονίζουν.

«Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό. Προσωπικά είμαι περήφανος για την προσπάθειά μας, τα δώσαμε όλα. Για την επίδοσή μου έχω να πω ότι απλά δουλεύω. Είναι τιμή μου να βρίσκομαι στον πάγκο μιας τέτοιας ομάδας. Όταν παίζω μέσα είναι συγκλονιστικό. Πόσω μάλλον όταν έχεις στον πάγκο έναν από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη. Θα “πεθάνω” για εκείνον, θέλω να τα δώσω όλα.

Έχω δουλέψει πάρα πολύ, έχω ματώσει. Προσπαθώ να αξιοποιώ τις ευκαιρίες του κόουτς, τον ευχαριστώ που με εμπιστεύτηκε. Δουλεύω, θα δουλεύω και δεν θα τα παρατήσω ποτέ. Θέλω να παίξω μπάσκετ και θα παίξω μπάσκετ. Το να φτάσω στην Ευρωλίγκα είναι το όνειρό μου, αλλά είναι πολύ μακρινό. Είμαι στο μηδέν, κάτω από το μηδέν. Το καταλαβαίνω και γι’ αυτό θέλω να δουλέψω».

Ναι καλά θυμάστε, είχε πει πως θα τα δώσει όλα για τον Βασίλη Σπανούλη, πως θα… πεθάνει για εκείνον και ο κόουτς αυτά τα λόγια τα μέτρησε και βλέποντας να τα συνοδεύει κι από πράξεις του έδωσε την ευκαιρία που τόσο ήθελε στην Εθνική Ανδρών.

Η «επίσημη αγαπημένη» βαδίζει εξάλλου σε νέα… μονοπάτια με τον Βασίλη Σπανούλη στον πάγκο της και με ένα ρόστερ νέο και γεμάτο όρεξη για επιτυχίες, βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, κάτι που και η εκκίνηση της ομάδας το απέδειξε.

image_25.jpg

Αυτή η σχέση «πουλέν – μέντορα» του Βαγγέλη Ζούγρη με τον Βασίλη Σπανούλη που ξεκίνησε από το Περιστέρι και εδραιώθηκε στην Εθνική, μπορεί εύκολα να θυμίσει την αντίστοιχη που είχε ο Λαρισαίος κόουτς στα δικά του πρώτα βήματα στο μπάσκετ έχοντας τον Παναγιώτη Γιαννάκη να τον καθοδηγεί.

image_1_16.jpg

Ο «Δράκος» του ελληνικού μπάσκετ ήταν προπονητής στην ομάδα του Αμαρουσίου, όπου ο 20χρονος τότε «Kill Bill» ξεκίνησε την προσπάθειά του για λογαριασμό της Α1 στην Αθήνα. Το 2004, μάλιστα, οδήγησε το Μαρούσι στην κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο πρωτάθλημα, που αποτελεί μέχρι και σήμερα την καλύτερη επίδοση στην ιστορία του συλλόγου, αλλά και στον τελικό του EuroChallenge, όπου ηττήθηκε από την Ούνικς Καζάν.

Ο Γιαννάκης ήταν ο άνθρωπος που είδε το ταλέντο του Βασίλη Σπανούλη και το ανέδειξε με τον Λαρισαίο σούτινγκ γκαρντ να ψηφίζεται ο πιο βελτιωμένος παίκτης της Α1 το 2004, αλλά και να διεκδικεί μία θέση στην Εθνική ομάδα ανδρών.

κκ.jpg

Όπως έγινε και με τον Ζούγρη τώρα, είχε συμβεί και 20 χρόνια νωρίτερα με τον Σπανούλη. Το ντεμπούτο του έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, όταν αποφάσισε να τον συμπεριλάβει στις κλήσεις ο Παναγιώτης Γιαννάκης, που πέρα από το Μαρούσι είχε αναλάβει ξανά και τον πάγκο της Εθνικής. Εκεί ο «Kill Bill» αγωνίστηκε σε 6 αγώνες, πετυχαίνοντας 3,8 πόντους, 0,7 ριμπάουντ και μία ασίστ ανά αγώνα και με σπουδαίους συμπαίκτες κατάφερε να φτάσει έως τη 5η θέση της διοργάνωσης.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης ως προπονητής της Εθνικής Ελλάδας δεν δίστασε να λάβει ριζοσπαστικές αποφάσεις, αποκλείοντας παίκτες – κολώνες από την ομάδα και να δώσει και την ευκαιρία σε νέα παιδιά που αγαπούν τη φανέλα να «παλέψουν» για μία διάκριση με το χρυσό μετάλλιο στο EuroBasket του 2005 και το αργυρό την επόμενη χρονιά στο Παγκόσμιο να επιβεβαιώνουν αυτές τις επιλογές.

λεμπρον_4.jpg

Στα… χνάρια του φαίνεται να βαδίζει τώρα, ακριβώς 20 χρόνια αργότερο, ο Βασίλης Σπανούλης, ο παίκτης που ο «Δράκος» έπλασε και ανέδειξε. Τώρα εκείνος έχει τα ηνία της Εθνικής και της έχει δώσει νέα πνοή και φρεσκάδα και με… όπλο του την αγάπη για την Ελλάδα φιλοδοξεί να οδηγήσει την ομάδα στις δόξες του παρελθόντος. Αν κρίνουμε από τους οιωνούς και τα αποτελέσματα, βρίσκεται σε καλό δρόμο. Οψόμεθα…

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0