Basket Talk

Το «τρένο» της Παρί έρχεται... και στο μπάσκετ! (video)

Το «τρένο» της Παρί έρχεται... και στο μπάσκετ! (video)
Η Παρί έκανε το «μπαμ» με την κατάκτηση του Leaders Cup στην Γαλλία. Το τρένο, όμως, έχει μπει στις ράγες εδώ και καιρό για τη συγκεκριμένη ομάδα. Απλά με κάθε της επίτευγμα, τραβάει όλο και περισσότερα βλέμματα στην μπασκετική Ευρώπη, με τις φιλοδοξίες της να μην έχουν «ταβάνι».

«Η Παρί είναι Κυπελλούχος Γαλλίας». Μια φράση που έχει γίνει συνήθεια στο γαλλικό ποδόσφαιρο, αλλά στο μπάσκετ θα αποτελούσε όνειρο θερινής νυκτός, αφού πριν έξι χρόνια… δεν υπήρχε καν Παρί.

Τι έχει συμβεί, λοιπόν, στο γαλλικό μπάσκετ, με το project των Παριζιάνων;

Μετά τη διακοπή της EuroLeague, με την ολοκλήρωση της 26ης αγωνιστικής, θα μπορούσαμε με ασφάλεια να πούμε πως η Μονακό αποτελούσε την πιο «καυτή» ευρωπαϊκή ομάδα. Φαινόταν, λοιπόν, φυσιολογικό, να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα στις εγχώριες υποχρεώσεις της, και να κατακτήσει το γαλλικό Leaders Cup. Στον ημιτελικό, όμως, βρήκε απέναντί της την καλύτερη ομάδα του EuroCup, την ομάδα που προσπαθεί να γίνει νέα δύναμη στο γαλλικό μπάσκετ, την Παρί. Οι Παριζιάνοι επικράτησαν με 98-93. Στη συνέχεια νίκησαν, σε έναν εξίσου εντυπωσιακό τελικό, τη Ναντέρ, που νωρίτερα είχε αποκλείσει τη Βιλερμπάν, και πανυγήρισαν τον πρώτο τίτλο της… εξαετούς ιστορίας τους!

Η Παρί ιδρύθηκε το 2018, από τους Ντέιβιντ Καν και Έρικ Σβαρτζ. Ξεκίνησε από τη δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας, και μετά την τρίτη σεζόν κέρδισε τον προβιβασμό. Τη σεζόν 2021-2022, λοιπόν, ξεκίνησε το ταξίδι της στην πρώτη κατηγορία του γαλλικού μπάσκετ.

Κατάφερε να κερδίσει στο «νήμα» την παραμονή της στην κατηγορία, και από τότε κοιτάει μόνο προς τα πάνω.

Τη σεζόν 2022-23, η διοργάνωση του EuroCup αποφάσισε να επεκταθεί σε δύο μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο επελέγησαν οι Λόντον Λάιονς και η Παρί, για να λάβουν μέρος σε αυτήν.

Η Παρί δε θέλησε να «πετάξει» αυτήν την ευκαιρία, και έκανε μια σοβαρή επένδυση, στελεχώνοντας την ομάδα με προσεκτικές επιλογές. Πέντε μεταγραφικά αποκτήματα έμελλε να τη βοηθήσουν σημαντικά στη διάρκεια της χρονιάς. Πρόκειται για τον Ααμίρ Σινς, τους γνωστούς μας, από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και όχι μόνο, Άξελ Τουπάν και Τζέρεμι Έβανς, τον έμπειρο και ποιοτικό γκαρντ Αμάρ Γκέγκιτς και το «βαρύ πυροβολικό» Τάιρον Γουάλας.

Εξίσου σημαντική ήταν και η πρόσληψη ενός φιλόδοξου προπονητή, με εξαιρετικό βιογραφικό για την ηλικία του. Ο γεννηθείς το 1984 Γουίλ Γουίβερ, μετρούσε ήδη πολλά χρόνια πορείας στους πάγκους, τόσο στην G- League, όσο και ως assistant ομάδων του NBA, πριν αναλάβει την Παρί το 2022, ενώ ήταν και βοηθός στην εθνική ομάδα της Αυστραλίας!

Το μείγμα όλων αυτών δημιούργησε μια πολύ ποιοτική ομάδα. Σίγουρα οι μαζεμένες αγωνιστικές υποχρεώσεις, ήταν κάτι πρωτόγνωρο και δύσκολα διαχειρίσιμο. Η πορεία στο EuroCup, ήταν πολύ αξιόλογη, με το εμπόδιο της Γκραν Κανάρια στα προημιτελικά,όμως, να αποδεικνύεται πολύ υψηλό. Στο πρωτάθλημα, με ρεκόρ 16-18, οι Παριζιάνοι έμειναν οριακά εκτός των playoffs.

Η έτερη ευρωπαϊκή διοργάνωση (πλην της EuroLeague), το Basketball Champions League, κατακτήθηκε από τη γερμανική Βόννη, η οποία έφτασε και μέχρι τους τελικούς του γερμανικού πρωταθλήματος.

Αν η αναφορά στη Βόννη μοιάζει τελείως άκυρη με όλα τα προηγούμενα, σίγουρα οι άνθρωποι της Παρί δε σκέφτονταν έτσι. Είδαν πιθανώς πως η γερμανική ομάδα «ενσάρκωνε» ένα μεγάλο μέρος του οράματός τους. Τι πιο απλό, λοιπόν, από το να... φέρουν τη Βόννη στο Παρίσι, αποκτώντας τον προπονητή και τη… μισή ομάδα της!

Ο 41χρονος Φινλανδός Τουόμας Ιισάλο, αποτελεί έναν από τους πιο ελπιδοφόρους προπονητές στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, και ο Τι Τζέι Σορτς, ένα από τα μεγαλύτερα «πολυβόλα» που θα μπορούσε να βρει κάποιος εκτός της EuroLeague. Τις δύο αυτές «κολόνες» του πρότζεκτ των Γάλλων, ακολούθησαν από τη Βόννη και οι Σεμπαστιάν Ερέρα, Μάικλ Κεσσένς, Λέον Κράτζερ, Τάισον Γουόρντ και Κόλιν Μάλκολκμ!!

Παρά τις σημαντικές αποχωρήσεις (Άλμαν, Τουπάν, Έβανς, Γκέγκιτς) σε σχέση με το ρόστερ της προηγούμενης χρονιάς, φαίνεται εκ του αποτελέσματος πως η Παρί αναβάθμισε την ποιότητα και το βάθος του ρόστερ της.

Μέχρι τώρα, η σεζόν 2023-24 της ανήκει ολοκληρωτικά, καθώς αποτελεί ίσως την ισχυρότερη ομάδα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, έξω από την EuroLeague.

Διέγραψε μια σαρωτική πορεία στην κανονική περίοδο του EuroCup, με 17 νίκες και μόλις 1 ήττα. Παρ’ όλα αυτά, μιλάμε για μια «ύπουλη» διοργάνωση, με format που επιτρέπει εκπλήξεις, ενώ στα προημιτελικά η Παρί θα βρει πολύ δύσκολο αντίπαλο απέναντί της , το νικητή του ζευγαριού Ουλμ- Μπανταλόνα.

Στο πρωτάθλημα βρίσκεται στην τέταρτη θέση, σε απόσταση αναπνοής από τη δεύτερη Βιλερμπάν.

Η ομάδα του Ιισάλο στηρίζεται εν πολλοίς σε μια τετράδα εκπληκτικών σκόρερ.

Ο Τι Τζέι Σορτς, MVP του περσινού BCL, είναι ασταμάτητος, παρ’ ότι αποτελεί έναν από τους κοντύτερους παίκτες στο ευρωπαικών γηπέδων, με ύψος 1.75!

Το τελευταίο ίσως να δημιουργεί κάποια αμυντικά προβλήματα, όταν συνυπάρχει με τον εξαιρετικά ταλαντούχο Ναντίρ Χαϊφί, που έχει ύψος 1.85, και στα 22 του χρόνια μετρά 16.9 πόντους μέσο όρο στο EuroCup!

Ο 26χρονος σμολ-φόργουορντ, Κόλιν Μάλκολμ, πριν δύο χρόνια αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα Κύπρου, και σήμερα έχει 14.1 πόντους στην καλύτερη ομάδα του EuroCup, με το ασύλληπτο 76.5% στα δίποντα!

Τέλος, ο Τάισον Γουόρντ, προσθέτει 12 πόντους ανά αγώνα, με εξαιρετικά ποσοστά (67.6% 2π., 40% 3π. σε πάνω από τέσσερα εκτελεσμένα).

Αν δεν το παρατηρήσατε, οι τρεις από τους τέσσερις αστέρες της φετινής Παρί (Σορτς, Μάλκολμ, Γουόρντ), συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς που αναφέραμε παραπάνω, και που έκαναν το δρομολόγιο Βόννη-Παρίσι το καλοκαίρι του 2023!

Μπορεί οι… ρομαντικοί του αθλητισμού να μην ενθουσιάζονται με μια ομάδα με λιγότερα από δέκα χρόνια ύπαρξης (όπως ισχύει και για την αντίπαλο του Άρη, Προμετέι), αλλά η Παρί αποτελεί ένα τρομερά φιλόδοξο project, το οποίο μάλιστα, δύσκολα θα αφήσει αδιάφορη την EuroLeague, στο σύντομο μέλλον. Το Παρίσι θα αποτελέσει έναν πολύ ελκυστικό προορισμό, για να στείλει μια wild-card, εκτός κι αν η Παρί εξασφαλίσει τη συμμετοχή της, μέσω της πορείας της στο EuroCup.

Αντρέας Φούντας
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0