Basket Talk

Τελικά, ο Ολυμπιακός μπορεί και... χωρίς τρίποντο: Γιατί τα δύο «διπλά» διαφέρουν απ' τις άλλες νίκες του; (video)

Τελικά, ο Ολυμπιακός μπορεί και... χωρίς τρίποντο: Γιατί τα δύο «διπλά» διαφέρουν απ' τις άλλες νίκες του; (video)
Δύο συνεχόμενες νίκες εκτός έδρας για τον Ολυμπιακό στη EuroLeague. Υπάρχουν, όμως, κάποια στατιστικά, που κάνουν τα τελευταία δύο «διπλά», σημείο αναφοράς!
Έχει γίνει αντιληπτό πολλές φορές στη διάρκεια της σεζόν, πως ο φετινός Ολυμπιακός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τρίποντό του, και από τις επιδόσεις των Κάνααν και Πίτερς πίσω από τα 6.75μ.

Παρ'όλα αυτά, ο τρόπος που έχει πετύχει τις δύο τελευταίες νίκες του, σε δύσκολες έδρες, έρχεται να «ανατρέψει» αυτήν την εξάρτηση.

Το αν αυτό είναι κάτι προσωρινό ή μόνιμο θα το δείξει ο χρόνος, αλλά οι αριθμοί που προκύπτουν παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο Ολυμπιακός φέτος μετρά 15 νίκες. Στις δύο τελευταίες αγωνιστικές, έχει φύγει με «διπλά» από τις πολύ σκληρές έδρες της Μπάγερν και της Βαλένθια. Υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαμε να αναλύσουμε για τα παιχνίδια αυτά. Τα πιο εντυπωσιακά όμως στοιχεία των δύο τελευταίων παιχνιδιών, αφορούν αναμφίβολα τις επιδόσεις από  το τρίποντο.

Μελετήσαμε συνολικά τις επιδόσεις του Ολυμπιακού, και ξεχωριστά αυτές των Κάνααν και Πίτερς, στις 15 φετινές νίκες της ομάδας, αλλά και στις 11 ήττες της.

Προκύπτουν, λοιπόν οι παρακάτω αριθμοί:

 

Ολυμπιακός (3PM/3A) %

Πίτερς

(3PM/3PA) %

Κάνααν

(3PM/3PA) %

Στις 15 νίκες

(157/393) 40%

(34/57) 60%

(43/90) 48%

Στις 13 πρώτες νίκες

(146/356) 41%

(32/52) 62%

(42/83) 51%

Με Μπάγερν και Βαλένθια

(11/37) 30%

(2/5) 40%

(1/7) 14%

Στις 11 ήττες

(94/279) 34%

(17/36) 48%

(25/56)  45%

*(3PM/3PA):  (Εύστοχα Τρίποντα/Προσπάθειες για τρίποντο)

Πίτερς έχει απουσιάσει από ένα παιχνίδι της 14ης αγωνιστικής με τη Βαλένθια (ήττα με 63-56),  οπότε τα νούμερά του είναι για 10 και όχι για 11 ήττες.

Η εξάρτηση των «ερυθρόλευκων» από το τρίποντο, γίνεται ξεκάθαρη με μια σύγκριση των παραπάνω αριθμών, σε νίκες και ήττες. Παρ' όλα αυτά, βλέπουμε πως Κάνααν και Πίτερς έχουν ευστοχήσει σε μόλις τρία τρίποντα συνολικά, στα δύο συνεχόμενα διπλά του Ολυμπιακού, σε Μόναχο και Βαλένθια. Στη σεζόν, το άθροισμα των εύστοχων τριπόντων τους ανά αγώνα είναι 4.6, ενώ στις 13 προηγούεμενες νίκες του Ολυμπιακού, δεν είχαν πετύχει λιγότερα από τέσσερα τρίποντα αθροιστικά!

Σε ομαδικό επίπεδο, εκτός από την πτώση του ποσοστού, είναι πολύ εντυπωσιακό το ότι τα έξι έυστοχα τρίποντα με την Μπάγερν και τα πέντε με τη Βαλένθια, αποτελούν τις δύο χαμηλότερες επιδόσεις του Ολυμπιακού μεταξύ των 15 νικών του, και τις δύο από τις τρεις χαμηλότερες και στα 26 παιχνίδια! (πέντε είχε βάλει και στην ήττα στο Μιλάνο την 3η αγωνιστική). Επίσης, το 25% που σούαταρε με τη Βαλένθια είναι το μικρότερό ποσοστό του φέτος σε νίκη.

Όλα αυτά, λοιπόν, μόνο αισιόδοξα μηνύματα μπορούν να αποτελούν για τον Γιώργο Μπαρτζώκα, που είδε την ομάδα του να παίρνει σπουδαίες νίκες με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που συνηθίζει, με τα βασικά του «όπλα» σχετικά «ήσυχα» και με νέους πρωταγωνιστές να αναδεικνύονται. Πετρούσεφ, Ράιτ, Μπραζντέικις βρίσκουν ρόλο και δίνουν μεγάλη ποικιλία στον Ολυμπιακό, ενώ ο Γουόκαπ παίζει με όλο και περισσότερη αυτοπεποίθηση, παίρνοντας περισσότερες επιθετικές πρωτοβουλίες. 

Αν όλα αυτά δεν είναι μια απλή αριθμητική σύμπτωση, δείχνουν πως ο Ολυμπιακός εξελίσσει και εμπλουτίζει το παιχνίδι του, και ανεβάζει το αγωνιστικό του ταβάνι.

Αντρέας Φούντας
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0