Basket Talk

Νιου Γιορκ Νικς: Ένας πετυχημένος Ιανουάριος μπορεί να είναι οιωνός ακόμη και για το πρωτάθλημα; (video)

Νιου Γιορκ Νικς: Ένας πετυχημένος Ιανουάριος μπορεί να είναι οιωνός ακόμη και για το πρωτάθλημα; (video)

Τι κοινό έχει το τωρινό ρόστερ των Νιου Γιορκ Νικς με τους Μπουλς του Μάικλ Τζόρνταν; Η ομάδα της Νέας Υόρκης μόλις διένυσε έναν από τους πιο επιτυχημένους μήνες στην ιστορία της, κάτι που έχουμε να δούμε από το 1994 και αν ανατρέξουμε ακόμη πιο παλιά, από το 1968 και τον εξωπραγματικό Γουίλις Ριντ.

Ο Ιανουάριος του 2024 έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους Νιου Γιορκ Νικς που ολοκλήρωσαν τον μήνα με 14 νίκες και μόλις δύο ήττες.

Ο Τζέιλεν Μπράουν εξάλλου το πίστευε όταν έλεγε ότι η ομάδα της Νέας Υόρκης όδευε προς την σωστή κατεύθυνση αυτή τη νέα χρονιά κι αυτό αντικατοπτρίστηκε από τον πρώτο κιόλας μήνα.

Η τελευταία αναμέτρηση για την παρέα του Τομ Τιμποντό ήταν απέναντι στους Γιούτα Τζαζ τους οποίους κέρδισαν με 118-103. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο ματς πολλοί από τους παίκτες των Νικς αποφάσισαν να πρωταγωνιστήσουν με μπροστάρη φυσικά τον Ντόντε Ντιβιντσένζο που με 33 πόντους και 9/15 τρίποντα ισοφάρισε το ρεκόρ του franchise από την περιφέρεια. Από δίπλα, ο Τζος Χαρτ πραγματοποίησε το πρώτο triple double της καριέρας του, με 10 πόντους, 10 ριμπάουντ και 10 ασίστ, ενώ ακολούθησε και ο Μπράνσον με 29 πόντους και 9 ασίστ.

Αυτός ο αγώνας ήταν κάτι παραπάνω από ένα ματς, όπου όλα λειτούργησαν σωστά, ώστε η ομάδα της Νέας Υόρκης να κλείσει με το… δεξί τον Ιανουάριο. Η νίκη κόντρα στους Τζαζ αποτέλεσε την 8η συνεχόμενη για τους Νικς, που ολοκλήρωσαν τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς με ρεκόρ 14-2.

Οι 14 νίκες των Νεοϋορκέζων αποτελούν τις περισσότερες που έχουν σημειωθεί σε έναν μήνα από το 14-0 του Μαρτίου του 1994 κι έπειτα. Μάλιστα, τότε, 30 χρόνια πριν, αυτό το σερί των Νικς αποτέλεσε θετικό οιωνό, ώστε η ομάδα να βρεθεί στους τελικούς του NBA εκείνη την σεζόν, αλλά να ηττηθεί από τους Χιούστον Ρόκετς του Χακίμ Ολάτζουον με 4-3. Για να αγωνιστούν, όμως, στους τελικούς έπρεπε να περάσουν από το εμπόδιο των Σικάγο Μπουλς (χωρίς τον Μάικλ Τζόρνταν), το οποίο και ξεπέρασαν με επιτυχία.

Τότε οι Νικς είχαν ως σταρ τον Πάτρικ Γιούινγκ, που αποτέλεσε πολλές φορές το αντίπαλο δέος του Μάικλ Τζόρνταν στα ‘90s. Ήταν η χρονιά που ο θρυλικός «ταύρος» είχε ανακοινώσει την πρώτη απόσυρσή του για να ασχοληθεί με το μπέιζμπολ, όταν οι Νικς με προπονητή τον Πατ Ράιλι οδηγήθηκαν μέχρι την… πηγή, αλλά δεν κέρδισαν τον τίτλο.

michael-jordan-patrick-ewing.webp

Οι «μάχες» των δύο σταρ ξεκίνησαν από πολύ παλιά, από τα κολεγιακά τους χρόνια, όταν πάλευαν για τον τίτλο του NCAA, όμως ο δρόμος τους ενώθηκε, όταν αγωνίστηκαν μαζί για λογαριασμό της Team USA στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984, ενώ ήταν συμπαίκτες στην γνωστή σε όλους «Dream Team», που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο το 1992.

Αν, όμως, ταξιδέψουμε ακόμη πιο παλιά, συγκεκριμένα 56 χρόνια πριν, το 1968, θα φτάσουμε στην σεζόν που οι Νικς πραγματοποίησαν τον πιο επιτυχημένο μήνα στην ιστορία τους. Τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς η ομάδα της Νέας Υόρκης με ρεκόρ 15-3 κατέγραψε τις περισσότερες νίκες της σε έναν μόνο μήνα. Λίγο έλειψε να το αγγίξει το συγκεκριμένο ρεκόρ το τωρινό ρόστερ, όμως έμεινε ένα μόλις θετικό αποτέλεσμα μακριά.

Η ιστορική ομάδα των Νικς στα ‘70s ακόμη μνημονεύεται από τους Νεοϋορκέζους με πρωταγωνιστή τότε τον Γουίλις Ριντ, που έφυγε από την ζωή τον περασμένο Μάρτιο. Μπορεί την σεζόν 1968-69 να έφτασαν μέχρι τους τελικούς της Ανατολής, όπου ηττήθηκαν από τους Σέλτικς, την επόμενη χρονιά, όμως, ο τραυματισμένος Ριντ με κατάθεση ψυχής και σώματος στην κυριολεξία ήταν εκείνος, που χάρισε στην ομάδα το πρώτο δαχτυλίδι στην ιστορία της στο 7ο παιχνίδι απέναντι στους Λος Άντζελες Λέικερς.

6fb5301af15300fe00389b4f1619234e_XL.jpg

Το αξιομνημόνευτο Game 7 έχει μείνει στην ιστορία για το γεγονός ότι ο Ριντ έκανε την είσοδο του στο γήπεδο από τα αποδυτήρια όσο οι συμπαίκτες του έκαναν ζέσταμα «σέρνοντας» κυριολεκτικά το δεξί του πόδι. Έβαλε τα δύο πρώτα και μοναδικά καλάθια στο ματς μπροστά στο κοινό του Madison Square Garden κι έστειλε το δικό του μήνυμα στον μεγάλο τελικό αποτελώντας πηγή έμπνευσης για τους συμπαίκτες του.

Οι ιστορίες που περιβάλουν τους πιο επιτυχημένους μήνες σε επίπεδο νικών των Νικς πάντα καταλήγουν, όπως βλέπουμε, σε σπουδαία παρουσία στην post season. Θα γίνει το ίδιο και φέτος; Ίδωμεν…

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0