Basket Talk

Κόμπι Μπράιαντ και Μάικλ Τζόρνταν: Η… έχθρα που κατέληξε σε μία αληθινή, αδερφική φιλία! (video)

Κόμπι Μπράιαντ και Μάικλ Τζόρνταν: Η… έχθρα που κατέληξε σε μία αληθινή, αδερφική φιλία! (video)

Μία λέξη μπορεί να περιγράψει το συναίσθημα όλων κάθε 26η Ιανουαρίου τα τελευταία τέσσερα χρόνια, «θλίψη» και ένα «γιατί» να την συνοδεύει. Ανήμερα της επετείου του άδικου χαμού του Κόμπι Μπράιαντ, το BN Sports κάνει μία αναδρομή στην πολυτάραχη και γεμάτη συγκινήσεις σχέση, που τον έδενε με τον θρύλο του μπάσκετ, Μάικλ Τζόρνταν.

Ο Κόμπι Μπράιαντ είναι από εκείνους τους αθλητές που σημάδεψαν το παγκόσμιο μπάσκετ και ο ξαφνικός του θάνατος πριν από ακριβώς τέσσερα χρόνια, στις 26 Ιανουαρίου του 2020, βύθισε στο πένθος όλους τους φίλους της «πορτοκαλί θεάς» και όχι μόνο…

Ένας από τους ανθρώπους που επηρεάστηκαν όσο κανείς άλλος από τον τραγικό χαμό του «Black Mamba» και της κόρης του, Τζίτζι, στο δυστύχημα με το ελικόπτερο, δεν ήταν άλλος από τον Μάικλ Τζόρνταν.

Οι δύο θρύλοι του μπάσκετ είχαν χτίσει μία γερή φιλία, που στηριζόταν στον αμοιβαίο θαυμασμό και σεβασμό, όμως χρειάστηκε να διανύσουν αρκετό δρόμο για να φτάσουν σε αυτό το σημείο.

210512032547-01-michael-jordan-kobe-bryant-file-restricted.jpg

Ο Κόμπι μεγάλωσε έχοντας ως είδωλο τον Μάικλ Τζόρνταν και δανείστηκε πολλά στοιχεία από εκείνον τόσο εντός, όσο και εκτός παρκέ. Η προσήλωσή του στον στόχο και το τεράστιο «εγώ» του, που συνοδευόταν φυσικά από το ακόμα πιο τεράστιο ταλέντο του, ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικά που οικειοποιήθηκε από εκείνον.

Η πρώτη συνάντηση

Ο πατέρας του Κόμπι Μπράιαντ, Τζο, σαν πρώην παίκτης του NBA μπορούσε να πραγματοποιήσει την επιθυμία του 13χρονου τότε «Black Mamba» να δει το πρότυπό του από κοντά κι έτσι έκανε στις 8 Μαρτίου του 1992, όταν οι Μπουλς επισκέφθηκαν τη Φιλαδέλφεια για να αγωνιστούν με τους Σίξερς. Μάλιστα, εξασφάλισε και την είσοδό τους στα αποδυτήρια, πριν την έναρξη της αναμέτρησης.

αρχείο_λήψης_1_3.jpg

«Γεια σας κύριε Τζόρνταν», ήταν τα λόγια του έφηβου Κόμπι, με τον Τζόρνταν να τον χαιρετάει κάνοντας χειραψία.

Τέσσερα χρόνια πέρασαν από την… παρθενική τους συνάντηση με τον Μπράιαντ να περνάει μία αγχωτική περίοδο επιλογής του κατάλληλου κολεγίου χωρίς τελικά να καταλήγει κάπου, μέχρι που έφτασε η χρονιά του πολυαναμενόμενου ντραφτ του 1996. Λίγους μήνες πριν, ήταν και η δεύτερη φορά που συναντήθηκαν οι δύο θρύλοι, πριν μοιραστούν κάποιο παρκέ.

Ο προπονητής των Σίξερς, Τζον Λούκας, κάλεσε τον Κόμπι στο εντός έδρας παιχνίδι με τους Μπουλς παροτρύνοντάς τον να γνωρίσει τον Τζόρνταν στα αποδυτήρια των φιλοξενούμενων. Η φήμη του 17χρονου τότε «Black Mamba» απ’ ότι φαίνεται τον είχε ξεπεράσει με τον ίδιο τον σταρ του Σικάγο να τον αναγνωρίζει και να τον φωνάζει με το όνομά του, για να τον χαιρετήσει και να του μιλήσει λίγο παραπάνω από την πρώτη τους συνάντηση.

Ο Μπράιαντ τότε κατάλαβε πως ο Τζόρνταν ήταν ένας απλός άνθρωπος σαν όλους τους άλλους, σαν τον ίδιο. Δεν ένιωσε δέος, ούτε «άγχος» στην παρουσία του, παρά μόνο ήξερε, ότι μπορεί να γίνει σαν κι αυτόν. Κι έτσι έκανε. Μελέτησε το στυλ παιχνιδιού του, εμπνεύστηκε από εκείνον και δημιούργησε τις δικές του κινήσεις ακολουθώντας τα βήματά του, που θύμιζαν σε πολλά το είδωλό του.

Η κόντρα

Όταν το 1996 ο Κόμπι πήγε στον… μαγικό κόσμο του NBA, όλοι έσπευσαν να μιλήσουν για τον νέο Μάικλ Τζόρνταν. Ο σταρ των Μπουλς,, όμως, έβαλε τα όριά του από νωρίς θέλοντας να του δείξει ποιος κάνει «κουμάντο» στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Αυτό έγινε αντιληπτό σε ένα από τα πρώτα μεταξύ τους παιχνίδια στo All Star Game του 1998, όπου ο Τζόρνταν ήθελε να τον κάνει να φανεί «λίγος» και κακός παικτικά. Φυσικά, αυτό είναι κάτι που πείσμωνε ακόμη περισσότερο τον Κόμπι που δεν είχε δώσει ακόμα τις… απαντήσεις του.

Μετά την δεύτερη απόσυρσή του και την επιστροφή του στο ΝΒΑ για λογαριασμό των Ουάσινγκτον Γουίζαρντς, ο Τζόρνταν και ο Μπράιαντ βρέθηκαν ξανά αντιμέτωποι. Στο πρώτο μεταξύ τους ματς κατά την δεύτερη σεζόν του MJ στους «μάγους», o 38χρονος τότε σταρ ήθελε να δείξει στον… διάδοχό του, ότι ακόμα «το’ χει» και το έκανε παίζοντας καθοριστικό παράγοντα στη νίκη της ομάδας του απέναντι στους Λέικερς (100-99). Τότε, θα έλεγε κιόλας καυστικά στον Κόμπι ότι «μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα παπούτσια μου (σ.σ. του Μάικλ Τζόρνταν), αλλά ποτέ δεν θα χωρέσεις ποτέ σε αυτά».


Κάτι που ειπώθηκε ειρωνικά και με μία δόση χιούμορ επηρέασε τόσο τον Κόμπι Μπράιαντ που δε μιλούσε για μέρες στους συμπαίκτες του. Μάλιστα και ο ίδιος ο Τζόρνταν του είχε πει ότι ναι μεν μπορεί να τον μιμηθεί, αλλά ποτέ να τον φτάσει. Το «Mamba mentality», όμως, είχε κάνει την δουλειά του και έδρασε πέντε μήνες μετά. Ο Κόμπι είχε κυκλώσει με κόκκινο χρώμα στο ημερολόγιο την ημέρα που θα βρισκόταν ξανά αντιμέτωπος με τον Μάικλ Τζόρνταν. Έτσι κι έγινε, όταν οι Γουίζαρντς επισκέφτηκαν το Λος Άντζελες. Ο σταρ των Λέικερς έβαλε από νωρίς την υπογραφή του στο ματς με 42 πόντους από το ημίχρονο και 55 συνολικά κόντρα στον 40χρονο MJ των 23 πόντων.

michael-jordan-2000-513602d88a5e462f83897828a3181ed2_1.jpg

Φυσικά δεν έμεινε μόνο εκεί, αφού θέλησε να κάνει την έμμεση… δήλωση πως εκείνος θα πάρει τον «θρόνο» του. Έτσι, ένα μήνα αργότερα στις 9 Φεβρουαρίου του 2003, ο Κόμπι διέλυσε και την τελευταία παρουσία του Τζόρνταν στο All Star Game παίρνοντάς του μέσα από τα χέρια τόσο τη νίκη, όσο και το βραβείο του MVP με τους δύο παίκτες να ανταλλάζουν ιδιαίτερα… θερμούς διαλόγους κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Ο μεγάλος… αδερφός, Μάικλ Τζόρνταν

Έτσι ήταν τα πράγματα στο γήπεδο, όμως εκτός παρκέ διέφεραν πολύ. Ο σεβασμός και ο θαυμασμός από πλευράς Μπράιαντ ήταν γνωστός από τα παιδικά του χρόνια, όμως και ο Τζόρνταν δεν πήγαινε πίσω προσπαθώντας να τον συμβουλέψει, ώστε να μην υποπέσει στα ίδια λάθη με εκείνον. Ο MJ έβαλε στην άκρη τον ανταγωνισμό και έμαθε να τον αγαπάει. Το πάθος του «Black Mamba» για το μπάσκετ, που τον έφταναν σε σημείο να του στέλνει μηνύματα στις τρεις το ξημέρωμα, ήταν κάτι που ο θρύλος των Μπουλς δε μπορούσε να μην εκτιμήσει.

michael-jordan-kobe-bryant-last-text-messages.webp

Οι κόντρες έμειναν στο παρελθόν ειδικά μετά και την απόσυρση του Μάικλ Τζόρνταν. Ο Κόμπι Μπράιαντ είχε πάρει δικαιωματικά τα σκήπτρα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και πλέον η σχέση των δύο σταρ είχε περάσει σε νέο επίπεδο. Ο MJ τον έβλεπε σαν τον μικρό του αδερφό με τους δύο παίκτες να έχουν δημιουργήσει μία στενή και αληθινή φιλία.

Michael-Jordan-Bryant-Memorial.webp

Δυστυχώς, η μοίρα τα έφερε έτσι, ώστε ο Μάικλ Τζόρνταν μαζί με τη γυναίκα του αδικοχαμένου Κόμπι, Βανέσσα, να είναι εκείνοι που θα τον εντάξουν στο Hall of Fame λίγους μήνες μετά τον άδικο χαμό του.

«Ήταν τιμή μου για να είμαι ειλικρινής. Θα είναι σα να βρίσκομαι εκεί για κάποιο μέλος της οικογένειάς μου. Μου έδειξε τεράστιο σεβασμό προσπαθώντας να μου μοιάσει και μπορώ να τον ξεπληρώσω δείχνοντας την στήριξή μου και τον θαυμασμό μου για εκείνον. Έχω να πω πως είναι από τους καλύτερους που έπαιξαν ποτέ το παιχνίδι», είχε πει ο Μάικλ Τζόρντα δείχνοντας τον απέραντο θαυμασμό για τον φίλο και αδερφό του πια, Κόμπι Μπράιαντ.

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0