Basket Talk

AEK: Τα όμορφα project, όμορφα… καίγονται – Η φυγή του Πλάθα και η πτώση της «Βασίλισσας»

AEK: Τα όμορφα project, όμορφα… καίγονται – Η φυγή του Πλάθα και η πτώση της «Βασίλισσας»

Πώς ένα πλάνο γεμάτο προσδοκίες έφτασε στο σημείο να… καταρρέει; Παίκτες από το NBA, έμπειρος προπονητής και η μέχρι πρότινος αήττητη πορεία στο Basketball Champions League απέπνεαν μία εικόνα υγείας στην ΑΕΚ η οποία ανατράπηκε πλήρως σε λίγους μόνο μήνες.

Από το «να με φωνάζετε Γιάννη» του Ζόαν Πλάθα στις 14 Ιουνίου του 2023, όταν και υπέγραψε ως προπονητής της ΑΕΚ γεμίζοντας με ελπίδα και ενθουσιασμό στους φιλάθλους της, φτάσαμε επτά μήνες αργότερα στην αποχώρηση του από τον «κιτρινόμαυρο» πάγκο.

Η «Βασίλισσα» στο ξεκίνημα της σεζόν φάνηκε πως είχε ένα δουλεμένο πλάνο και πως στόχευε ψηλά τόσο στο πρωτάθλημα, όσο και στην πορεία της στο Basketball Champions League. Με ηχηρές προσθήκες η ομάδα έμοιαζε να θωρακίζεται και να είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα και όλα αυτά την χρονιά που η ΑΕΚ γιορτάζει 100 χρόνια από την ίδρυσή της.

Παρά την δικαιολογημένη τιμωρία της έδρας, που έπληξε την ομάδα οικονομικά, ήταν η πρώτη φορά μετά από καιρό που η Ένωση φαινόταν και ήταν υγιής.

Στο πρόσωπο του Ζοάν Πλάθα, οι υπεύθυνοι της ΑΕΚ είδαν τον άνθρωπο που θα την βάλει ξανά στον ίσιο δρόμο, ώστε να ακολουθήσουν και οι επιτυχίες μιας και αποτέλεσε ένα από τα πιο ισχυρά ονόματα στο «τιμόνι» της, αφού είχε θητείες σε Ρεάλ Μαδρίτης, Ζαλγκίρις, Μάλαγα και Ζενίτ.

5a1a7b3f-plaza-szczecin-aek.jpg

Τα πράγματα, όμως δεν πήραν την τροπή που έπρεπε δεδομένης της προσπάθειας που έγινε. Μπορεί η «Βασίλισσα» να πέρασε αήττητη στους «16» του Basketball Champions League, αλλά γνώρισε την ήττα στην πρεμιέρα των δεύτερων ομίλων από τον Προμηθέα στην Πάτρα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, από το 2024 κι έπειτα, αυτές τις 24 μέρες δεν έχει καταφέρει να πανηγυρίσει κάποια νίκη ενώ και η πορεία στο πρωτάθλημα δεν είναι καλή. Σε 15 αγώνες της Basket League, η ΑΕΚ μετρά μόλις 6 νίκες και είναι έβδομη στην βαθμολογία, ενώ έχει κερδίσει μόλις μία φορά στα επτά τελευταία της παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Αυτή η απότομη αλλαγή της εικόνας της μπορεί να οφείλεται και στην αποχώρηση των δύο καθοριστικών παικτών που έδιναν σκορ στην Ένωση, του Μπεν ΜάκΛεμορ και του Εμφιόντου Καμπενγκέλε, ενώ ακολούθησε και ο σοβαρός τραυματισμός του πολύτιμου Μιντάουγκας Κουζμίνσκας. Κάπως έτσι ό, τι πήγε να χτίσει η ΑΕΚ από την αρχή της σεζόν γκρεμιζόταν πάνω που είχε βρει την χημεία της και τον ρυθμό της ειδικά στην Ευρώπη.

Η φυγή του Καμπενγκέλε λίγο μετά τα Χριστούγεννα προκάλεσε έκπληξη στο «κιτρινόμαυρο» στρατόπεδο, όμως μόνο τέτοια δεν ήταν, αφού κάτι η συμπεριφορά του, κάτι τα συνεχή ταξίδια στον Καναδά τα οποία στήριξε η ΑΕΚ, αλλά και το έντονο ενδιαφέρον της Βενέτσια που οδήγησε στην… αδιαφορία του σέντερ έκαναν λογικό και επόμενο αυτό το «διαζύγιο». Όμως, υπάρχουν κι εκείνοι που πιστεύουν πως επιζητούσε από τον Πλάθα απλά περισσότερα αγωνιστικά λεπτά.

kabengele.jpg.webp

Λίγες μέρες νωρίτερα είχε ανακοινώθηκε και η ξαφνική αποχώρηση του «εκρηκτικού» ΜάκΛεμορ κοινή συναινέσει λόγω της απόκλισης στον τρόπο σκέψης και στην φιλοσοφία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Βέβαια, είχε μεσολαβήσει και το σκηνικό με την ληστεία στο σπίτι του παίκτη που σίγουρα δεν βοήθησαν στο να αισθάνεται ο 30χρονος γκαρντ ασφαλής.

355d758f-ben-mclemore.jpg

Κάπως έτσι, η χημεία της ομάδας άρχιζε να πλήττεται. Η διοίκηση προχώρησε σε νέες προσθήκες των Μόργκαν, Νάιτ, Χόλινς και Αγραβάνη, ενώ είχε ανακοινωθεί και ο Λίντο που αποδεσμεύτηκε λίγες μέρες μετά χωρίς καν να προλάβει να αγωνιστεί. Ουσιαστικά ο Ζοάν Πλάθα έπρεπε μεσούσης της σεζόν να χτίσει την ομάδα από την αρχή. Σίγουρα, οι Νάιτ και Χόλινς αποτελούν καλές και βοηθητικές περιπτώσεις, όμως και με τη νέα αποχώρηση του Λάνγκστον Χολ, που δε μπόρεσε ποτέ ουσιαστικά να ενσωματωθεί στην ομάδα, τα πράγματα μόνο δυσκολότερα γίνονται.

Αντί να γίνεται προσπάθεια για να βελτιωθεί το κλίμα, εκείνο μόνο στράβωνε με τις ατυχίες και τις ξαφνικές αποχωρήσεις. Οι συνεχόμενες ήττες από Ολυμπιακό, Απόλλων Πάτρας, Άρη και Προμηθέα στο BCL ήρθαν να το επιβεβαιώσουν. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι Ένωση «αυτοκτονούσε» χάνοντας νίκες μέσα από τα… χέρια της. Έτσι έγινε κόντρα στον Άρη στο πρωτάθλημα (91-93) έτσι έγινε και απέναντι στους Πατρινούς (80-79). Μάλιστα και τις τρεις φορές που επισκέφτηκε η ΑΕΚ φέτος το γήπεδο «Δ. Τόφαλος» ηττήθηκε και τις τρεις.

Τα συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα και οι ανακατατάξεις έχουν βαρύνει το κλίμα με την αποχώρηση του Ζοάν Πλάθα να βρίσκεται προ των πυλών. Μία ολική ανασυγκρότηση της «Βασίλισσας» μοιάζει πιο πιθανή από ποτέ, μιας και πρέπει να αλλάξει γρήγορα και άμεσα η κατάσταση δεδομένου του Κυπέλλου και της ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

0557e2dd6b7a082b08e8671143aa0d0c_XL.jpg

Η πίεση για επιστροφή στα θετικά αποτελέσματα είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Ο Ισπανός κόουτς είχε την ευκαιρία και τον χρόνο να χτίσει την ομάδα στις δικές του βάσεις, όπως ακριβώς ήθελε και μάλιστα στην ιστορική της χρονιά. Οι μήνες πέρασαν. Κάτι σπουδαίο πήγε να δημιουργηθεί, αλλά βρήκε εμπόδια και δεν τα κατάφερε. Τώρα, όμως επιβάλλεται περισσότερο από ποτέ μία κίνηση – ματ για να γιορτάσει η «Βασίλισσα» τα 100 της χρόνια, όπως της αρμόζει.

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0