Basket Talk

Ο Κόμπι ήταν μαζί τους: Οι «30άρηδες», οι… εξωγήινοι και ο πανζουρλισμός στην επετειακή του βραδιά! (video)

Ο Κόμπι ήταν μαζί τους: Οι «30άρηδες», οι… εξωγήινοι και ο πανζουρλισμός στην επετειακή του βραδιά! (video)

Η 22η Ιανουαρίου ήταν έτσι κι αλλιώς μία ξεχωριστή μέρα στην ιστορία του NBA μιας και τότε το 2006 ο Κόμπι Μπράιαντ είχε σκοράρει 81 πόντους.  Δεκαοχτώ χρόνια μετά, 10 παίκτες τον τίμησαν με έναν ξεχωριστό τρόπο σημαδεύοντας μια για πάντα την συγκεκριμένη ημερομηνία.

Σχετικά Άρθρα

Όλα τα είχε η χθεσινή βραδιά (22/01, ξημερώματα 23/01 για την Ελλάδα) στο NBA. Ρεκόρ καριέρας, 30άρες, buzzer beater και φυσικά όλα υπό την σκιά του αείμνηστου Κόμπι Μπράιαντ σε μία από τις πιο… τρελές βραδιές στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Χθες (22/01) ήταν η επέτειος από τους 81 πόντους, που σκόραρε ο Κόμπι κόντρα στους Ράπτορς το 2006 με την απόδοση αυτή να είναι η δεύτερη καλύτερη σε ολόκληρη την ιστορία της λίγκας πίσω από την 100άρα του Ουίλτ Τσαμπερλέιν.

Δεκαοχτώ χρόνια μετά δέκα παίκτες του «μαγικού» κόσμου του NBA αγωνίστηκαν σαν να είχαν τον «Black Mamba» μαζί τους, σα να είχαν έστω και λίγο από το περιβόητο mentality του τιμώντας τον έτσι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η αγωνιστική δράση της 22ης Ιανουαρίου είχε πολύ ενδιαφέρον με τους Τζοέλ Εμπιντ και Καρλ Άντονι Τάουνς να δίνουν τις «παραστάσεις» της ζωής τους, ενώ άλλοι 8 μπασκετμπολίστες σκόραραν πάνω από 30 πόντους σε αυτή την ξεχωριστή και σημαδιακή βραδιά.

Φυσικά, δεν γίνεται να μην ξεκινήσουμε από τον μεγάλο πρωταγωνιστή, που δεν είναι άλλος από τον Τζοέλ Εμπίντ. Ο Καμερουνέζος σέντερ «σεληνιάστηκε» και είπε να κάνει το καλύτερο παιχνίδι της μέχρι τώρα πορείας του. Με 70 ολόκληρους πόντους και 18 ριμπάουντ «ρίμαξε» τους Σπερς με 133-123 κάνοντας ρεκόρ καριέρας τόσο προσωπικό όσο και στους Σίξερς. Μάλιστα, αποτέλεσε μόλις τον ένατο παίκτη που καταφέρνει να αγγίξει αυτόν τον αριθμό πόντων στο ΝΒΑ.

O Εμπίντ με το πέρας της ιστορικής αυτής βραδιάς αφιέρωσε το σπουδαίο επίτευγμά του στον Κόμπι Μπράιαντ μιας και λίγο έλειψε να γίνει διάδοχος του εξωπραγματικού ρεκόρ του. Ο σέντερ των Σίξερς μπορεί να μην τον πρόλαβε στα παρκέ, μιας και όταν ξεκίνησε, ο Κόμπι είχε αποσυρθεί, όμως ήταν ακόμη ένας παίκτης που εμπνεύστηκε από εκείνον για να παίξει μπάσκετ. Αυτός ήταν το είδωλό του γι’ αυτό κιόλας έναν χρόνο μετά τον θάνατό του φόρεσε παπούτσια αφιερωμένα σ’ εκείνον και στην κόρη του.

εμπ.jpg

Μία εξίσου φαντασμαγορική εμφάνιση πραγματοποίησε και ένας εκ των αντίζηλων του Εμπίντ ανά τα χρόνια στα παρκέ, ο Καρλ Άντονι Τάουνς. Ο ψηλός των Τίμπεργουλβς με τους 62 του πόντους πέτυχε ρεκόρ καριέρας, αλλά και την υψηλότερη επίδοση στην ιστορία του franchise της Μινεσότα. Ο Δομινικανός σταρ έκανε ότι ήθελε στο πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης με τους Χόρνετς σκοράροντας 44 πόντους, όμως η γεμάτη του εμφάνιση δε μπόρεσε να χαρίσει τη νίκη στην ομάδα του (128-125).

Ο «ΚΑΤ» είχε προλάβει τον Κόμπι στην πρώτη του χρονιά ως παίκτης στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και τον είχε αντιμετωπίσει στις 9 Δεκεμβρίου του 2015, την τελευταία σεζόν που αγωνίστηκε ο «Black Mamba» κερδίζοντας μάλιστα στην παράταση. Λίγο καιρό αργότερα, όμως, ο Κόμπι είπε την τελευταία του λέξη, όπως συνήθιζε.

κατ.jpg

Ο συνδυασμός της 70άρας του Εμπίντ με την 60άρα του Τάουνς είναι έτσι κι αλλιώς ιστορικός, μιας και είναι μόλις η τέταρτη φορά στην ιστορία του NBA, που δύο παίκτες σκοράρουν πάνω από 60 πόντους την ίδια μέρα.

Καταπληκτική βραδιά είχε όμως, και ο Κέβιν Ντουράντ για λογαριασμό των Φοίνιξ Σανς, αφού με τους 43 πόντους που σκόραρε και το νικητήριο καλάθι από mid-range σουτ, που τα έχει για πρωινό, έστειλε στο… καναβάτσο τους Μπουλς με 115-113. Αυτό ήταν το δεύτερο back-to-back παιχνίδι που ο «Snake» σημείωσε 40άρα.

Σα να μην έφταναν αυτές οι ξεχωριστές εμφανίσεις, ακόμη 8 παίκτες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έσπασαν τα κοντέρ σημειώνοντας πάνω από 30 πόντους και ανάμεσά τους φιγουράρουν σταρ που είχαν μία ιδιαίτερη σχέση με τον «Black Mamba».

ντουρ.jpg

Ο λόγος φυσικά για τον Λούκα Ντόντσιτς, που αν και «τριπλός» με 33 πόντους, 18 ριμπάουντ και 13 ασίστ λύγισε απέναντι στους φορμαρισμένους Σέλτικς. Ο Σλοβένος γκαρντ θα έχει να θυμάται για πάντα την φορά εκείνη που ο Κόμπι του μιλούσε υβριστικά στα σλοβένικα καθήμενος σε courtside θέση μαζί με την κόρη του Τζίτζι, για να τον αποσυντονίσει από το παιχνίδι του.

ντον.jpg

Στην ίδια αναμέτρηση «έλαμψαν» και οι… διόσκουροι της Βοστώνης, που χάρισαν και τη νίκη στην ομάδα τους με 119-110. Ο Τζέιλεν Μπράουν τέλειωσε το ματς με 34 πόντους, ενώ ο Τζέισον Τέιτουμ με 39 πόντους και 11 ριμπάουντ. O Τέιτουμ έχει μιλήσει ουκ ολίγες φορές για τον δεσμό, που είχε με τον Κόμπι χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα κι ως τον «ήρωά» του, ενώ προπονούταν μαζί του το καλοκαίρι του 2018.


Ο σταρ των Λέικερς είναι γνωστό πως αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς παίκτες και ο δικός μας Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν αποτελεί εξαίρεση. Στην επετειακή του βραδιά ο «Greek Freak» έκανε… τριπλό το κακό απέναντι στους Πίστονς με 31 πόντους, 17 ριμπάουντ και 10 ασίστ οδηγώντας στη νίκη των Μπακς με 122-113. Ο Giannis είχε κι εκείνος την τύχη να προπονηθεί μαζί με τον Κόμπι εκείνο το καλοκαίρι του 2018 παίρνοντας λίγη από την… σοφία του.

usa-today-9132037.0.jpg

Ακόμη, στο ματς των Χοκς με τους Κινγκς (107-122) ο Ντεζούντε Μάρεϊ ξεχώρισε με double double 35 πόντων και 10 ριμπάουντ, ενώ ο Χάρισον Μπαρνς στο αντίπαλο δέος με 32. Για το τέλος έμεινε, ο «εξωγήινος» του NBA, Βίκτορ Γουεμπανιάμα, που αν και σκόραρε 33 πόντους δε μπόρεσε να σταματήσει την… επέλαση του Εμπίντ.

Η χθεσινή βραδιά απέδειξε πως θρύλοι, όπως ο Κόμπι Μπράιαντ, δεν πεθαίνουν ποτέ και ίσα ίσα περνούν τη… μαγεία τους μέσα από τους «διαδόχους» τους. Ένα είναι σίγουρο. Ο «Black Mamba» θα ήταν περήφανος για τα μπασκετικά του παιδιά.

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0