Basket Talk

NBA: Η κατηγορία των triple doubles έχει «άρωμα» ευρωπαϊκό! (video)

NBA: Η κατηγορία των triple doubles έχει «άρωμα» ευρωπαϊκό! (video)

Νίκολα Γιόκιτς, Ντομάντας Σαμπόνις, Λούκα Ντόντσιτς και φυσικά Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι οι παίκτες που δείχνουν τον… δρόμο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού προς το τριπλό σκοράρισμα, αφήνοντας τους υπόλοιπους έτη φωτός μακριά!

Δεν είναι άγνωστο, πως τα τελευταία χρόνια στον «μαγικό» κόσμο του NBA οι Ευρωπαίοι παίκτες κυριαρχούν κατά κράτος.

Μόνο τα βραβεία πολυτιμότερων παικτών να αναλύσει κανείς τα πέντε προηγούμενα χρόνια θα δει, πως η Ευρώπη είναι η μεγάλη πρωταγωνίστρια, μιας και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Νίκολα Γιόκιτς έχουν κερδίσει την συγκεκριμένη διάκριση back to back χρονιές από το 2019 κι έπειτα. Μάλιστα την περασμένη σεζόν, το MVP πάλι δεν κατέληξε σε χέρια Αμερικανού, αφού ο Καμερουνέζος σέντερ των Σίξερς, Τζοέλ Εμπίντ, ήταν ο παίκτης που το έκανε δικό του.

Κάπως έτσι κι ακόμη μία κατηγορία στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη έχει πρωταγωνιστές από την γηραιά ήπειρο. Ο λόγος για εκείνη των triple doubles, μία κατηγορία που πρώτα απ’ όλους ο Ράσελ Γουέστμπρουκ έχει φροντίσει να βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του εκεί, όμως οι… συνεχιστές του είναι εντελώς διαφορετικοί παίκτες.

Την φετινή σεζόν τα triple doubles, όπως φαίνεται, τα έχουν πάρει… παραμάζωμα οι ψηλοί. O MVP των τελικών, Νίκολα Γιόκιτς «στρογγυλοκάθεται» πρώτος στην σχετική φετινή λίστα έχοντας σημειώσει μέχρι στιγμής 12 triple doubles σε 41 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί, ενώ ο μέσος όρος του για ακόμη μία χρονιά θυμίζει το συγκεκριμένο στατιστικό, αφού έχει συγκεντρώσει 25.5 πόντους, 11.9 ριμπάουντ και 9.1 ασίστ.

Ο Σέρβος σέντερ είναι ο απόλυτος κυρίαρχος της συγκεκριμένης κατηγορίας τα τελευταία χρόνια, αφού πέρυσι ολοκλήρωσε την σεζόν με 29 «τριπλά» παιχνίδια με τους αριθμούς να λένε, πως είναι πολύ πιθανό να εκθρονίσει τον Γουέστμπρουκ από την κορυφή της κατάταξης του all time ρεκόρ, πριν καν φτάσει τα 30 χρόνια, μιας και του μένουν μόλις 81 triple doubles για να τον φτάσει.

Τον «Τζόκερ» ακολουθεί ο Ντομάντας Σαμπόνις, με 11 triple doubles σε 40 παιχνίδια κάνοντας τη μία εντυπωσιακή εμφάνιση μετά την άλλη με πιο πρόσφατη αυτή στην Αριζόνα απέναντι στους Φοίνιξ Σανς, όπου οι Κινγκς ηττήθηκαν με ανατροπή και ο Λιθουανός σέντερ ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 21 πόντους, 12 ριμπάουντ και 11 ασίστ. Μάλιστα, ο Σαμπόνις έχει ήδη ξεπεράσει το περσινό του ρεκόρ των 10 triple doubles, ενώ ακόμη βρισκόμαστε μεσούσης της σεζόν.

Η λίστα με τους κορυφαίους «τριπλούς» παίκτες της φετινής σεζόν συνεχίζεται με τον… μαγευτικό Λούκα Ντόντσιτς των 6 τέτοιων εμφανίσεων σε 34 παιχνίδια. Ο σταρ των Μάβερικς πραγματοποιεί μέχρι στιγμής μία πολύ γεματη σεζόν έχοντας για μέσο όρο 33.6 πόντους, 8.1 ριμπάουντ και 9.1 ασίστ.

Αυτή την πρώτη τριάδα με αυτήν ακριβώς την σειρά συναντούσαμε και την περσινή χρονιά στο τέλος της σεζόν. Η μόνη διαφορά εντοπιζόταν στην τέταρτη θέση, όπου την περασμένη χρονιά βρισκόταν ο Τζα Μοράντ με 7 triple doubles. Εν αντιθέσει, φέτος τέταρτος είναι ο δικός μας, Γιάννης Αντετοκούνμπο με 5 «τριπλές» εμφανίσεις.

Ο «Greek Freak» την σεζόν 2022-23 βρισκόταν πέμπτος με 6 triple doubles συνολικά, ενώ φέτος όχι μόνο έχει ανέβει μία θέση, αλλά κοντεύει και να ξεπεράσει τις περσινές του εμφανίσεις. Ο σταρ των «ελαφιών» φέτος διανύει ακόμη μία καταπληκτική χρονιά έχοντας για μέσο όρο 31.2 πόντους, 11.4 ριμπάουντ και 5.9 ασίστ.

Κάπως έτσι, γίνεται αντιληπτό, πως οι Ευρωπαίοι κυριαρχούν και με το παραπάνω στον «μαγικό» κόσμο του NBA κι όχι άδικα, αφού οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0