Basket Talk

EuroLeague Round 17: Τον «χαβά» τους Σάρας και Μπολόνια, διευρύνει το σερί η Ρεάλ! (video)

EuroLeague Round 17: Τον «χαβά» τους Σάρας και Μπολόνια, διευρύνει το σερί η Ρεάλ! (video)

To κυρίως πιάτο της 17ης αγωνιστικής «σερβιρίστηκε». Με τη βοήθεια του Καλάθη, ο Σάρας κέρδισε τον τουρκικό «εμφύλιο» με την Εφές 89 – 84. «Ληστεία αλά Ιταλικά» από τη Μπολόνια στο Βελιγράδι (77 – 75 την Παρτίζαν), με την ομάδα του Μπάνκι να αποτελεί την «σταχτοπούτα» του πρώτου γύρου. Καρδιοχτύπησε στο Λυών, αλλά ήταν πολύ... «Βασίλισσα» για πεθάνει η Ρεάλ (77 – 76). Μεγάλες νίκες για Μιλανέζους και Βαυαρούς απέναντι σε Βάσκους και Βαλενθιάνους αντίστοιχα.

Εφές Αναντολού – Φενερμπαχτσέ 84 – 89

Ίσως το πιο σημαντικό και από πλευράς γοήτρου παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής του πρώτου γύρου, παιχνίδι ήταν το ντέρμπι της Κωνσταντινούπολης με την ομάδα του Ερντέμ Τζαν να υποδέχεται στην ευρωπαϊκή όχθη της «Πόλης» τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Από το ξεκίνημα, φάνηκε πως το παιχνίδι αυτό θα προσέφερε σπουδαίες συγκινήσεις με το προβάδισμα στο σκορ να εναλλάσσεται συνεχώς και οι με τις δύο ομάδες να αποδίδουν ιδιαιτέρως θεαματικό μπάσκετ.



Όμως, η «αύρα» του Γιασικεβίτσιους είναι «μαγική» και αναδεικνύοντας ως απόλυτους πρωταγωνιστές τον «σεσημασμένο» την φετινή χρονιά Νάιτζελ Χέιζ – Ντέιβις (24π.) αλλά και τους Έλληνες της ομάδας, Νικ Καλάθη (17π. και 8 ασ.) και Γιώργο Παπαγιάννη (12π.) η Φενερμπαχτσέ έφτασε σε μία σπουδαία νίκη με σκορ 89 – 84, η οποία την ανεβάζει έστω και προσωρινά στην πρώτη τετράδα. Στο 4 – 0 το σερί που τρέχει η τουρκική ομάδα επί των ημερών του Λιθουανού. Στον αντίποδα, «βίους αντίθετους» ακολουθεί η Εφές, με τον Ερντέμ Τζαν να περιμένει τα πάντα από τον Σέιν Λάρκιν, ο οποίος σταμάτησε στους 28 πόντους.

Τα δεκάλεπτα: 29 – 29, 52 – 47, 68 – 69, 84 – 89

Δείτε τα στατιστικά της αναμέτρησης ΕΔΩ

Παρτίζαν – Βίρτους Μπολόνια 75 – 77

Η Βίρτους Μπολόνια του Λούκα Μπάνκι έπειτα και από την αποψινή, σπουδαία νίκη επί της Παρτίζαν στην Stark Arena (με σκορ 75 – 77), απέδειξε γιατί δίκαια θεωρείται ως η ομάδα – έκπληξη του πρώτου γύρου, ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση της Ευρωλίγκα με ρεκόρ 12 – 5, στη δεύτερη θέση, πίσω μονάχα από την «εξωγήινη» Ρεάλ. Οι Ιταλοί έκαναν σωστή… ληστεία στο Βελιγράδι, σοκάροντας την ομάδα του Ομπράντοβιτς, η οποία έχασε πολύτιμο έδαφος στη μάχη της εξάδας. Από το ξεκίνημα του παιχνιδιού, οι Ιταλοί πήραν το προβάδισμα το οποίο διατήρησαν με «νύχια και με δόντια» καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού και παρά την διαρκώς αυξανόμενη πίεση των Σέρβων, δείγμα της σπουδαίας δουλειάς που κάνει φέτος ο παλαιός γνώριμος από τη θητεία του στον πάγκο της ΑΕΚ, Λούκα Μπάνκι. Έχοντας πέντε παίκτες διψήφιους, Λουντμπεργκ (16π.), Μπελινέλι (14π.), Χάκετ (10π.), Σενγκέλια (10π.) και Άμπας (10π.) και έναν στο όριο της δεκάδας (Κορντινιέ), οι Ιταλοί ολοκλήρωσαν το μεγάλο κόλπο και έφυγαν με ένα σπουδαίο «διπλό».

Για την ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, «όαση» υπήρξε ο Τζέιμς Νάναλι (19π.), ο οποίος με το πέρασμα του χρόνου δείχνει να ωριμάζει εντυπωσιακά. Ενθαρρυντική η παρουσία και του νεαρού Όγκνιεν Γιάραμαζ, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε στο «έπακρο» τον αγωνιστικό χρόνο που έλαβε (12π. και 3 ασ.) εξαιτίας της απουσίας του Αλέκσα Αβράμοβιτς αλλά και της απώλειας του Πέρι Ντόζιερ κατά την διάρκεια του αγώνα με πέντε φάουλ.

Τα δεκάλεπτα: 18 – 23, 36 – 41, 55 – 60, 75 – 77

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα ΕΔΩ

Ζαλγκίρις Κάουνας – Μακάμπι Τελ Αβίβ 70 – 78

Στη Ζαλγκίριο Αρένα, η ομάδα του Μακσβίτις επιθυμούσε επιστροφή στα θετικά αποτελέσματα μετά από ένα μεγάλο σερί  ανεπιτυχιών τις τελευταίες αγωνιστικές  (στο 0 – 4 το ρεκόρ των Λιθουανών μέχρι εκείνο το σημείο). Αντίθετα, η Μακάμπι του Όντεντ Κάτας, θυμίζει κάτι από το ένδοξο παρελθόν, καθώς αποτελεί ένα καλοδουλεμένο σύνολο με συνοχή και έχει κάθε δικαίωμα να στοχεύει ψηλά. Και με το αποψινό παλικαρίσιο «διπλό» με 70 – 78 οι Ισραηλινοί εδραιώθηκαν στην πρώτη εξάδα με ρεκόρ 10 – 7. Το παιχνίδι παρέμεινε ανταγωνιστικό για δύο δεκάλεπτα με τους Λιθουανούς να πηγαίνουν στα αποδυτήρια με στο σκορ στο 33 – 32 υπέρ τους. Η ιστορία του δεύτερου ημιχρόνου έγραφε Μακάμπι, με τους Ισραηλινούς να κυριαρχούν ολοκληρωτικά και να φτάνουν σε μία άνετη επικράτηση, ίσως πιο άνετη από ό,τι δείχνει το τελικό σκορ. Ο Τζος Νίμπο έκανε «θραύση» στο ζωγραφιστό για τους Ισραηλινούς, ολοκληρώνοντας το παιχνίδι με 22 πόντους. Άξιοι συμπαραστάτες του ψηλού, οι Μπόνζι Κόλσον (11π.) και Ταμίρ Μπλατ (14π.). Για τους Λιθουανούς που διαρκώς υποχωρούν στην γενική κατάταξη της Ευρωλίγα (5 – 12), αποδεικνύοντας πως μάλλον αποτελούν μία από τις ομάδες της φετινής τελευταίας ταχύτητας. Ο Κίναν Έβανς για ακόμη ένα βράδυ βγήκε μπροστά για την ομάδα του, γεμίζοντας την στατιστική του (18π.).

Τα δεκάλεπτα: 18 – 16, 33 – 32, 49 – 61, 70 – 78

Δείτε τα στατιστικά της αναμέτρησης ΕΔΩ

Βιλερμπάν – Ρεάλ Μαδρίτης 76 – 77

Η «εξωπραγματική» Ρεάλ του Τσους Ματέο ταξίδευε στη Λυών, με πολλές απουσίες (δίχως Χεζόνια, Ντεκ, Γιαμπουσέλι και Ρούντι) για το παιχνίδι απέναντι στην θεωρητικά πλέον αδύναμη ομάδα της διοργάνωσης. Την Βιλερμπάν του Τζιανμάρκο Ποτσέκο. Και ο Ιταλός είναι ο προπονητής που παραλίγο να υποχρεώσει, μετά την Φενερμπαχτσέ του Δημήτρη Ιτούδη (τότε), σε δεύτερη ήττα τη «Βασίλισσα». Για την ακρίβεια, ο Ποτσέκο έφτασε πολύ κοντά καθώς έχασε το παιχνίδι στον πόντο 76 – 77 και ενώ είχε για τρία δεκάλεπτα τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού. Οι Καμπαρό (20π.) και Λοφέρν (16π.) ήταν «αχτύπητο» δίδυμο και κορυφαίοι για τους Γάλλους. Όμως, η Ρεάλ είναι «πολύ σκληρή για να πεθάνει» και με μία τρομερή τελευταία περίοδο (19 – 26) έφερε τούμπα το παιχνίδι φτάνοντας στη κατάκτηση του «ροζ φύλλου» αγώνα. Οι Πουαριέ (17π.) και Ταβάρες (16π.) έβαλαν στα καλάθια τους Γάλλους και επιβεβαίωσαν στην πράξη πως σαν δίδυμο είναι κλάσεις ανώτεροι και πιο έμπειροι από τους Γάλλους Καμπαρό και Λοβέρν. Έπειτα και από την αποψινή επαγγελματική νίκη, η «Βασίλισσα» ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο με το ανεπανάληπτο 16 – 1, με την Βιλερμπάν να «βυθίζεται» στην τελευταία θέση της βαθμολογίας και ρεκόρ 2 – 15.

Τα δεκάλεπτα: 19 – 18, 39 – 33, 57 – 51, 72 – 73

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα ΕΔΩ

Ολίμπια Μιλάνο – Μπασκόνια 76 – 67

Η Ολίμπια Μιλάνο έχει «σφυγμό» και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από τις εμφανίσεις του τελευταίου μήνα που κατά κοινή ομολογία είναι καλύτερες. Η ομάδα του Μεσίνα, είχε κλασικά τις γνωστές απουσίες, στις οποίες προστέθηκε εσχάτως και ο Σαβόν Σιλντς, αλλά δεν «μάσησε» και σήκωσε απαγορευτικό στην «καλοκουρδισμένη» μηχανή του Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Οι Μιλανέζοι, έχοντας σε εξαιρετική ημέρα τον φυσικό τους ηγέτη, Νικολό Μέλι (21π.) και τους Γιοχάνες Φόιγκτμαν (19π.) και Ντιέγκο Φλακαντόρι (14π.) να συνθέτουν μία εκπληκτική τριάδα, έφτασαν στην κατάκτηση του «ροζ φύλλου» αγώνα και βελτίωσαν το ρεκόρ τους (7 – 10) ενόψει της αντεπίθεσης που ετοιμάζουν στον δεύτερο γύρο. Για την ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς πάλεψαν οι Τσίμα Μονέκε (14π.) και Τάντας Σεντεκέρσκις (12π.) και Βάνια Μαρίνκοβιτς (10π.) μην καταφέρνοντας ωστόσο να αποτρέψουν το μοιραίο, υποχωρώντας πλέον στο 9 – 8. Απογοητευτική εμφάνιση για τους Βάσκους, με την διαφορά σε κάποιο σημείο του παιχνιδιού να φτάνει μάλιστα στο – 22 και αυτό αξίζει να επισημανθεί με δεδομένο πως αντιπαρατέθηκαν με μία ομάδα που στη παρούσα φάση είναι αποδεκατισμένη.

Τα δεκάλεπτα: 20 – 12, 46 – 31, 60 – 48, 76 – 67

Δείτε τα στατιστικά της αναμέτρησης ΕΔΩ

Μπάγερν Μονάχου – Βαλένθια 85 – 84

Ίσως το παιχνίδι της αγωνιστικής με τις δύο ομάδες να προσφέρουν μία σπουδαία παράσταση και τελικά τους Βαυαρούς να πανηγυρίζουν μία πολύτιμη νίκη με 85 – 84. Η ομάδα του Λάσο (ρεκόρ 8 – 9), σούταρε με πολύ καλά ποσοστά από τη γραμμή των 6.75 έχοντας 10/29 και ανέδειξε πολλούς πρωταγωνιστές, κάτι που την βοήθησε να φτάσει σε αυτή τη νίκη. Για τους Βαυαρούς, οι Λεάντρο Μπολμάρο (13π.), Ντέβιν Μπούκερ (13π.), Βλάντιμιρ Λούσιτς (12π.), Αντρέας Ομπστ (12π.), Ντάνκο Μπράνκοβιτς (11π.) και Καρσίν Έντουαρντς (10π.) ολοκλήρωσαν το παιχνίδι διψήφιοι. Στον αντίποδα, για την ομάδα του Μούμπρου, το δίδυμο Κρις Τζόουνς (19π.) και Μπράντον Ντέιβις (21π.) «ξεχαρβάλωσαν» την άμυνα του Λάσο, μην καταφέρνοντας ωστόσο να χαρίσουν τη νίκη στις «νυχτερίδες» οι οποίες υποχώρησαν στο 9 – 8, ρεκόρ στο οποίο συγκατοικούν πολλές ομάδες που στοχεύουν στην οκτάδα.

Τα δεκάλεπτα: 16 – 16, 38 – 39, 60 – 62, 85 – 84


Δείτε τα στατιστικά του αγώνα ΕΔΩ

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0