Basket Talk

Αταμάν – Εφές: Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν και… ξαναρχίζουν διαφορετικά, κάπου αλλού! (video)

Αταμάν – Εφές: Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν και… ξαναρχίζουν διαφορετικά, κάπου αλλού! (video)

Επιστροφή στο… σπίτι για τον Εργκίν Αταμάν. Μόνο που πλέον, θα είναι φιλοξενούμενος. Στην Εφές, ο Τούρκος τεχνικός έζησε τις πιο ένδοξες ημέρες της προπονητικής του καριέρας. Τώρα γυρνά, με στόχο να «πληγώσει» την… αποδεκατισμένη πρώην ομάδα του, ως προπονητής του Παναθηναϊκού AKTOR!

Όπως με τις σελίδες στα βιβλία, έτσι στη ζωή και στον αθλητισμό, χρειάζεται πάντοτε να προχωράς στο επόμενο κεφάλαιο. Όσο όμορφο κι αν ήταν αυτό που μόλις ολοκλήρωσες. Ο Εργκίν Αταμάν το γνωρίζει πολύ καλά. Απολαμβάνοντας στο έπακρο τον νέο σταθμό της καριέρας του, που δεν είναι άλλος από τον Παναθηναϊκό AKTOR.

Το βράδυ της Τρίτης (05/12, 19:30), ωστόσο, θα επιστρέψει, για πρώτη φορά ως αντίπαλος, στο μέρος όπου δοξάστηκε. Η Αναντολού Εφές θα τον υποδεχθεί «θερμά», έστω κι αν παραταχθεί με… μισή ομάδα (εκτός οι Μπομπουά, Μπράιαντ, Κλάιμπερν, Γουίλις, Ζίζιτς, Πλάις). Πώς να ξεχαστούν άλλωστε τόσες πολλές, αλλά και ευχάριστες αναμνήσεις; Μάλλον κάτι παραπάνω από ευχάριστες.

ataman_ent.jpg

Ο Τούρκος τεχνικός έβαλε την Εφές στον ευρωπαϊκό χάρτη. Για τα καλά. Ανέλαβε την τεχνική της ηγεσία το 2017, έχοντας βρεθεί ξανά βέβαια στην άκρη του πάγκου της, όταν ακόμα λεγόταν Εφές Πίλσεν, σε δύο διαφορετικές θητείες (1999-2001, 2008-2010). Η τρίτη, όσο κλισέ κι αν ακούγεται, έμελλε να είναι και η… φαρμακερή!

Δημιούργησε με την πάροδο του χρόνου ένα σύνολο παικτών, όπως ακριβώς το είχε ονειρευτεί. Με πρώτα «βιολιά» τους Σέιν Λάρκιν και Βασίλιε Μίτσιτς. Τη σεζόν 2019-20 παρουσιάστηκαν στο παρκέ τα πρώτα δείγματα της εξαιρετικής γραφής της Εφές. Έστω κι αν η πανδημία του COVID-19 την άφησε με ένα τεράστιο «what if», με την οριστική διακοπή της EuroLeague να την βρίσκει στην κορυφή της βαθμολογίας.

larkin_micic.jpg

Δεν πτοήθηκε. Την επόμενη χρονιά ο Αταμάν και οι παίκτες του ήταν ακόμα πιο διψασμένοι για διάκριση. Κάτι που τους οδήγησε στην ύψιστη τιμή. Στον θρόνο του «βασιλιά» της Ευρώπης! Η τουρκική ομάδα έριξε στο… καναβάτσο την Μπαρτσελόνα στον μεγάλο τελικό και κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της τον τίτλο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Ήταν αρκετό; Όσοι γνωρίζουν τη φιλοσοφία του Εργκίν Αταμάν, ξέρουν δίχως αμφιβολία και την απάντηση. Τη σεζόν που ακολούθησε, η Εφές έφτασε ξανά στο Final-4. Εκεί, συνάντησε στον ημιτελικό τον Ολυμπιακό, με το buzzer-beater τρίποντο του Μίτσιτς να «πληγώνει» την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, θέτοντάς την εκτός τελικού.

Για δεύτερη διαδοχική σεζόν, ο τίτλος θα κρινόταν απέναντι σε έναν ισπανικό σύλλογο. Αυτή τη φορά ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης. Το αποτέλεσμα; Ίδιο και απαράλλαχτο! Η Εφές έφτασε σε back-to-back κατάκτηση της EuroLeague! Το… ραβδί του Αταμάν, μπορούσε πράγματι να κάνει μαγικά!

Το καλοκαίρι του 2023, ο 57χρονος προπονητής επέλεξε να κλείσει το «κεφάλαιο» Εφές. Επιλέγοντας μάλιστα τον Παναθηναϊκό AKTOR, ήδη πριν από την ολοκλήρωση της σεζόν! Στην EuroLeague μπορεί τα πράγματα να μην ήταν ιδανικά, καθώς παρέμεινε εκτός playoffs, ωστόσο δεν ήθελε να φύγει με άδεια χέρια. Το απέδειξε και στην πράξη.

Στο «κύκνειο άσμα» του με την Εφές, προσέθεσε ακόμα ένα τρόπαιο στη συλλογή του. Πρώτα απέκλεισε στα ημιτελικά του τουρκικού πρωταθλήματος τη Φενέρμπαχτσε του Δημήτρη Ιτούδη, επικρατώντας στη σειρά με 3-1, ενώ στους τελικούς δε δυσκολεύτηκε να… σκουπίσει την Καρσίγιακα! Πήρε τον τίτλο του πρωταθλητή και έφυγε με το κεφάλι ψηλά!

Η πρόκληση και το πρότζεκτ των «πρασίνων» τού φάνηκαν εξ αρχής δελεαστικά. Ένα ρόστερ γεμάτο «αστέρες», με μοναδικό στόχο την επιστροφή στην ευρωπαϊκή ελίτ. Ο Αταμάν δείχνει να απολαμβάνει την παρουσία του στον πάγκο του «τριφυλλιού». Στην επιστροφή του στην Τουρκία όμως, δεν λησμονεί όσα έζησε με την Εφές.

«Έχω ωραίες αναμνήσεις με την Εφές. Με όλο το προσωπικό, τους παίκτες, τον πρόεδρο, τους φιλάθλους. Όμως τώρα είναι διαφορετικά τα πράγματα. Υπάρχει ο επαγγελματισμός στη ζωή. Και θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε αυτό το ματς με τον Παναθηναϊκό. Για εμένα θα είναι αρκετά συναισθηματική η φόρτιση να βρεθώ εκεί ύστερα από την τόσο πετυχημένη περίοδο της καριέρας μου, όπως επίσης και για την ιστορία της Αναντολού Εφές. Θα είναι ωραία», ομολογεί ο Αταμάν.

Δε διαγράφει το παρελθόν. Δεν αδιαφορεί ωστόσο για το παρόν και το μέλλον. Τα οποία εν προκειμένω βρίσκονται στον Παναθηναϊκό AKTOR και στοχεύουν στην ευρωπαϊκή καταξίωση. Με την Εφές, η προσπάθειά του στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Τώρα, ο Εργκίν Αταμάν προχωρά στο επόμενο, «πράσινο» κεφάλαιο!

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0