Basket Talk

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός AKTOR: Δύο συγκοινωνούντα δοχεία! (video)

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός AKTOR: Δύο συγκοινωνούντα δοχεία! (video)

Μαζί στις νίκες, μαζί και στις ήττες. Τους πληγώνουν δύο γκαρντ κορυφαίου επιπέδου (Μάικ Τζέιμς και Κέβιν Πάντερ). Τόσες ομοιότητες, μα και σημαντικές διαφορές εντοπίζονται ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό AKTOR με ένα μόνο πράγμα να είναι δεδομένο. Βρίσκονται σε καλό δρόμο, αλλά έχουν πολλή μελέτη μπροστά τους…

«Χτυπάς εσύ, μα πονάω κι εγώ. Οι δυο καρδιές μας σαν μία», λέει στο περίφημο άσμα του ο Διονύσης Σχοινάς και δε θα μπορούσε ο συγκεκριμένος στίχος να είναι πιο ταιριαστός με την πορεία του Παναθηναϊκού AKTOR και του Ολυμπιακού μέχρι στιγμής στην EuroLeague.

Αν εξαιρέσουμε τις δύο πρώτες αγωνιστικές της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, που συναντήθηκαν κιόλας οι δύο ομάδες, θα έλεγε κανείς με σιγουριά πως μαζί χάνουν και μαζί κερδίζουν κι όχι μόνο αυτό, αλλά και στις χθεσινές (30/11) ήττες τους πληγώθηκαν από τους περιφερειακούς αστέρες των αντιπάλων.

Ολυμπιακός

Κάτι τέτοιο έγινε και στην 11η αγωνιστική που τόσο ο Παναθηναϊκός AKTOR, όσο και ο Ολυμπιακός γνώρισαν την ήττα σε αναμετρήσεις που φάνταζαν «δικές τους». Τόσο οι «πράσινοι», όσο και οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν την τέταρτη περίοδο να έχουν πάρει ένα σημαντικό προβάδισμα, που όμως απώλεσαν στην συνέχεια με τον «εκτελεστή» κάθε μιας από τις αντίπαλες ομάδες να παίρνει τα ηνία και να τελειώνει το παιχνίδι.

Για τον Ολυμπιακό τα πράγματα υπήρξαν πιο πιεστικά κατά τη διάρκεια του αγώνα, ωστόσο έφτασε στο +5 σε μία κρίσιμη στιγμή του ματς, επτά λεπτά πριν τη λήξη. Όμως του έλειψε η ενέργεια και η σιγουριά για τις καθοριστικές αποφάσεις, ενώ αντίθετα η Μονακό τα βρήκε όλα αυτά στα… χέρια του «καυτού» της σουτέρ, Μάικ Τζέιμς. Η αποφασιστικότητα και ο ηγετικός ρόλος του Αμερικανού γκαρντ ήταν κι αυτό που έκανε τη διαφορά για την ομάδα του Σάσα Ομπράντοβιτς, όσο οι Πειραιώτες δεν έβρισκαν λύσεις ούτε από τον Τόμας Γουόκαπ, ούτε από τον Αϊζάια Κάνααν, ούτε από τον Άλεκ Πίτερς.

Με φρέσκες ακόμη τις μνήμες από την προηγούμενη, εφιαλτική για τους Μονεγάσκους, συνάντηση στον ημιτελικό του Final Four του Κάουνας, η Μονακό είπε να πάρει το… αίμα της πίσω και έδειξε τις διαθέσεις της από την αρχή φτάνοντας να ολοκληρώνει τον σκοπό της με 85-77.

Ακόμα κι ο Κάνααν με το τέλειο ημίχρονο, μετά τα είχε δώσει όλα στο παρκέ του Πριγκιπάτου και δεν είχε άλλο. Ο Ολυμπιακός έχασε στη «μάχη» των ριμπάουντ (23 έναντι 36) και τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία. Τώρα η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα πρέπει να τα βάλει… κάτω ενόψει της δύσκολης «διαβολοβδομάδας» με Ρεάλ Μαδρίτης και Μπάγερν εντός και να καταλάβει σε ποια σημεία αδίκησε ουσιαστικά τον εαυτό του στην εν λόγω αναμέτρηση.

Παναθηναϊκός AKTOR

Θα μοιάζει λες και τα παραπάνω συμπεράσματα έγιναν copy – paste και στην συγκεκριμένη ανάλυση, αλλά δεν είναι αλήθεια. Υπάρχει μία (μπορεί και δύο) ειδοποιός διαφορά.

Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα, που με τις σημαντικές της αποχωρήσεις από το ρόστερ της, προσπαθεί να βρει ξανά τον περσινό της «ατσάλινο» χαρακτήρα, ενώ από την άλλη ο Παναθηναϊκός AKTOR είναι μια ομάδα που ουσιαστικά δημιουργήθηκε πριν τέσσερις μήνες και βρίσκει τα πατήματά της.

Αυτή ήταν η τρίτη φετινή ήττα των «πράσινων» σε παράταση στην EuroLeague (μετά από τον Ολυμπιακό και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ) και ίσως να είναι και η πιο αποκαρδιωτική δεδομένου του γεγονότος ότι 4’ πριν τη λήξη η ομάδα κρατούσε στα χέρια της ένα προβάδισμα 10 πόντων.

Εκεί που οι «πράσινοι» έπαιζαν το τέλειο μπάσκετ για 38 λεπτά, όπως είπε και ο Εργκίν Αταμάν, εκεί που ίσως να πίστεψαν ότι θα το κερδίσουν απέναντι στην «καυτή» ατμόσφαιρα της «Stark Arena», η Παρτίζαν επέστρεψε βλέποντας τον παίκτη της που της είχε λείψει να παίρνει τα ηνία και να οδηγεί το ματς στην παράταση.

Αυτός δεν είναι άλλος από τον Κέβιν Πάντερ, που αν δεν αποφάσιζε να κάνει το comeback του στα τελευταία λεπτά της 4ης περιόδου, τώρα ο Παναθηναϊκός AKTOR θα μπορούσε να είχε φύγει με τη νίκη από το Βελιγράδι. Φυσικά ήταν και ο εξωπραγματικός Ζακ ΛεΝτέι, που ήταν επιδραστικός καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού και στην παράταση, όμως ο Πάντερ με τους 7 σερί πόντους του έδωσε στο ματς άλλη διάσταση.

Και κάπου εκεί ξεκινούν οι συζητήσεις για τις σωστές ή όχι αποφάσεις του Εργκίν Αταμάν στον έξτρα χρόνο που χρειάστηκε για να κριθεί το παιχνίδι. Ο Κέντρικ Ναν έδειξε ότι είναι για τα μεγάλα παιχνίδια και τις δύσκολες αποφάσεις στο σκοράρισμα, όμως έπρεπε να μείνει μέσα στην παράταση; Μήπως έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ο πιο έμπειρος, Κώστας Σλούκας, ακόμα κι αν δεν πραγματοποιούσε καλό ματς;          

Αυτά είναι ερωτήματα τα οποία δε θα απαντηθούν ποτέ και θα μείνουν απλώς υποθέσεις και αφορμή για… καφενειακές συζητήσεις. Το σίγουρο είναι ότι η ομάδα «δένει» και πρέπει να μελετήσει καλά τον τρόπο με τον οποίο θα ενεργήσει, όταν μία αναμέτρηση βρίσκεται στην κόψη του… ξυραφιού, δηλαδή στην παράταση, γιατί μέχρι στιγμής αυτή είναι και η αχίλλειος πτέρνα του Παναθηναϊκού AKTOR.

Την επόμενη φορά οι «πράσινοι» δεν πρέπει να την… πατήσουν και πρέπει να μετουσιώσουν σε νίκη το παιχνίδι που φαντάζει καθ’ όλη τη διάρκεια δικό τους. Ίσως απέναντι στην Εφές και την Ρεάλ να φανούν πιο «διαβασμένοι», πάντως σαφέστατα έχουν πολλή δουλειά για το… σπίτι.

Εν κατακλείδι, η φετινή σεζόν έχει ξεκινήσει γεμάτη…  τρέλα στην EuroLeague με τις ισορροπίες να αλλάζουν συνεχώς. Κι όσο 10 ομάδες απέχουν μόλις μία νίκη στην βαθμολογία στις θέσεις 5-14, τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και ο Παναθηναϊκός AKTOR πρέπει να βρουν τον τρόπο να κάνουν τη διαφορά, να μην χάνουν τα δικά τους παιχνίδια και ακόμη και σε άσχημες μέρες να βρίσκουν τις λύσεις.

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0