Basket Talk

Σπανούλης – Σλούκας: Επιστροφές… καταστροφές «αιωνίων»! (video)

Σπανούλης – Σλούκας: Επιστροφές… καταστροφές «αιωνίων»! (video)
Ήρθε αυτή η στιγμή, που ο Κώστας Σλούκας θα αγωνιστεί ως αρχηγός του Παναθηναϊκού απέναντι στον Ολυμπιακό μπροστά σε χιλιάδες μάτια, που κάποτε τον αποθέωναν, τώρα να τον αποδοκιμάζουν. Όπως 13 χρόνια νωρίτερα είχε συμβεί με τον Βασίλη Σπανούλη, μόνο με την εικόνα να είναι αντεστραμμένη, σαν οι δύο παίκτες να κοιτάνε σε καθρέφτη.

Κι όμως η ώρα, που όλοι περίμεναν, έφτασε. Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023 και ο Κώστας Σλούκας θα βγει από τη φυσούνα στο κατάμεστο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας φορώντας τα «πράσινα» με το τριφύλλι στο στήθος. Μια ημερομηνία, που αναμένεται να σημαδέψει την καριέρα και την ζωή του Κώστα Σλούκα, έτσι όπως σημάδεψε η 12η Ιανουαρίου τον Βασίλη Σπανούλη.

kostas-sloukas.jpg

«Κι έρχεται η στιγμή για ν' αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θ' αφήσεις», έχει γράψει ο Διονύσης Σαββόπουλος. Αυτή τη μεγάλη απόφαση πήρε ο Κώστας Σλούκας στις 8 Ιουλίου του 2023. Την ίδια, αλλά προς την αντίθετη… κατεύθυνση, είχε πάρει και ο Βασίλης Σπανούλης 13 χρόνια πριν, στις 11 Ιουλίου 2010.

fg_0.jpg

Κι αν οι συγκρίσεις είναι άτοπες, κι αν οι εποχές αλλάζουν και οι συνθήκες δεν είναι ίδιες, η μεταγραφή του Κώστα Σλούκα από τον Ολυμπιακό, που τον υπηρέτησε για 10 χρόνια, σε δύο θητείες, στον Παναθηναϊκό μόνο την αντίστοιχη – αντίθετη μετακίνηση του Βασίλη Σπανούλη μπορεί να θυμίσει. Κι αυτό όχι μόνο, γιατί οι επαγγελματικές τους πορείες έχουν ενωθεί, όταν ήταν συμπαίκτες στους «ερυθρόλευκους», αλλά επειδή ο… θόρυβος των μεταγραφών τους ήταν αντίστοιχα δυνατός και στις δύο περιπτώσεις.

sloukas-spanoulis.jpg

Μία απόφαση, μια επιλογή πολλές φορές είναι αρκετή για να καθορίσει την υπόλοιπη ζωή σου και κοιτώντας πίσω αντιλαμβάνεσαι, πως όλα μπορεί να είχαν εξελιχθεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Μία τέτοια επιλογή πήραν το καλοκαίρι του 2010 ο «Kill Bill» και τον Ιούλιο του 2023 ο «Σλούκι». Τα αποτελέσματα της οποίας φαίνονται μονάχα στο… χειροκρότημα. Δύο παίκτες παθιασμένοι, που καθοδηγούνται από τη «μέθη» της επιτυχίας, ταρακούνησαν για τα καλά τα θεμέλια του ελληνικού και ευρωπαϊκού μπάσκετ.

sloukas-8.jpg

Λίγο καιρό αφού ο Βασίλης Σπανούλης «σφράγισε» το πρωτάθλημα του Παναθηναϊκού, έχοντας πανηγυρίσει το 5ο αστέρι του την προηγούμενη χρονιά, οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν μία κίνηση- ματ ανακοινώνοντας τον ούτε 28 χρονών τότε διεθνή γκαρντ δημιουργώντας ποικίλες αντιδράσεις στον μπασκετικό κόσμο με το αίσθημα της… προδοσίας να υπερισχύει.

theend.webp

«Γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά κι άλλα τόσα θα γραφτούν και θα ειπωθούν στο μέλλον. Την αλήθεια την ξέρω εγώ και η οικογένειά μου. Γυρίζω σελίδα στην καριέρα μου και στη ζωή μου και εύχομαι η μεταγραφή μου να 'ναι η αρχή για τίτλους της ομάδας μου», είχε πει χαρακτηριστικά τότε ο Σπανούλης για τη νέα του ομάδα, τον Ολυμπιακό.

Σαν κάτι να θυμίζουν αυτές οι δηλώσεις…

Μα φυσικά τα λεγόμενα του Κώστα Σλούκα για τη δική του «επεισοδιακή» μετακίνηση, όταν και μίλησε ανοιχτά μερικούς μήνες μετά. «Ο κόσμος διάβασε πολλά. Στις εφημερίδες, στο ίντερνετ. Πολλά fake news και κανένας πέραν εμένα και των ανθρώπων του Ολυμπιακού δεν ξέρει τι πραγματικά συνέβη. Αποφάσισα να υπογράψω για τρία χρόνια στον Παναθηναϊκό και να κάνω το καλύτερο που μπορώ. Βλέπω το κίνητρο που υπάρχει σε όλους, μία φρεσκάδα. Είναι πολύ σημαντικό που υπάρχει μία τέτοια ατμόσφαιρα και ο κόσμος αναγνωρίζει την προσπάθεια. Μπορεί να πετύχουμε, μπορεί και όχι, αλλά είναι σπουδαίο που όλοι είμαστε στην ίδια σελίδα», ήταν τα λόγια του.

return.webp

Το πρώτο «αίμα» κόντρα στην πρώην ομάδα του Βασίλη Σπανούλη έπεσε στις 12 Ιανουαρίου του 2011 στο αφιλόξενο ΟΑΚΑ, που παρακολουθούσε την κάθε του κίνηση με τα χρώματα του Ολυμπιακού, έτοιμο να τον «κατασπαράξει». Εμφανώς επηρεασμένος ο Λαρισαίος γκαρντ δεν ήταν… γενναιόδωρος στο σκοράρισμά του, μένοντας στους μόλις 4 πόντους και 6 ασίστ. Ωστόσο, στην πρώτη του… ψυχρολουσία στο «πράσινο» ΟΑΚΑ, η νέα του ομάδα επικράτησε με 65-61 με σεμιναριακή άμυνα.

Βέβαια, μετά από αυτό, ο «Kill Bill» δικαιώθηκε για την απόφαση του. Αποτέλεσε θρύλος των Πειραιωτών πανηγυρίζοντας μαζί τους δύο συνεχόμενους τίτλους στην EuroLeague (2012,2013) μαζί με τον συμπαίκτη του τότε, Κώστα Σλούκα, τρία πρωταθλήματα κι ένα Κύπελλο. Ξεχώρισε στην Ευρώπη, ως ο πρώτος σκόρερ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

spanoulis_diamantidis2-750x950.webp

Ακόμα, γνώρισε την ύψιστη τιμή, όταν είδε τη φανέλα του με το νούμερο «7» να αποσύρεται στον ουρανό του ΣΕΦ στις 17 Σεπτεμβρίου 2023, ως η πρώτη που αποσύρει η ομάδα του Ολυμπιακού.

Κάπως έτσι οδηγούμαστε στο σήμερα. Σε μία ακόμη δύσκολη αναμέτρηση. Αυτό δεν θα είναι ένα απλό ντέρμπι «αιωνίων» για την καλύτερη βαθμολογία στο πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός υποδέχεται στο ΣΕΦ τον Παναθηναϊκό με αρχηγό τον, όχι και τόσο παλιό του γνώριμο, Κώστα Σλούκα. Ήρθε η στιγμή οι «ερυθρόλευκοι» να βρεθούν από την άλλη πλευρά της ιστορίας, εκείνη των «προδομένων». Το πώς θα αντιδράσουν; Άγνωστο. Η επίδοση του 33χρονου γκαρντ απέναντι στην παλιά του ομάδα; Επίσης άγνωστη.

Sloukas-1_2.jpg

Το μόνο σίγουρο είναι πως άλλη μία ιστορική στιγμή θα πάρει «σάρκα και οστά» και για το αποτέλεσμα της οποίας θα περιμένουμε να δούμε…

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0