Basket Talk

Ο Αντετοκούνμπο ανάμεσα στους δύο κόσμους (του)! (video)

Ο Αντετοκούνμπο ανάμεσα στους δύο κόσμους (του)! (video)

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ή αλλιώς «το στέμμα που γύρισε από το εξωτερικό», όπως σημαίνει το επίθετό του στα Νιγηριανά, ακροβατεί μεταξύ δύο πολιτισμών, δύο κόσμων που θέλει να γνωρίσει εξίσου.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο όσο μεγαλώνει ωριμάζει και όπως είναι λογικό θέλει να γνωρίσει τον κόσμο. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Ελλάδα, αλλά με καταγωγή Νιγηριανή, πάντα βρισκόταν μεταξύ δύο πολύ διαφορετικών πολιτισμών που όμως έχουν διαμορφώσει τον «Greek Freak» που τον απολαμβάνουμε να διαπρέπει στα μπασκετικά παρκέ του «μαγικού κόσμου» του NBA.

Με το πέρας των χρόνων ο σταρ των Μπακς έχει έρθει σε μεγαλύτερη επαφή με τις ρίζες του με αποτέλεσμα οι θέσεις και οι σκέψεις του να περνάνε από διάφορες διακυμάνσεις.

Η ελληνική παιδεία του Γιάννη Αντετοκούνμπο και η αγάπη του για την Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει και δε μπορεί να αμφισβητηθεί. Εκείνος προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο όταν του δίνεται η ευκαιρία να διαφημίζει την χώρα στην οποία έζησε τα παιδικά του (καθόλου εύκολα) χρόνια και είχε δηλώσει μάλιστα το 2018 στην «O’ Jogo» ότι: «Είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας και θέλουμε να δείξουμε στους νέους της χώρας μου ότι μπορούν να επιτύχουν τα όνειρά τους».

Το ίδιο είχε πει και στην συγκινητική συζήτηση που έκανε μαζί με τον αδερφό του, Θανάση, στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών , έναν χρόνο νωρίτερα. «Κανείς δεν μπορεί να μασ πει ότι δεν είμαστε Έλληνες. Είμαι Έλληνας», τόνιζε τότε ο «Greek Freak» αποστομώνοντας τους επικριτές του που αμφισβητούσαν την παρουσία του στην Εθνική.

O Giannis ως τότε δεν είχε έρθει σε επαφή με άλλη κουλτούρα, με άλλον πολιτισμό και το είχε παραδεχτεί. «Δεν έχω γνωρίσει κάτι άλλο πέρα από την Ελλάδα. Δεν έχω πάει ποτέ στη Νιγηρία. Όμως στο μέλλον θα πάω για να βοηθήσω παιδιά από την Αφρική».

Και το έκανε, όταν συνεργάστηκε με την WhatsApp για να παρέχει σε παιδιά ebooks σε τοπικές νιγηριανές διαλέκτους μιας και περίπου το 75% των παιδιών στη Νιγηρία δεν έχουν τη βασική εκπαίδευση.

giannis-nigeria1_1.jpg

Δεν γινόταν να μην έρθει η στιγμή που ο Έλληνας «Θεός» του NBA θα θελήσει να μάθει περισσότερα πράγματα και για την πατρίδα των γονιών του, τη Νιγηρία. Ειδικότερα, η απώλεια του λατρεμένου του πατέρα, Τσαρλς, διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο ώστε ο Αντετοκούνμπο να νιώσει την ανάγκη να ανακαλύψει τις ρίζες του και γιατί όχι να συνεχίσει και το «legacy» του πατέρα του.

Ο σούπερ σταρ των «ελαφιών» μέσα και από την ταινία μικρού μήκους που γυρίστηκε το 2022 σχετικά με την ζωή του με τίτλο «Naija Odyssey» παραδέχτηκε πως ουσιαστικά βρίσκεται ανάμεσα σε δύο κόσμους.

«Στην Ελλάδα ήμουν Νιγηριανός. Στη Νιγηρία ήμουν Έλληνας. Ζούσα στην μέση. Ανάμεσα σε δύο χώρες, δύο ταυτότητες. Δεν είχα κάτι να με δένει με το σπίτι. Μου δίδαξαν να βρίσκω δύναμη στις ρίζες μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τότε μίλησε παραθέτοντας και περισσότερες λεπτομέρειες για το πως οι γονείς του προσπάθησαν να φέρουν τη Νιγηρία στην… Ελλάδα μέσα από γεύσεις, μυρωδιές και… νανουρίσματα.

Και ερχόμαστε στο σήμερα, ο «Greek Freak» στο podcast στο οποίο συμμετείχε των «48 minutes» υποστήριξε χαρακτηριστικά πως αισθάνεται… λίγο απ’ όλα.

«Μεγάλωσα σε ένα νιγηριανό σπίτι, όμως μερικές φορές λειτουργώ ως Έλληνας, ως Ευρωπαίος, επειδή πήγα σχολείο στην Ελλάδα, επειδή οι περισσότεροι φίλοι μου είναι Έλληνες και Ευρωπαίοι. Είναι λίγο απ' όλα. Παίζω με την εθνική ομάδα της Ελλάδας, όμως στο τέλος της ημέρας όλοι γνωρίζουν ότι είμαι Νιγηριανός», ήταν τα λόγια του.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει ωριμάσει και έχει κατασταλάξει έχοντας έρθει πλέον σε επαφή και με τους δύο πολιτισμούς ξέρει πολύ καλά ποιος είναι. Αγκαλιάζει τις αφρικανικές ρίζες του, αλλά ζει σαν Έλληνας έχοντας κατά βάση ευρωπαϊκή νοοτροπία.

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0