Basket Talk

ESPN: Οι τελικοί του NBA έγιναν γυναικεία… υπόθεση (video)

ESPN: Οι τελικοί του NBA έγιναν γυναικεία… υπόθεση (video)

Η Ντόρις Μπερκ ετοιμάζεται να γράψει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που θα μεταδώσει τους τελικούς στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Από την άλλη, ο Μαρκ Τζάκσον έμεινε εκτός ESPN προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις…

Ποια άλλη θα ήταν η καταλληλότερη γυναίκα για να αναλάβει την μετάδοση τω τελικών του NBA από την Ντόρις Μπερκ;

Η Μπερκ αναμένεται να είναι μέλος της πρώτης ομάδας σχολιαστών του ESPN μαζί με τον Μάικ Μπρίν και τον πρώην προπονητή των Φιλαδέλφεια Σίξερς, Ντοκ Ρίβερς.

Είναι γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα το γνωστό αμερικανικό κανάλι έκανε… περικοπές λύνοντας πρώτα την συνεργασία του με τον Τζεφ Βαν Γκάντι τον περασμένο Ιούνιο και τώρα με τον κορυφαίο Μαρκ Τζάκσον. Ο Μάικ Μπριν παρέμεινε στην θέση του αλλά οι δύο ιστορικοί σχολιαστές που τον συνόδευαν αυτά τα χρόνια είδαν την πόρτα της εξόδου.

Πολλά και διάφορα έχουν ακουστεί για τους λόγους αυτών των διαζυγίων, όπως η παρέμβαση του Σακίλ Ο’ Νιλ και του Τσαρλς Μπάρκλεϊ, όμως τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί.

«Σήμερα το πρωί, χωρίς να το περιμένω, ενημερώθηκα ότι δεν χρειάζονται τις υπηρεσίες μου στο ESPN», έγραψε ο Τζάκσον «Αν και σοκαρίστηκα από το πόσο ξαφνικό ήταν, θα ήθελα να ευχαριστήσω το ESPN και όλους όσους εργάζονται εκεί που μου έκαναν την τιμή να είμαι μέλος της διοργάνωσης τα προηγούμενα 15+ χρόνια. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω όλους τους φίλους του NBA, που παρακολουθούσαν είτε από το σπίτι είτε από το γήπεδο, για την στήριξή τους. Προς το ΝΒΑ ένα μεγάλο ευχαριστώ που επέτρεψε σ’ ένα παιδί να συνεχίζει να πετυχαίνει τα όνειρά του», συνέχισε.

Ο Μαρκ Τζάκσον παρά τα 15 χρόνια εμπειρίας στον σχολιασμό μέσω του ESPN έχει μία σημαντική καριέρα ως παίκτης και ως προπονητής στον «μαγικό» κόσμο του NBA. Είχε αναδειχθεί ως ο ρούκι της χρονιάς για το 1988 με τους Νιου Γιορκ Νικς απ’ όπου και ξεκίνησε την καριέρα του έχοντας περάσει από επτά ομάδες συνολικά, ενώ ήταν και ο προπονητής των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς από το 2011 ως το 2014.

Αποτέλεσε το απόλυτο έτερον ήμισυ του κορυφαίου σχολιαστή, Βαν Γκάντι, που έσπασε το ρεκόρ φέτος έχοντας περιγράψει 17 τελικούς NBA. Η τριάδα Βαν Γκάντι, Τζάκσον και Μπριν έχουν μεταδώσει μαζί 15 τελικούς.

Απ’ όταν έγινε γνωστή η αποχώρηση του πρώην προπονητή των Νικς τον περασμένο Ιούνιο όλα «φωτογράφιζαν» και το τέλος του Τζάκσον. Αν και είχε ακόμη δύο χρόνια στο συμβόλαιό του, οι αρμόδιοι του ESPN είχαν την άποψη πως δεν θα προσέφερε τα ίδια χωρίς τον… διόσκουρό του, που συνήθιζε να είναι πολλάκις επικριτικός προς το NBA και την διαιτησία κάτι που προκαλούσε συχνά-πυκνά την απογοήτευση του κορυφαίου πρωταθλήματος.

Το ESPN θα μπορούσε να έχει «ζευγαρώσει» την Ντόρις Μπερκ με τον Μάρκ Τζάκσον, αλλά θεωρείτο πως δεν θα υπήρχε η ίδια χημεία όπως με τον Βαν Γκάντι. Από την άλλη, τόσο η Μπερκ όσο και ο Ντοκ Ρίβερς είναι ιδιαίτερα αγαπητοί και δημοφιλείς στους χώρους του NBA κάτι που σίγουρα αποτελεί συμφέρον για το κανάλι μακροπρόθεσμα.

Η ιστορική αυτή κίνηση θα θέσει νέα θεμέλια όσων αφορά την εκπροσώπηση του γυναικείου φύλλου στον κόσμο των σπορ. Μπορεί να προκαλέσει τους επικριτές του ESPN που θεωρούν ότι το κανάλι παρά είναι προοδευτικό (!) στα θέματα ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, σίγουρα όμως θα ανοίξει νέους δρόμους για γυναίκες αναλύτριες που θέλουν μία φωνή που να τις εκπροσωπεί.

Εκτός των άλλων, είναι κι ένα τεράστιο βήμα στην καριέρα της Ντόρις Μπερκ που εργάζεται στο ESPN από το 1991 και ειδικεύεται στην ανάλυση και τον σχολιασμό του NBA από το 2017. Δε θα μπορούσε άλλη να εκπροσωπήσει με καλύτερο τρόπο το γυναικείο φύλλο από εκείνη. Γνωστή για την ταπεινοφροσύνη της, έχει ξεχωρίσει αμέτρητες φορές για τις ικανότητές της σ’ έναν καθ’ όλα ανδροκρατούμενο χώρο χωρίς να το κάνει «σημαία» της.

Μεταξύ άλλων είναι η πρώτη γυναίκα που περιέγραψε αγώνα NBA, αλλά και τελικούς στο ραδιόφωνο (2020). Τώρα ήρθε η ώρα για την Hall Of Famer δημοσιογράφο να το κάνει και στην τηλεόραση.

PC-Doris-Burke-800x1200-1-683x1024_1.gif

«Αν ξοδέψω το υπόλοιπο της καριέρας μου στο ESPN για να είμαι αναλύτρια στο NBA, ουσιαστικά ο τρίτος ‘τροχός της αμάξης’ πίσω από τους Χούμπι Μπράουν, Μαρκ Τζάκσον και Τζεφ Βαν Γκάντι, πόσο τυχερή θα έχω υπάρξει στην καριέρα μου;

Εδώ και 30 χρόνια στο επάγγελμα, ανεξάρτητα από το τι ρόλο έχω ή τι παιχνίδι μεταδίδω, έχω όλη την προσοχή μου σε αυτό το συγκεκριμένο παιχνίδι κάνοντας την καλύτερη δουλειά που μπορώ με αυτό. Για εμένα είναι ‘απρεπές’ ακόμα και να συζητάω γι’ αυτό (για τους τελικούς του NBA)» είχε δηλώσει η αναλύτρια του ESPN πριν μερικά χρόνια.

Τότε θεωρούσε ασέβεια ακόμα και το να σκεφτεί ή να μιλήσει γι’ αυτή τη προοπτική, τώρα όμως η Ντόρις Μπερκ βρίσκεται στον κορυφαίο ρόλο μετάδοσης σε ολόκληρο τον μπασκετικό κόσμο. Θα αποτελεί την κορυφαία αναλύτρια του ESPN γράφοντας ιστορία τον ερχόμενο Ιούλιο ως η πρώτη γυναίκα που θα μεταδώσει στην τηλεόραση τους τελικούς του NBA. Με τόση δουλειά και με τέτοιο μακροσκελές βιογραφικό δεν υπάρχει κανείς άλλος που να το αξίζει περισσότερο από την Ντόρις Μπερκ.

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0