Basket Talk

Περιστέρι: Ο… φιρμάτος αντι-Φρανσίσκο, οι προσθήκες περιωπής και ο ελληνικός κορμός! (video)

Περιστέρι: Ο… φιρμάτος αντι-Φρανσίσκο, οι προσθήκες περιωπής και ο ελληνικός κορμός! (video)

Η περσινή παρουσία του Περιστερίου σε Ελλάδα κυρίως αλλά και εκτός των συνόρων, «άνοιξε την όρεξη» στους Πρίγκιπες της Δυτικής όχθης, οι οποίοι παρά τη φυγή των δύο… ακρογωνιαίων λίθων τους, έχουν κινηθεί εντυπωσιακά στο μεταγραφικό παζάρι.

Στα δυτικά προάστια της Αθήνας, αθόρυβα και χωρίς πολλές φαμφάρες «έσκισαν το ταβάνι» τους την περασμένη περίοδο, δίνοντας το… βάπτισμα του πυρός στην νέα μπασκετική ζωή του Βασίλη Σπανούλη. Σε μια λιλιπούτεια «πριγκιπική όχθη» λοιπόν κέρδισαν καθαρά και εμφατικά τον δικό τους… μαραθώνιο τερματίζοντας στην 3η θέση της Basket League και κοιτάζοντας στα μάτια τον - πληγωμένο από εγωϊσμό - Παναθηναϊκό της σεζόν 2022-23. Φυσικά δεν πρέπει να λησμονείται και η παρουσία τους στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Η πορεία λοιπόν του Περιστερίου δεν εφησύχασε τους ανθρώπους της ομάδας, οι οποίοι κατανοώντας πως υπάρχει… γόνιμο έδαφος για σπουδαία πράγματα, ατένισαν με αισιοδοξία μεν αλλά και αμεσότητα δε την επόμενη μέρα. Εκείνη που δεν θα έχει ούτε τον εντυπωσιακό Σιλβέν Φρανσίσκο στα «κιτρινομπλέ» αλλά και ούτε τον… πύργο Μίρο Μπίλανκαι τον κομβικό Μάρκους Ντένμον.

Παρόλα αυτά και χωρίς καθυστέρηση με απελπισμένες κινήσεις και ρίσκα της τελευταίας στιγμής, οι Περιστεριώτες έχουν τρέξει τον παραγραμματισμό τους καλύπτοντας μεθοδικά τις επιθυμίες του «Kill-Bill» με στόχο το κάτι παραπάνω στο BCL. Το BN Sports σκιαγραφεί το Περιστέρι της ερχόμενης περιόδου.

Ο… δημιουργός αντι-Φρανσίκο και ο «μαγνήτης» αντι-Μπίλαν

Στο πρόσωπο και τα ταλέντα του Τζόε Ράγκλαντ, είδαν οι «Πρίγκιπες της Δυτικής όχθης» τον αθλητή που θα μπορέσει να μπει στα… παπούτσια του Σιλβέν Φρανσίκο, ο οποίος άλλαξε βαθμίδα στην κλίμακα (Μπάγερν Μονάχου).

Πρόκειται για έναν έμπειρο γκαρντ με πλούσιο βιογραφικό, ο οποίος την τελευταία διετία έλαμψε στο Ισραήλ με τα χρώματα της Χαποέλ Χολόν. Την περασμένη χρονιά στο BCL «άγγιξε» διψήφιο αριθμό (!) ασίστ, όντας φυσικά στην κορυφή της εν λόγω στατιστικής, φορτώνοντας μεταξύ άλλων και με 15.7 πόντους το αντίπαλο καλάθι (3ος καλύτερος). Σε ανάλογα υψηλά επίπεδα και οι αριθμοί του στο Ισραήλ με τους ανθρώπους του Περιστερίου να ελπίζουν πως θα επαναλάβει τα… όργιά του και θα ξεχάσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τον Γάλλο διεθνή.

Στον κορυφαίο ριμπάουντερ της ιταλικής λίγκας βλέπουν τον αντι-Μπίλαν στο Περιστέρι. Ο Κροάτης σέντερ, ο οποίος αποτελούσε «το Α και το Ω» κάτω από τη ρακέτα των τριταθλητών Ελλάδας με δυνατό του στοιχείο του παιχνίδι του στο post, «πέταξε» για άλλες πολιτείες, φέρνοντας τον Τρέβορ Τόμπσον ως… φάρμακο στην πληγή που άνοιξε η φυγή του.

Ο 29χρονος απόφοιτος του Ohio State, με εμπειρία σε αρκετά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, μεταξύ των οποίων και η Αδριατική Λίγκα με τη Ζάνταρ, κατέβαζε τα… σκουπίδια στην Ιταλία το ένα μετά το άλλο. Φορώντας τη φανέλα της Σκαφάτι, ο Τόμπσον είχε 9.53 πόντους, 8.07 ριμπάουντ και 1.17 κοψίματα σε 23 λεπτά συμμετοχής. Μάλιστα την κορυφαία του εμφάνιση την έκανε απέναντι στη Βίρτους τον Απρίλη, με το εντυπωσιακό double-double (15 πόντους και 17 ριμπάουντ σε 31 λεπτά συμμετοχής). Από «δεινόσαυρο» σε… πύργο λοιπόν στο Περιστέρι.

Ενισχύθηκε θεαματικά αποδυναμώνοντας τους ανταγωνιστές του!

Όπως συμβαίνει σε κάθε ομάδα που λειτουργεί σε στέρεες βάσεις, οι «Πρίγκιπες της Δυτικής όχθης» σάρωσαν την εγχώρια αγορά για αξιόλογες περιπτώσεις οι οποίες όχι μόνο ενισχύουν την αρμάδα του Σπανούλη αλλά αυτομάτως αποδυναμώνουν τους άμεσους ανταγωνιστές της. Και το φαινόμενο αυτό το ακολούθησαν κατά… γράμμα στα δυτικά προάστια.

Κάτοικοι Περιστερίου θα είναι λοιπόν από την ερχόμενη περίοδο οι Τζέιλεν Χαντς και Νέιτ Ρένφρο. Οι εκ των κορυφαίων (μαζί με τον Φράνκε) του 4ου στην Basket League, ΠΑΟΚ κατηφόρισαν για την πρωτεύουσα, κουβαλώντας μαζί τους την πρότερη παρουσία τους από την ελληνική πραγματικότητα και τις πολύ καλές εμφανίσεις που πραγματοποίησαν με το «δικέφαλο».

Αφού λοιπόν ο πιο θεαματικός παίκτης της περασμένης περιόδου στο ελληνικό πρωτάθλημα, με έφεση στα κοψίματα Νέιτ Ρένφρο, δεν εξαργύρωσε την παρουσία του στο Summer League, θα αγωνιστεί υπό τις οδηγίες του Kill-Bill έχοντας ως παρακαταθήκη τους 6.7 πόντους, τα 6.2 ριμπάουντ, τις 3.2 ασίστ, τα 1.5 κλεψίματα και τα 1.5 μπλοκ σε 30 αγώνες με τον ΠΑΟΚ στην Basket League.

Εκτός της frontline, οι Περιστεριώτες φρόντισαν και τα γκαρντ τους αποκτώντας τους Χαντς (ΠΑΟΚ), Κένι Ουίλιαμς (ΑΕΚ) και Ελάϊζα Μήτρου-Λονγκ (Άρης). Ο «δαιμόνιος» Τζέιλεν Χαντς κινήθηκε σε Ελλάδα και Ευρώπη κοντά στους 14 πόντους κατά μέσο όρο, μαζεύοντας 4.4 ριμπάουντ και μοιράζοντας 2.3 τελικές πάσες σε κάθε ματς. Ένας αθλητής που διακρίνεται μεταξύ άλλων για την ικανότητά του στα κλεψίματα.

Στα σουτάκια από μέση απόσταση του Κένι Ουίλιαμς υπολογίζουν στο Περιστέρι από την νέα σεζόν, θέλοντας να δώσουν ακόμα περισσότερο πλάτος στο παιχνίδι τους. Ο Αμερικανός άφησε πολύ καλές εντυπώσεις από το πέρασμά του στην «Ένωση» καθώς σε 15 ματς στη Basket League είχε 11.57 πόντους, 2.96 ριμπάουντ, 1.83 ασίστ και 1 κλέψιμο ενώ σε ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο κινήθηκε και στο BCL.

Τον μικρό αδερφό του Ναζ Μήτρου-Λονγκ, Ελάϊζα, που πέρυσι αντικατέστησε τον Χάγκινς στον Άρη και το δεύτερο μισό της περιόδου 2021-22 το πέρασε στην Πάτρα για χάρη του Απόλλωνα, έκαναν δικό τους οι Περιστεριώτες. Εν αναμονή του ελληνικού του διαβατηρίου, η νέα «πριγκιπική» προσθήκη δεν τα πήγε και άσχημα στη Θεσσαλονίκη (10.1 πόντους, 3.4 ριμπάουντ, 3.1 ασίστ και 1.1 κλεψίματα σε 24.2 λεπτά συμμετοχής) κερδίζοντας με το… σπαθί του την ευκαιρία να δουλέψει μαζί με έναν «θρύλο» του ελληνικού μπάσκετ.

Αθλητή και από την Πάτρα και μάλιστα με εμπειρία ετών από τη EuroLeague, πρόσθεσαν στο ρόστερ της σεζόν 2023-24 στο Περιστέρι. Ο λόγος φυσικά για τον Νεμάνια Ντάγκουμπιτς, ο οποίος με τον Προμηθέα κατέγραψε 19 συμμετοχές στην ελληνική λίγκα και είχε 7.4 πόντους και 3.1 ριμπάουντ ενώ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της «γηραιάς ηπείρου» που έπαιξε την περίοδο 2014-19 με τον Ερυθρό Αστέρα και τη Μπάγερν Μονάχου, μέτρησε 5.4 πόντους και 2.3 ριμπάουντ σε 84 παρουσίες.

Ελληνικός κορμός κάθε λογής

Παρά την ενίσχυση με ποιοτικούς ξένους, στη… δυτική όχθη δεν παραμέλησαν το ελληνικό στοιχείο, το οποίο μάλιστα στοχεύουν να στηρίξουν ακόμα περισσότερο με «φρέσκο αίμα». Ο αρχηγός Λεωνίδας Κασελάκης δεν… κουνήθηκε από τη θέση του, έχοντας ακόμα συμβόλαιο με το σύλλογο ενώ σε αντίθεση με τον Μωραΐτη που έκανε το άλμα για τον Παναθηναϊκό, ο σημαντικός ρολίστας Στέλιος Πουλιανίτης ανανέωσε τη συνεργασία του με το κλαμπ.

Σε… γνώριμα λημέρια θα βρεθεί και πάλι ο βετεράνος Βασίλης Ξανθόπουλος, ο οποίος με την εμπειρία του και την οξυδέρκειά του, επέστρεψε για να αποτελέσει το καθαρό μυαλό του Περιστερίου. Ένας αθλητής που είχε βρεθεί στο κλειστό «Α. Παπανδρέου» και τη χρονιά που ξέσπασε ο Covid-19 (2019-20).

Φυσικά, τη σπουδαιότερη παρακαταθήκη για το μέλλον αλλά και το παρόν όπως έδειξαν στην Κρήτη και το Ευρωπαϊκό Νέων, χρίζουν οι εκκολαπτόμενοι άσοι της ομάδας. Ο Βαγγέλης Ζούγρης,, μέλος της κορυφαίας πεντάδας του EuroBasket U-20 αποτελεί τεράστιο περιουσιακό στοιχείο για το Περιστέρι, ο Βασίλης Σπανούλης τον εκτιμά και τον υπολογίζει και αναμένεται να δει το χρόνο συμμετοχής του σαφώς σε ανοδική πορεία. Μεταξύ άλλων υπάρχουν και οι Φύτρος, Σταυρακόπουλος που έχουν όλα τα φώτα να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του προπονητή τους και να γίνουν ενεργά μέλη της πρώτης ομάδας.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0