Basket Talk

Μουντομπάσκετ 2023, απουσίες: Σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο μέχρι και η… κυρία Βασιλική θα είναι στην ομάδα! (video)

Μουντομπάσκετ 2023, απουσίες: Σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο μέχρι και η… κυρία Βασιλική θα είναι στην ομάδα! (video)

Με το… κιάλι θα ψάχνουν οι (τηλε)θεατές τους «αστέρες του σινεμά» στα γήπεδα της Ασίας στο επερχόμενο Μουντομπάσκετ, με τα ονόματα αρκετών εξ’ αυτών να λάμπουν διά της απουσίας τους από τις λίστες των ομοσπονδιακών τεχνικών.

«Αλλιώς μας τα 'λεγες παπά, πριν σε χειροτονήσουν» και κλείσαμε θέση πίσω από τους δέκτες μας στην ανατολή του θέρους. Τούτο θα μπορούσε να ισχυριστεί με περίσσια φιλοφρόνηση κάποιος λάτρης της «σπυριάρας», βλέποντας τους ομοσπονδιακούς τεχνικούς να ανακοινώνουν τις πρώτες κλήσεις τους για το επερχόμενο Μουντομπάσκετ. Την κορυφαία διοργάνωση στο αγωνιστικό καλεντάρι των εθνικών ομάδων που… κονταροχτυπιέται σε αξία και αίγλη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Καλομελετάτε και έρχονται και αυτοί οσονούπω.

Έλα όμως που άλλα ή καλύτερα άλλους μας τάξανε και άλλους θα δούμε. Εκατοντάδες μίλια μακριά, στα βάθη της Ασίας και τα παρκέ αυτών, δεν θα πατήσουν πολλά από τα πρωτοκλασάτα ονόματα. Νοητές ουρές γίνονταν και ζητωκραυγές ηχούσαν για την ταυτόχρονη συνύπαρξη των Γιόκιτς, Γιάννη, Εμπίντ, Τέιτουμ, Λίλαρντ, Ουεμπανιάμα, Σαμπόνις στο σπουδαίο αυτό ραντεβού. Σκέψεις και όνειρα που έμειναν στο… αν για πολλούς και διάφορους λόγους.
1690131604301_FotoJet_19.jpg

Το Παγκόσμιο Κύπελλο που κάνει τζάμπολ σε ένα μήνα από τώρα, θα είναι αυτό των απουσιών. Ηχηρών, εμφατικών «όχι» στο κάλεσμα της εκάστοτε Ομοσπονδίας και όλα αυτά πριν καν προκύψουν τα… απρόοπτα, κούφια η ώρα. Φυσικά στις παραπάνω κατηγορίες δεν ανήκουν όλα τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα με κάποια εξ’ αυτών, όπως η Γεωργία του Ηλία Ζούρου και η Νέα Ζηλανδία, αντίπαλος της Εθνικής μας στη φάση των ομίλων, να βροντοφωνάζουν «ALL IN».

Την ίδια ώρα λοιπόν που στα του οίκου μας, καθόμαστε σε… αναμμένα κάρβουνα για το τι μέλλει γενέσθαι με το «εθνικό γόνατο» του Γιάννη Αντετοκούνμπο, το BN Sports συγκέντρωσε τις έως τώρα απουσίες/απορρίψεις των σταρ. Και κάπως έτσι, έφτασε στο συμπέρασμα πως ο κόουτς Ιτούδης ίσως πρέπει να… δανείσει και στους άλλους, κάποιους από όσους κάλεσε το περασμένο καλοκαίρι στην αλησμόνητη διαφήμιση της «Aegean».

ΗΠΑ: Μπερδεμένη πάντοτε η κατάσταση με την Team USA και τις διοργανώσεις εκτός Ολυμπιακών Αγώνων, οφείλοντας μεταξύ άλλων να προσαρμοστεί στο μπάσκετ της FIBA. Για το λόγο αυτό και ελέω των απουσιών των Τζοέλ Εμπίντ (MVP της κανονικής διάρκειας του NBA, ο οποίος έχει και γαλλικό διαβατήριο) Τζέισον Τέιτουμ, Ντέμιεν Λίλαρντ και άλλων, ο Στιβ Κερ επέλεξε με βάση την αθλητικότητα και το κίνητρο.

Σλοβενία: Αντίθετος με το… πείσμα των καιρών, ο Λούκα Ντόντσιτς θα συνεισφέρει στην προσπάθεια της πρώην πρωταθλήτριας Ευρώπης. Δεν θα πράξει το ίδιο όμως και ο πάλαι ποτέ πιστός «στρατιώτης», Γκόραν Ντράγκιτς.

Γαλλία: Με αρκετά από τα δυνατά τους «χαρτιά» αλλά χωρίς το No1 του Draft 2023, Βίκτορ Ουεμπανιάμα, θα ταξιδέψουν οι «τρικολόρ» για τη Τζακάρτα. Από τις κλήσεις του Βινσάν Κολέ απουσιάζουν τα ονόματα των Πουαριέ και Μπουμπουά, ενώ όπως αναφέρθηκε και παραπάνω ο Τζοέλ Εμπίντ δεν θα παίξει στο Μουντομπάσκετ ούτε με τη γαλλική φανέλα.

Σερβία: Με ανυπομονησία περίμεναν οι «Πλάβι» την προεπιλογή του Σβέτισλαβ Πέσιτς, διαπιστώνοντας όμως πως ούτε ο Νίκολα Γιόκιτς (αποφόρτιση) ούτε ο Βασίλιε Μίσιτς θα δώσουν το «παρών». Εκτός των εκλεκτών είναι και οι Νίκολα Κάλινιτς, Νεμάνια Μπιέλιτσα ενώ εξαιρετικά αμφίβολη κρίνεται η συμμετοχή των Ποκουσέφσκι, Γιάραμαζ και Γιόβιτς – αν και βρίσκονται στις αρχικές επιλογές – ελέω τραυματισμών.
205913837664bd42e240841954040102_v4big.jpg

Λιθουανία: Χωρίς τον μεγάλο τους σταρ και στο Top-10 των πιο ακριβοπληρωμένων NBAer, Ντομάντας Σαμπόνις θα φύγουν από τη θάλασσα της Βαλτικής οι Λιθουανοί. Χαμογελά βέβαια για τη διαθεσιμότητα του Βαλαντσιούνας και των υπολοίπων ο Μακσβίτις.
image-357559-any818x650.jpg

Ιταλία: Ο Τζιανμάρκο Ποτσέκο περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή τα απαραίτητα έγγραφα για τον Ντάριους Τόμπσον, ωστόσο τα νέα δεν ήταν ευχάριστα για εκείνον και τη «Σκουάντρα Ατζούρα». Μεγάλο πλήγμα εκτός των άλλων η επιλογή του Μπανκέρο να παίξει με τις ΗΠΑ. «Απών» και ο Νίκο Μάνιον στο ύστατο χαίρε του Τζίτζι Ντατόμε από την ενεργό δράση.
image-364605-any1000x1000.jpg

Ελλάδα: Την απόφαση τους να μην αφιερώσουν το καλοκαίρι τους φορώντας το εθνόσημο, πήραν εγκαίρως οι μόνιμα διαθέσιμοι Κώστας Σλούκας και Νικ Καλάθης. Φυσικά, το μεγάλο ερωτηματικό έγκειται γύρω από το όνομα του μεγάλου σταρ, Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Γερμανία: Η δημόσια κριτική του σταρ των «Πάντσερ», Ντένις Σρέντερ, αποθάρρυνε τον NBAer των Μάβερικς, Μάξι Κλέμπερ από το να.. θέσει εαυτόν στη διάθεση της εθνικής Γερμανίας.

Ισπανία: Η απρόσμενη πρωτιά της Ευρώπης το περασμένο καλοκαίρι, «ζέστανε» ακόμα περισσότερο το αίσθημα ευθύνης για τη «φούρια ρόχα», με μοναδικό ηχηρό απόντα, τον υπερπολίτιμο νατουραλιζέ, Λορέντζο Μπράουν.
e720a327-lorenzo-brown-spain-france-eurobasket-2022.jpg

Ιαπωνία: Χωρίς το μεγάλο της «αστέρι» θα  παραταχθεί η εκ των διοργανωτών του Μουντομπάσκετ, Ιαπωνία καθώς ο Ρούι Χατσιμούρα ενημέρωσε πως δεν θα ενισχύσει τη «χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου» για να προετοιμαστεί για τη σεζόν 2023-24.

Αυστραλία: Γεμάτη… NBAers η προεπιλογή των «Μπούμερς», εκ των οποίων και o Ντάντε Έξουμ. Παρόλα αυτά και για ένα ακόμα καλοκαίρι, ο Μπεν Σίμονς δεν θα αγωνιστεί για την Αυστραλία.

Καναδάς: Μία από τις ομάδες που περιμένει όλη η υφήλιος να παρακολουθήσει είναι δίχως αμφιβολία ο Καναδάς των πολλών αστέρων. Τζαμάλ Μάρι, Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ, Ντίλον Μπρουκς, Αρ Τζέι Μπάρετ, Ντουάιτ Πάουελ και Κέλι Ολίνικ είναι μονάχα μερικά από τα ονόματα που κάνουν… κρότο. Ωστόσο, σε αυτά δεν περιλαμβάνεται ο περσινός πρωταθλητής με το Γκόλντεν Στέιτ, Άντριου Γουίγκινς.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0