Basket Talk

Ο Βεζένκοφ, ο Στογιάκοβιτς και η ευρωπαϊκή παράδοση των Σακραμέντο Κινγκς (video)

Ο Βεζένκοφ, ο Στογιάκοβιτς και η ευρωπαϊκή παράδοση των Σακραμέντο Κινγκς (video)

Ο Σάσα Βεζένκοφ έχει «ντυθεί» εδώ και μερικές ημέρες στα μωβ του Σακραμέντο, με τους Κινγκς να έχουν μακρά παράδοση από Ευρωπαίους που έχουν διαπρέψει!

Πόσα μικρά παιδιά έχουν όνειρο να αγωνιστούν στο κορυφαίο επίπεδο παγκοσμίως; Πολλά… Ο Σάσα Βεζένκοφ υπήρξε παιδί, όμως πλέον είναι άντρας, και προσπαθεί να συνειδητοποιήσει ότι τα όνειρα των παιδικών χρόνων, γίνονται πραγματικότητα!

Όταν το συνειδητοποιήσει αυτό ο Σάσα, όλοι οι υπόλοιποι καλούμαστε να συνειδητοποιήσουμε ότι ο Βούλγαρος φόργουορντ των Σακραμέντο Κινγκς δεν έχει ταβάνι. Του έλειπε κάτι; Στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση αγωνιζόταν, τελικό πήγε και MVP βγήκε.

Όπως φαίνεται όμως, αυτά για τον Βεζένκοφ δεν ήταν αρκετά, γι αυτό και έκανε το άλμα και άλλαξε ήπειρο! Στον Ατλαντικό, και συγκεκριμένα στο Σακραμέντο, ουκ ολίγοι είναι οι Ευρωπαίοι παίκτες που έχουν φορέσει τα «μωβ» και έχουν διαπρέψει. Το BN Sports κάνει αναδρομή!

Βλάντε Ντίβατς

Ο Βλάντε Ντίβατς ήρθε ως free agent το 1999 και με την προσθήκη του, οι Κινγκς ολοκλήρωσαν το «The Greatest Show on Court», όπως είχε γράψει το «Sports Illustrated» τότε. Το καλύτερο μπάσκετ δηλαδή που είχε παιχτεί ποτέ στα παρκέ.

Ο Σέρβος ανέλαβε κατευθείαν έναν ρόλο… «βουνό», να καταφέρει να μαρκάρει τον γίγαντα Σακίλ Ο’Νιλ και το έκανε καλά, ενώ είναι ένας εκ των κορυφαίων ψηλών πασέρ στην ιστορία. Στο Σακραμέντο έπαιξε 454 αγώνες, με 30.1 λεπτά, 11.4 πόντους και 7.8 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς

Η περίπτωση Μπογκντάνοβιτς θυμίζει πολύ αυτή του Σάσα Βεζένκοφ, καθώς μετά από 7 και 8 χρονιές αντίστοιχα στην Ευρωλίγκα, και οι δύο άλλαξαν ήπειρο, αγωνίστηκαν στο ΝΒΑ και μάλιστα για την ίδια ομάδα!

Ο Μπογκντάνοβιτς από το 2020 αγωνίζεται στους Ατλάντα Χοκς, έμεινε στους Κινγκς όμως για μια τριετία, στην οποία προσέφερε τα μέγιστα, ευστοχώντας μάλιστα σε κρίσιμα σουτ, όπως αυτό κόντρα στους Λέικερς το 2018!

Στην τριετή θητεία του με τα «μωβ» ο Σέρβος είχε σε 201 αγώνες μέσους όρους 13.3 πόντους, 3.2 ριμπάουντ και 3.5 ασίστ σε 28 λεπτά συμμετοχής.

Πέτζα Στογιάκοβιτς

Ο καλύτερος με διαφορά από τους Ευρωπαίους που έχουν φορέσει τη φανέλα των Σακραμέντο Κινγκς είναι ο Πέτζα Στογιάκοβιτς.

Τρεις φορές All Star, μια φορά στη δεύτερη καλύτερη 5άδα του NBA, δυο συνεχόμενες χρονιές νικητής του διαγωνισμού τριπόντων. Ο Κροάτης έγινε draft το 1996 όμως οι Κινγκς τον είχαν στο… ψυγείο για δυο χρόνια, ώσπου συνειδητοποίησαν ότι «βρήκαν χρυσό».

Όταν πήρε χρόνο συμμετοχής, ο Στογιάκοβιτς έγινε δεινός σκόρερ, ένας πραγματικός «μπόμπερ», αλλά είχε μια ικανότητα που λίγοι παίκτες έχουν. Έβλεπε γήπεδο όσο ελάχιστοι, με τρανό παράδειγμα την πάσα πίσω από την πλάτη στον Μπόμπι Τζάκσον, που μνημονεύεται ως μια από τις καλύτερες όλων των εποχών στη λίγκα!

Θα καταφέρει ο… δικός μας Βεζένκοφ να μπει κάποια στιγμή σε αυτή τη λίστα ή θα αποτελέσει απλώς έναν Ευρωπαίο παίκτη που ντύθηκε στα «μωβ»; Ίδωμεν…

Χρήστος Παπαδόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0