Basket Talk

«Φάκελος» Λουκ Σίκμα: Στο μυαλό του Γιώργου Μπαρτζώκα! (video)

«Φάκελος» Λουκ Σίκμα: Στο μυαλό του Γιώργου Μπαρτζώκα! (video)

Ένα… κομπιούτερ - ονόματι Τόμας Ουόκαπ στην περιφέρεια - ίσον κανένα για τον ευκρινή λαβύρινθο του Γιώργου Μπαρτζώκα και για αυτό είπε να τα ντουμπλάρει με την έλευση του Λουκ Σίκμα. Το BN Sports επιχειρεί να βουτήξει στα άδυτα του νου του coach B.

Σχετικά Άρθρα

Αν ήταν τίτλος ταινίας, η περίφημη «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού» των μυθικών ερμηνειών του Τζιμ Κάρεϊ και της Κέιτ Γουίνσλετ, θα έδινε το πρώτο στίγμα για το επαγγελματικό ποιόν του. Κάπου, κάπως όμως σε έναν ιδεατό κόσμο, ο Γιώργος Μπαρτζώκας έπαιξε μία παρτίδα σκάκι απέναντι στον Λουκ Σίκμα, ξεκάθαρος νικητής δεν προέκυψε και έτσι σκέφτηκε να το καθιερώσουν στα αποδυτήρια του ΣΕΦ. Και να που αποφάσισε να τον ντύσει στα «ερυθρόλευκα».

Το μεγαλύτερο στοίχημα για τον φετινό Ολυμπιακό ήταν η αντικατάσταση του Σάσα Βεζένκοφ. Ο Βούλγαρος φόργουορντ που είπε - καλώς - να κυνηγήσει το όνειρο του στην αντίπερα όχθη του ωκεανού, άφησε ένα κενό δυσαναπλήρωτο. Και αυτό δεν αφορά μονάχα τα εντός του παρκέ. Όσο και αν πιστεύει κανείς στη ρήση «ουδείς αναντικατάστατος», το να χάνεις τον MVP της EuroLeague, μόνο μικρό πράγμα δεν είναι. Και για το λόγο αυτό στο Λιμάνι στόχευσαν ευθύς αμέσως στην πιο κοντινή του έκδοση στην Ευρώπη. Οι Πειραιώτες όμως είχαν αποφασίσει πως δεν θα μπουν σε πλειστηριασμούς ούτε για κοτζάμ Νίκολα Μίροτιτς, η προφορική συμφωνία έκανε… φτερά και μπήκε σε εφαρμογή το plan b. Και αυτό έγραφε σε έναν λευκό φάκελο με πολλά διαγράμματα, Λουκ Σίκμα.

Μία λύση αναμφίβολα αντιτουριστική. Η πρώτη ανάγνωση κυκλώνει τα 34 του χρόνια και την εξαετή του παρουσία σε μία ομάδα που δεν αποτελούσε και το σημείο αναφοράς της «σπυριάρας» στην Ευρώπη. Δεκτά και μη αμφισβητήσιμα τα παραπάνω για να προάγουν προβληματισμούς. ΑΛΛΑ υπάρχει και το… παρασύνθημα. Εκεί που εστίασε ο Γιώργος Μπαρτζώκας και επέλεξε τον ευρωπαϊκοθρεμμένο Αμερικανό για αντί-Βεζένκοφ. Το BN Sports τολμά να μπει στο μυαλό του τεχνικού των «ερυθρολεύκων»!
λουκ.jpg

Η λίρα… εκατό, Τόμας Ουόκαπ

Κοιτάζοντας κανείς το «δάσος και όχι το δέντρο», Τόμας Ουόκαπ και Λουκ Σίκμα έχουν διαγράψει πορείες παράλληλες. Θετικότατη κολεγιακή σταδιοδρομία, απουσία των ονομάτων τους από το Draft του NBA και διέξοδος στην Ευρώπη.

Ο ένας ξεκίνησε την περιπέτειά του στη «γηραιά ήπειρο» από τη Γερμανία, ο άλλος έδεσε την… άγκυρά του για έξι χρόνια εκεί. Δύο αθλητές που ναι μεν αγωνίζονται σε εκ διαμέτρου - σχεδόν - αντίθετες θέσεις, παρά ταύτα μοιράζονται το ίδιο κύριο χαρακτηριστικό. Τον τρόπο σκέψης τους και το μπασκετικό τους IQ.

Στα χέρια του Γιώργου Μπαρτζώκα, ο… Θωμάς Ουοκαπόπουλος απογειώθηκε, έγινε υπερπολίτιμος, «κούμπωσε» αρμονικά με το σύλλογο και τη φιλοσοφία του και στην ύπαρξή του, βρήκε τον ιδανικό «άσο» στα ομαδικά του σχέδια. Το άκρως πετυχημένο, ακόμα και περισσότερο του αναμενομένου, αυτό εγχείρημα έγειρε σαφέστατα τη ζυγαριά υπέρ του «ερυθρόλευκου» πλέον Σίκμα.

Όταν οι τρόποι σκέψης, συναντώνται

Ο Ολυμπιακός της σεζόν 2022-23 έτυχε κοινής αποδοχής και «έλαμψε» στο κορυφαίο ευρωπαϊκό στερέωμα λόγω του άρτιου, σχεδόν κινηματογραφικού του στις περισσότερες των περιπτώσεων, off ball παιχνιδιού του. Η συνεχής κίνηση χωρίς τη μπάλα, τα αλλεπάλληλα σκριν, οι συνεργασίες στο high-low και τα υψηλότατα ποσοστά δημιουργίας (21 ασίστ κατά μέσο όρο), «έπλασαν» αυτή τη ροκ μπαλάντα του coach B που όλοι χαίρονταν να βλέπουν και οι δημιουργοί τους καμάρωναν. * Παρεμπίπτοντος η δεύτερη κορυφαία ομάδα σε τελικές πάσες την περασμένη σεζόν ήταν η Άλμπα Βερολίνου με 19.9.

Στο καλοστημένο αυτό σχέδιο που αποτελεί τη βάση της ομάδας και για την ερχόμενη περίοδο, ο Γιώργας Μπαρτζώκας επέλεξε λογικά. Ο Λουκ Σίκμα ήταν με χαοτική διαφορά από το δεύτερο, ο καλύτερος δημιουργός στη θέση του σε ολόκληρη την Ευρώπη (ισόβαθμος στην 8η θέση με τον Νικ Καλάθη στις 4.9 ασίστ ανά ματς), παραμένοντας μάλιστα στα παρκέ της Ευρωλίγκας μισό λεπτό λιγότερο από το χρόνο που έπαιζε ο Κώστας Σλούκας (22:28 έπαιζε κατά μέσο όρο ο νέος παίκτης του Ολυμπιακού).

Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό από τα απλά μαθηματικά, το τεχνικό τιμ των Πειραιωτών κατέληξε με ορθολογικά κριτήρια στην επιλογή Λουκ Σίκμα, στηριζόμενο στα πιστεύω του. Στο passing του off ball παιχνιδιού, επιδιώκοντας να κάνει ο Αμερικανός τους υπόλοιπους να φαίνονται σπουδαιότεροι.

Και αν κάποιες λιγοστές - αλλά (παραλίγον) καθοριστικές φορές - εγκλωβίστηκε σε αυτά την περασμένη σεζόν (βλέπε σειρά με τη Φενέρμπαχτσε και τον τελικό του Κάουνας), οι εμπλεκόμενοι της «πορτοκαλί θεάς» δεν έχουν παρά να παραδεχτούν πως η στήριξη στα θέλω των «καπεταναίων», αποτελεί την πιο υγιή σκέψη.

Οι γεμάτες χρονιές και η εμπειρία

Σίγουρα η ηλικία του Λουκ Σίκμα δεν προκαλεί…φρενίτιδα ενθουσιασμού στις τάξεις των φίλων του Ολυμπιακού. Τα 34 του χρόνια είναι απαγορευτικά για να πιστέψει κανείς πως οι Πειραιώτες μπορούν να χτίσουν κάτι μακρόπνοο γύρω του. Ωστόσο υπάρχει και η άλλη «όψη του νομίσματος» που σαφέστατα και συνυπολογίστηκε από τον κόουτς Μπαρτζώκα.

Δύο χρόνια αφότου το «φρέσκο» 4αρι των ερυθρολεύκων άφησε την Ισπανία (Λα Πάλμα, Μπούργος, Τενερίφη, Βαλένθια) για το Βερολίνο, την πόλη που παρεμπίπτοντος θα φιλοξενήσει το επερχόμενο Final-4, ο γιος του «θρύλου» των Σιάτλ Σούπερσόνικς αγωνίζεται στην κορυφαία τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης. Αυτές τις 3μιση (λόγω Covid-1) περιόδους αποτέλεσε το… μυαλό της Άλμπα, η οποία ανά περιόδους συνδύασε το θελκτικό στο μάτι μπάσκετ με τα αποτελέσματα.

Σημαντικότατο γεγονός επίσης για τα χρόνια του, αποτελούν οι γεμάτες σεζόν του. Στη διάρκεια αυτής της ολοκληρωμένης τριετίας, έχει απουσιάσει μόλις 9 φορές από τις υποχρεώσεις των Γερμανών στην Ευρωλίγκα και μονάχα σε έναν αγώνα την περασμένη χρονιά. To testing, βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση για την ηλικία του.

 

Ελευθερώνεται χώρος για τον Άλεκ Πίτερς

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τον πολυσχιδή τρόπο σκέψης του Γιώργου Μπαρτζώκα και του τεχνικού του τιμ. Πίσω από κάθε του κίνηση - εσφαλμένη ή όχι θα φανεί - υπάρχει μια παγιωμένη αντίληψη. Ένας λεπτολογικός συλλογισμός. Και στην κορυφή όλων φυσικά το «εμείς και όχι το εγώ».

Η εν λόγω άποψη και συγκριτικά με τις υπόλοιπες θέσεις, πήγε κάπως… περίπατο την προηγούμενη χρονιά στο «4» ελέω Σάσα Βεζένκοφ. Ο νυν «βασιλιάς» έκανε πράματα και θάματα μέσα στο παρκέ τα οποία ανάγκαζαν τον τεχνικό των «ερυθρολεύκων» να τον κρατά περισσότερο στο παρκέ από ότι υπολόγιζε. Και αυτομάτως να… ροκανίζει το χρόνο του Πίτερς.


Η έλευση λοιπόν του Σίκμα ανοίγει χώρο και χρόνο για τον έτερο Αμερικανό φόργουορντ των Πειραιωτών στη δεύτερη σεζόν του στο Λιμάνι. Έναν παίκτη που απέδειξε πως αν βρει ρυθμό έξω από τα 6,75 (χαρακτηριστικό που χρειάζεται φέτος ακόμα περισσότερο από κείνον ο οργανισμός του Ολυμπιακού) δύσκολα σταματιέται. Και την χρονιά που θα ακολουθήσει, σίγουρα θα έχει περισσότερες ευκαιρίες για να πάρει… φόρα.

Μάνος Φυρογένης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0