Basket Talk

Ντίνος Μήτογλου: Ο… άσωτος υιός και το «πράσινο» καταφύγιο! (video)

Ντίνος Μήτογλου: Ο… άσωτος υιός και το «πράσινο» καταφύγιο! (video)

Λοξοδρόμησε, έσφαλε, έχασε το δρόμο, τιμωρήθηκε. «Πλήρωσε» - αν και απρόσμενα λιγότερο του αναμενομένου - βάσει δικαστικής απόφασης το τίμημα και ο Ντίνος Μήτογλου γύρισε στα καθήκοντά του. Με μια ανοιχτή «πράσινη» αγκαλιά να τον περιμένει, ως πράττει συνήθως σε αυτούς που αγαπήθηκαν και αγάπησαν. Με το αζημίωτο φυσικά.

Σχετικά Άρθρα

«Ο καιρός περνάει, σπίτι δεν πατάει. Λες να ταξιδεύει μοναχός, άλλος ένας άσωτος υιός» έγραψε και συνέθεσε ο Νίκος Πορτοκάλογλου πίσω στο 1982. Ο Ντίνος Μήτογλου όχι απλά ήταν αγέννητος τότε αλλά δεν υπήρχε ούτε σαν ιδέα στην… κούτρα των δικών του. Κι’ όμως, 40 χρόνια μετά από την πρώτη απόπειρα δισκογραφικής κυκλοφορίας του Βολιώτη μουσικού, παρέα με τους Οδυσσέα Τσάκαλο και Δημήτρη Καλατζή στο ιστορικό συγκρότημα των «Φατμέ», τους ένιωσε τους στίχους, τους σιγοψιθύρισε και έπειτα τους βροντοφώναξε.

Το χρονικό της… Νάρνια

Ήταν 29 Μαρτίου του 2022 όταν έσκασε η… βόμβα στα θεμέλια του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η Αρμάνι έκανε γνωστό πως ο Ντίνος Μήτογλου είχε βρεθεί θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ μετά από τον αγώνα κόντρα στον Παναθηναϊκό (ειρωνεία, έτσι;) τρεις μέρες πριν, θέτοντας τον παίκτη της σε διαθεσιμότητα. Το φάσμα, αν αποδεικνυόταν δόλος στην… απάτη του, του αποκλεισμού από τα παρκέ μέχρι και για 48 μήνες, ήταν ορατό κρίνοντας κανείς από τις «τραχιές» σκέψεις στα γραφεία της πειθαρχικής Επιστροπής της FIFA.

Ο Έλληνας διεθνής, δεν έκρυψε το σφάλμα του, παραδέχτηκε στην κατάθεσή του πως είχε γίνει δέκτης των φαρμάκων αυτών που περιείχαν μεθανδιεδόνη και λόγω συνεργασίας και καλής τη πίστης, η ποινή του μειώθηκε στα 2μιση χρόνια (ήτοι 32 μήνες). Την υπόθεση όμως δεν την παράτησε και τελικώς ήρθε και η άκρως θετική για τον ίδιο τροπή.
mitoglou_milano_1.webp

Ο Μήτογλου προσέφυγε αναμενόμενα κατά της πρωτόδικης απόφασης και απρόσμενα για πολλούς το CAS τον δικαίωσε, με την τιμωρία του να μειώνεται στο μισό. Εξέλιξη ιδανική για τον ίδιο τον αθλητή που μπορεί πλέον να πατήσει restart στην καριέρα του.

 

Οι… Μήτογλου πριν τον Μήτογλου

Στην Ελλάδα και το μπάσκετ, το πολυσχιδές αυτό ζήτημα ντόπινγκ μόνο άγνωστο δεν είναι. Συνήθως βέβαια τα θετικά δείγματα ελέγχου για αναβολικές ουσίες προκύπτουν από τη χρήση ινδικής κάνναβης, η οποία ανά τα χρόνια έχει καταστρέψει… καριέρες.

Το μεγάλο ερώτημα έγκειται στην κατάσταση που θα βρεθεί ο Ντίνος Μήτογλου και κατά πόσον θα (μπορέσει να) επιστέψει στο πρότερο, αν όχι υψηλότερο, επίπεδο που βρισκόταν.

Ενδεικτικά και επικεντρώνοντας στα του οίκου μας, «ξένο» βάσει κανονισμών, φορτίο έβαλαν στο σώμα τους και χωρίς να καταφέρουν να γυρίσουν στα παλιά τους στάνταρ, το 1999 οι Μάρσεπ και Αγγελίδης στον Άρη. Η αρχή βέβαια είχε γίνει νωρίτερα με τον Νιγηριανό σέντερ, Νουόσου που βρέθηκε θετικός σε χρήση εφεδρίνης.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αθλητών που πήραν την κάτω… βόλτα μετά το ατόπημά τους, ήταν ο Ρόντεϊ Μπιούφορντ των «πράσινων» (μοιραίος για την αρμάδα του Ζέλικο Οπράντοβιτς), ο κομβικός για τον «Αυτοκράτορα» Γουίλι Σόλομον καθώς και ο Τζέιμς Φόρεστ εκ μέρους του Ολυμπιακού το 2002.

Ποιος βέβαια μπορεί να ξεχάσει τον Γιάννη Γιαννούλη που έχασε το αλησμόνητο Final-4 της Μπολόνια και μαζί δυο χρόνια από την καριέρα του; Το 2008 ήταν η σειρά του υπερταλαντούχου αλλά επιπόλαιου με τα επαγγελματικά του καθήκοντα Κιντέλ Γουντς ενώ την Άνοιξη του 2014, το φινάλε της regular season και τα playoffs στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού είχε χάσει και ο Νικ Καλάθης. Απόφαση για την οποία τελικώς αποφασίστηκε πως δεν έσφαλε.



Η «πράσινη» φωλιά

Ξέχωρα από το ζήτημα του ντόπινγκ, στον Παναθηναϊκό έχουν αποδείξει την τελευταία δεκαετία πως δεν ξεχνούν τα δικά τους… παιδιά όταν αυτά θέλουν να πατήσουν στα πόδια τους και να νιώσουν μία κάποια ζεστασιά. Τη θαλπωρή του οικείου.

Φυσικά οι οργανισμοί αυτού του επιπέδου δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα. Σε κάθε περίπτωση come back, το «τριφύλλι» πράττει με γνώμονα και το δικό του κέρδος, αγωνιστικά και μη, δημιουργώντας παράλληλα win-win καταστάσεις.

Ο Παναθηναϊκός ήταν εκεί το καλοκαίρι του 2015 να «βαφτίσει» πάλι τον Καλάθη ενώ το ίδιο έπραξε το 2018 μετά την περιπλάνηση του Γιώργου Παπαγιάννη στας Αμερικάς. Πρόσφορο έδαφος συνάντησε και ο Αντώνης Φώτσης, στην επιστροφή του στα πάτρια εδάφη από τις… ραφές του Αρμάνι ενώ και ο Ίαν Βουγιούκας το 2017 γύρισε στα «πράσινα» για να κλείσει την καριέρα του.
4767064-1.webp

Φυσικά, ανοιχτή την πόρτα του «σπιτιού» βρήκε και ο Νίκος Παππάς λίγους μήνες πίσω και αφού έζησε την περιπέτεια σε Ισραήλ, Πολωνία και ΑΕΚ ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τον Ιωάννη Παπαπέτρου έπειτα από μία χρονιά γεμάτη σκαμπανεβάσματα στο Βελιγράδι.

 

Το πάνθεον είναι… γλυκό, σχεδόν εθιστικό. Σε σημείο που κανείς πέφτει σε λάθη είτε γνωρίζοντάς τα και παίρνοντας το όποιο ρίσκο είτε αγνοώντας τα. Στην περίπτωση του Ντίνου Μήτογλου μπήκε μία μαύρη κηλίδα στο μητρώο του. Στιγματίστηκε και ορθώς έγινε σε μία κοινωνία που θέλει να ονομάζεται έλλογη με νόμους και κανονισμούς. Αποφάσεις και θεσμούς.

Την τιμωρία τη βίωσε στο πετσί του και πιθανώς να μετανόησε (η παρήγορη και επιθυμητή πάντα σκέψη σε αυτές τις περιπτώσεις). Έκατσε στη… γωνία τιμωρία, στεκούμενος στο ένα πόδι όμως η περίοδος αυτή λήγει. Και έχοντας κάθε δικαίωμα πλέον, έννομο δικαίωμα, να κάνει τη δουλειά του, ο Παναθηναϊκός σήκωσε ευθέως και ατενώς το χέρι για να… ξανανιώσουν μαζί.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0