Basket Talk

Από τον Κουντουράκη και τον Μπουρούση έως τον.... Ρόγκα: Οι «Βάσκοι» του ελληνικού μπάσκετ!

Από τον Κουντουράκη και τον Μπουρούση έως τον.... Ρόγκα: Οι «Βάσκοι» του ελληνικού μπάσκετ!

Η πανάρχαια ορεσίβια φυλή των Βάσκων ετοιμάζεται να… φρεσκάρει τα ελληνικά της καθώς ο Νίκος Ρογκαβόπουλος αποτελεί και επισήμως παίκτη της Μπασκόνια για την επόμενη τριετία. Το BN Sports θυμάται και θυμίζει την «κολόνια» που κρατάει τρεις δεκαετίες μεταξύ των οποίων και τα… όργια του Γιάννη Μπουρούση!

Σχετικά Άρθρα

Είναι μια φυλή ρομαντικών και συνάμα σοβινιστών στη δυτική πλευρά των πρόποδων των Πυρηναίων που στέκει περήφανη και καμαρωτή. «Φυσάει κόντρα σε ολάκερη Γη» και στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, δράττοντας τα δέοντα ώστε να μείνει αναλλοίωτη στο χρόνο. Ο τουρισμός πλανάται στα εδάφη της λόγω της σμιλευμένης ομορφιάς του τόπου της και των παραδόσεών της. Ένας τόπος ελκυστικός όμως και για άλλους λόγους που συναρπάζει ανέκαθεν τους συμπατριώτες μας με φόντο την «πορτοκαλί θέα».

Ο λόγος για τη μπασκετόφιλη Χώρα των Βάσκων. Εκεί που η αυθεντία συναντά την αέναη προσπάθεια της διατήρησης της ταυτότητά τους. Ο αθλητισμός ωστόσο ενώνει κουλτούρες, δεν χωρίζει και στο πλαίσιο αυτό συρρικνώνονται πολλές διαφορετικές φυλές τον τρέχοντα αιώνα. Κάπου εκεί, αχνοφαίνεται και το γαλανόλευκο στοιχείο όπου μπιστάει η «σπυριάρα». Το ελληνικό στίγμα, μετά το Μπιλμπάο που έχει κάνει ανά τα χρόνια πιο έντονη την παρουσία του, εντείνεται και στη Βιτόρια μέσω του Νίκου Ρογκαβόπουλου.

Η συμφωνία του νεαρού διεθνή με την αρμάδα του Πεναρόγια, που έφτασε στα… πρόθυρα των playoffs της EuroLeague για μία ακόμα χρονιά το 2022-23, ήταν σχεδόν… κλεισμένη εδώ και καιρό. Το «κύκνειο άσμα» υπήρξε η εξαιρετική του χρονιά στην Τουρκία και αφότου έζησε και το όνειρο να προπονηθεί στην αντίπερα όχθη του ωκεανού με τους Χόρνετς, έκανε το άλμα για το υψηλότερο επίπεδο.

Το BN Sports λοιπόν με αφορμή τη μετακίνηση του «Ρόγκα» στη Μπασκόνια γυρίζει το χρόνο πίσω στους Έλληνες που έπαιξαν στη Βιτόρια. Άλλοι για περισσότερο, άλλοι για λιγότερο έζησαν σαν Βάσκοι ανεξαρτήτως ονομασίας στη φανέλα που φορούσαν (δεν είναι και λίγες γαρ).
406cc4159584331.Y3JvcCwxOTk5LDE1NjQsMCwyMTc.png

Χρήστος Κουντουράκης (1998)

Ο…ασκός του Αιόλου φύσηξε και άφησε τον Χρήστο Κουντουράκη στην πρωτεύουσα της Χώρας των Βάσκων πριν από 25 περίπου χρόνια. Μάλιστα ήταν από τους πρώτους «κοινοτικούς» μετά την απόφαση Μπόσμαν, που αποτέλεσε σταθμός για την ελεύθερη διακίνηση αθλητών.

Ήταν Γενάρης του 1998 όταν ο άνθρωπος των επικίνδυνων αποστολών με την περιποιημένη πάντοτε χαίτη, αφού έφτιαξε το όνομά του στην ΑΕΚ και αγωνίστηκε ακόμα στον Νέστορα Θεσσαλονίκης, τον Ηρακλή του Ζντοβς, πήρε τα ταλέντα του και κίνησε για βάσκικες πολιτείες.

Υπέγραψε δοκιμαστικό συμβόλαιο ενός μήνα με την τότε Ταουγκρές, παίρνοντας γεύση από το Ευρωπαϊκό μπάσκετ αλλά χωρίς να καταφέρει να διακριθεί.

Χρήστος Χαρίσης (2002)

Ανάμεσα στους… μπασκετικούς μύθους της πόλης, έπλασε αναμνήσεις που έχει να θυμάται αιωνίως ο Χρήστος Χαρίσης. Ο πρώην παίκτης των Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ, Κολοσσού, Σιένα, Πρόκομ και άλλων, φόρεσε στα νιάτα του - για ένα «φεγγάρι» στο τέλος της σεζόν 2001-02 - τη φανέλα της Ταού Κεράμικα, αντικαθιστώντας τον τραυματία Κρις Κορτσιάνι. Και υπό τις οδηγίες του «κοτσίδα» Ντούσκο Ιβάνοβιτς έπεσε κατευθείαν στα… βαθιά.

Παρά το μικρό χρονικό διάστημα παραμονής του στην εμβληματική «Fernando Buesa Arena», ο Χρήστος Χαρίσης στέφθηκε πρωταθλητής Ισπανίας στο πλάι των Νοτσιόνι, Ομπέρτο, Σκόλα, Μπένετ, Τομάσεβιτς. Ένα δίμηνο γεμάτο, μια εμπειρία ζωής.

Γιάννης Μπουρούσης (2015-16)

Ο πιο αναγνωρίσιμος και αξέχαστος στις μνήμες των Βάσκων φίλων βέβαια είναι δίχως αμφιβολία ο Γιάννης Μπουρούσης. Ο παλαίμαχος διεθνής σέντερ «έλαμψε» στη Βιτόρια μετά από μία διετία στην κοσμοπολίτική Μαδρίτη, κάνοντας τα ρεκόρ… θρύψαλα.

Φορώντας το «9» της Λαμποράλ Κούτσα, ο Γιάννης Μπουρούσης χόρευε στα παρκέ της ACB και της Ευρώπης κατακτώντας μάλιστα με τεράστια διαφορά από τον δεύτερο, το βραβείο του πολυτιμότερου του ισπανικού πρωταθλήματος. Όντας στους κορυφαίους σε αρκετές στατιστικές κατηγορίες, ο Καρδιτσιώτης ψηλός έκανε πράματα και θάματα με τους Βάσκους του Περάσοβιτς, έφτασε μέχρι το Final-Four του Βερολίνου και δικαίως δεν λέει να φύγει από τις καρδιές τους. Ποιος θα ξεχάσει άλλωστε τα… όργιά του στον τρίτο ημιτελικό της Liga Endessa με τη Μπαρτσελόνα;

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0