Basket Talk

Πήρες πρωτάθλημα; Συγχαρητήρια, απολύεσαι!

Πήρες πρωτάθλημα; Συγχαρητήρια, απολύεσαι!

Πόσο συνηθισμένο θεωρείται το φαινόμενο ένας προπονητής να κατακτά το πρωτάθλημα και να αποχωρεί, με ή χωρίς τη θέλησή του; Αν λάβουμε υπόψιν αποκλειστικά ομάδες της φετινής EuroLeague, σε βάθος τριετίας, θα συνειδητοποιήσουμε ότι τελικά συμβαίνει πιο συχνά απ’ όσο φανταζόμαστε…

«Ψέκασε, σκούπισε, τέλειωσε», αλλά δεν… στέριωσε στη Βαρκελώνη ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους! Ο Λιθουανός τεχνικός, μπορεί να απέτυχε παταγωδώς στο Final-4 του Κάουνας, καθώς η Μπαρτσελόνα περιορίστηκε στην τέταρτη θέση, ωστόσο στην ACB Liga τα πράγματα ήταν διαφορετικά.

Οι «μπλαουγκράνα» πέταξαν στο… καναβάτσο την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης, επικράτησαν με 3-0 στη σειρά των τελικών του ισπανικού πρωταθλήματος και κάπως έτσι, έφτασαν στην κατάκτηση του τίτλου. Αυτό δεν στάθηκε αρκετό, όμως, για να διατηρήσει στην τεχνική ηγεσία του καταλανικού συλλόγου τον Γιασικεβίτσιους.

Η διοίκηση της Μπαρτσελόνα είχε αποφασίσει ήδη από καιρό να προβεί σε δραστικές αλλαγές και μείωση του budget, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας περιόδου. Το συμβόλαιο του 47χρονου τεχνικού ήταν το πρώτο που είχε βρεθεί στο «κάδρο» και τελικά η μεταξύ τους διαφορά ήταν τέτοια, που η επιτυχία στο πρωτάθλημα δεν αρκούσε για να συνεχίσει στο «τιμόνι» και τη νέα χρονιά.

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι ο πρώτος που αποχωρεί, ύστερα από την κατάκτηση της κορυφής στο εγχώριο πρωτάθλημα. Υπάρχει πληθώρα παραδειγμάτων την τελευταία τριετία, όπου προπονητές των ομάδων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης έχουν δει την πόρτα της εξόδου. Είτε επειδή έτσι αποφάσισε η διοίκηση, είτε διότι αυτό θέλησαν οι ίδιοι.

Οι «ευχαριστούμε για το πρωτάθλημα, αλλά αντίο!»

Σάσα Τζόρτζεβιτς – Βίρτους Μπολόνια (2021)

Djordje_virtus.jpg

Ο Σέρβος τεχνικός οδήγησε την Μπολόνια, η οποία τότε βέβαια δεν συμμετείχε στην EuroLeague, στην κορυφή της Ιταλίας το 2021, έπειτα από 20 ολόκληρα χρόνια. Αυτό, ωστόσο, δεν στάθηκε ικανό να τον διατηρήσει στον πάγκο της ομάδας, καθώς οι συγκρούσεις που είχε με τη διοίκηση του ιταλικού συλλόγου, τον οδήγησαν τελικά στην πόρτα της εξόδου.

Οντέντ Κάτας – Παναθηναϊκός (2021)

ʕЅˋϠ2020-2021 / ԅˉʏӠ/ ЁϠ- БόLjŁӠЁԑS (֙ԏÑVɁ: әԇчӠć̇ԑϐϕˏӠ/ EUROKINISSI)

Ο Κάτας έφτασε στο νταμπλ με τους «πράσινους» το 2021, έχοντας αναλάβει στα μέσα της χρονιάς. Παρά το γεγονός ότι είχε υπογράψει συμβόλαιο διάρκειας 1,5 έτους, κρίθηκε προτιμότερο να μη συνεχίσει στην τεχνική ηγεσία του «τριφυλλιού», έπειτα από την ολοκλήρωση της σεζόν.

Σάσα Τζόρτζεβιτς – Φενέρμπαχτσε (2022)

fener_obra.webp

Ο Τζόρτζεβιτς βρίσκεται για δεύτερη φορά στη συγκεκριμένη λίστα και μάλιστα πρόκειται για την αμέσως επόμενη σεζόν, μετά την απομάκρυνσή του από την Βίρτους Μπολόνια. Αυτή τη φορά, κέρδισε το πρωτάθλημα στην Τουρκία με την Φενέρμπαχτσε απέναντι στην δις πρωταθλήτρια Ευρώπης, Εφές, αλλά και πάλι είδε την πόρτα της εξόδου, καθώς ο σύλλογος είχε αποφασίσει να προβεί σε δραστικές αλλαγές.

Πάμπλο Λάσο – Ρεάλ Μαδρίτης (2022)

laso.jpg

Η κατάσταση με τον Ισπανό προπονητή είναι κάπως διαφορετική. Ένα πρόβλημα υγείας τον κράτησε μακριά από τον πάγκο της Ρεάλ στην postseason της ACB, με τη «βασίλισσα» να φτάνει εν τέλει στην κατάκτηση του τροπαίου. Αφού συμβουλεύτηκε, όπως ισχυρίζεται, τους γιατρούς, η διοίκηση των «μερένχες» πήρε την απόφαση να λύσει τη συνεργασία της με τον Λάσο και να πορευτεί στη νέα αγωνιστική περίοδο με τον Τσους Ματέο.

Σαρούνας Γιασικεβίτσιους – Μπαρτσελόνα (2023)

jasikevicius.jpg

Τελευταία περίπτωση φυσικά ο Λιθουανός, με τους «μπλαουγκράνα» να ανακοινώνουν ως αντικαταστάτη του τον Ρότζερ Γκριμάου, που ήταν μέχρι πρότινος προπονητής στην ομάδα νέων, αλλά και παίκτης της Μπαρτσελόνα που κατέκτησε την EuroLeague το 2010.

Οι «καλό και το πρωτάθλημα, αλλά πάμε γι’ άλλα»

Ρικ Πιτίνο – Παναθηναϊκός (2020)

pitino_pana.jpg

Όπως συνέβη και στην πρώτη του θητεία το 2019, όπου αποχώρησε έπειτα από το νταμπλ για προσωπικούς λόγους, έτσι και το 2020, ο Πιτίνο επέλεξε να λύσει από κοινού τη συνεργασία του με τον Παναθηναϊκό. Πρόκειται για τη σεζόν που διεκόπη λόγω του Covid-19, όταν και οι «πράσινοι» αναδείχθηκαν πρωταθλητές, χωρίς ωστόσο να ολοκληρωθεί κανονικά το πρωτάθλημα.

Σαρούνας Γιασικεβίτσιους – Ζαλγκίρις (2020)

jasikevicius_zalgiris.jpg

Πάλι στην περίοδο του Covid-19, το λιθουανικό πρωτάθλημα σταμάτησε πρόωρα, με την Ζαλγκίρις να παίρνει τον τίτλο. Ο Γιασικεβίτσιους τότε, κάνοντας χρήση ενός ειδικού όρου στο συμβόλαιό του, αποχώρησε, για να αναλάβει εν συνεχεία την τεχνική ηγεσία των «μπλαουγκράνα».

Αΐτο Γκαρθία Ρενέσες – Άλμπα Βερολίνου (2021)

Reneses.jpg

Ο Ρενέσες ανέβασε επίπεδο την Άλμπα Βερολίνου, τόσο εντός όσο και εκτός των γερμανικών συνόρων. Ύστερα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2021, όταν και έκλεισε τέσσερα χρόνια στον πάγκο της ομάδας, αποφάσισε ότι χρειαζόταν ένα διάλλειμα στην προπονητική του καριέρα, με τον Ίσραελ Γκονζάλεθ να τον διαδέχεται.

Ντέγιαν Ράντονιτς – Ερυθρός Αστέρας (2022)

radonic_crvena.jpg

Ο Μαυροβούνιος τεχνικός κέρδισε το πρωτάθλημα με τον Ερυθρό Αστέρα για δύο διαδοχικές σεζόν. Ήθελε, ωστόσο, να αλλάξει παραστάσεις και έτσι το καλοκαίρι του 2022, αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του με τους «ερυθρόλευκους» του Βελιγραδίου και να μετακομίσει στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού.

Εργκίν Αταμάν – Αναντολού Εφές (2023)

ataman.jpg

Ο νέος προπονητής των «πρασίνων», είχε συμφωνήσει ήδη μερικούς μήνες πριν την ολοκλήρωση της σεζόν ότι θα ακολουθήσει διαφορετικούς δρόμους με την Εφές. Αυτό δεν τον εμπόδισε, όμως, να κλείσει ιδανικά τη θητεία του στον τουρκικό σύλλογο, κατακτώντας το εγχώριο πρωτάθλημα.

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι ο τίτλος του πρωταθλητή πλέον, δεν εξασφαλίζει σε κανέναν τη μακροημέρευσή του σε μία ομάδα! Όλα πάντοτε παραμένουν ανοιχτά!

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0