Basket Talk

Μπαρτζώκας: «Ο σχεδιασμός του Ολυμπιακού εξαρτάται από τον Βεζένκοβ» (vids)

Μπαρτζώκας: «Ο σχεδιασμός του Ολυμπιακού εξαρτάται από τον Βεζένκοβ» (vids)
Στην παραδοχή πως οι εξελίξεις γύρω από την (μη) παραμονή του Σάσα Βεζένκοφ θα καθορίσουν εν πολλοίς και τον σχεδιασμό του Ολυμπιακού ενόψει της νέας σεζόν, προχώρησε ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Τι είπε για Σλούκα και την πετυχημένη χρονιά που ολοκληρώθηκε.
Μία γεμάτη και πετυχημένο χρονιά για τον Ολυμπιακό ολοκληρώθηκε με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να παραχωρεί συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση και την εκπομπή «Τζάμπολ».

Φυσικά η αναφορά στα «καυτά ζητήματα των Βεζένκοφ και Σλούκα δεν έλειπε από τη συζήτηση, παραδεχόμενος πως η πιθανή μετακίνηση του Σάσα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού θα παίξει κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό των «ερυθρολέυκων» της νέας περιόδου.

Για την προεργασία που είχε προηγηθεί μέχρι να φτάσει ο Ολυμπιακός στις επιτυχίες«Ήταν μέρος της διαδικασίας. Την 1η χρονιά που πήρα μετά τα Χριστούγεννα η Euroleague διακόπηκε λόγω του covid. Δεν ολοκληρώθηκε κάτι. Είχαμε δείξει ωστόσο κάποια δείγματα. Κάναμε κάποιες καλές εμφανίσεις, κάποιες μέτριες. Η 2η χρονιά ήταν πάλι με covid, χωρίς κόσμο, χωρίς να συμμετέχουμε στο ελληνικό πρωτάθλημα, με πολύ ειδικές συνθήκες όσον αφορά το ρόστερ μας και ήταν μια προεργασία γιατί προσθέταμε παίκτες στο ρόστερ μας. Να φτιάχνουμε έναν βασικό κορμό ώστε τα επόμενα χρόνια να έχουμε νικηφόρες πορεία και νοοτροπία νικητή. Να κατακτήσουμε τίτλους. Δεν είχε στεναχώριες ο πρώτος χρόνος. Κάθε χρονιά έχει μια διαδικασία και στον Ολυμπιακό πρέπει να περάσεις δια πυρός και σιδήρου. Είτε είναι πετυχημένες χρονιές, είτε όχι. Θυμάμαι τις καλές και τις κακές χρονιές είτε καταλήγουν σε τίτλους είτε όχι».

Για τον τρόπο που χάθηκαν τα δύο Final Four και αν το κίνητρο παραμένει μεγάλο«Στον αθλητισμό δεν χρειάζεται ένα πετυχημένο ή ένα αποτυχημένο αποτέλεσμα ώστε να έχει κίνητρο την επόμενη. Το έχεις έτσι και αλλιώς από μόνος σου. Δεν ισχύει μόνο για εμένα αλλά επίσης για τους συνεργάτες μου, τους παίκτες και γενικά για τον οργανισμό του Ολυμπιακού. Θα κατέβουμε με την ίδια δίψα για να πρωταγωνιστήσουμε. Είτε το έβαζε είτε το έχανε ο Μίτσιτς. Και αυτό αποδείχθηκε γιατί επιστρέψαμε πιο δυνατοί την επόμενη χρονιά. Δυστυχώς δεν τελειώσαμε τη χρονιά παίρνοντας το τρόπαιο για ένα δευτερόλεπτο και μια απόφαση. Σε τελική ανάλυση η χρονιά μας ήταν πετυχημένη στην Euroleague. Κάναμε συγκλονιστικές εμφανίσεις, περάσαμε δύσκολες καταστάσεις, ευχάριστες στιγμές, ήμασταν πρώτοι σε όλη τη χρονιά, περάσαμε στα play-offs τη Φενέρ, κερδίσαμε τη Μονακό ενώ χάναμε με 12 πόντους στο ημίχρονο, ελέγχαμε το ματς στον τελικό αλλά χάσαμε στο τέλος. Μας μένει αυτή πίκρα όμως έτσι είναι το μπάσκετ. Κάποτε ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει με αυτόν τον τρόπο σε βαρος της ΤΣΣΚΑ το 2012. Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για όλα.»

Για την αποθέωση από τον κόσμο του Ολυμπιακού και την καθολική αποδοχή: «Ξέρω την δουλειά που κάνω. Ξέρω σε ποια χώρα την κάνω και ξέρω ποια ομάδα εκπροσωπώ και τι συναισθήματα προκαλεί. Ξέρω ότι δημιουργείται φθόνος, χαρά, ένταση, είμαι απόλυτα προετοιμασμένος για οτιδήποτε συμβεί. Νιώθω μια δικαίωση με την έννοια ότι επειδή προέρχομαι από οικογένεια Ολυμπιακού ως φίλαθλος, γνωρίζω ότι οι φίλοι της ομάδας δεν είναι εύκολοι. Ιδίως όσον αφορά τις σχέσεις τους με τον εκάστοτε προπονητή της κάθε ομάδας. Είναι δύσκολο επειδή οι περισσότεροι από αυτούς είναι προπονητές της κερκίδας. Όπως όλοι οι Έλληνες. Θέλουν να κάνουν καλύτερα τη δουλειά από αυτούς που είναι στον πάγκο, είτε μιλάμε για το ποδόσφαιρο, είτε για το μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός χρόνο με τον χρόνο αποκτά μπασκετικό κοινό, καταλαβαίνει περισσότερο το παιχνίδι, εμπιστεύεται τη διαδικασία που παρουσιάζει η ομάδα, είτε σαν διοικητικό μοντέλο, είτε ως προπονητικό. Και αντανακλά και στον προπονητή. Οι νικηφόρες πορείες δημιουργούν αυτά τα συναισθήματα αλλά αντίστοιχα αν δεν υπάρξει νικηφόρα σεζόν πρέπει να είσαι προετοιμασμένος και για την άλλη εκδοχή».

Για την μετάβαση στην μετά Σπανούλη-Πρίντεζη εποχή και το αν τον κάνει αισιόδοξο στην περίπτωση που αποχωρήσει ο Σλούκας: «Μόλις έχουμε μια χρονιά στην οποία παίξαμε 4 τελικούς και χάσαμε τον έναν στον πόντο. Μια χρονιά ιδιαίτερα πετυχημένη σε Ελλάδα και Ευρώπη. Οι ομάδες είναι πάνω από τα πρόσωπα. Ο Ολυμπιακός είναι πάνω από τα πρόσωπα. Αν αφαιρέσεις τους προέδρους που είναι αναντικατάστατοι, όλοι όσοι βρισκόμαστε στον Ολυμπιακό και βάζω πρώτο τον εαυτό μου είμαστε αναλώσιμοι. Τώρα είμαστε εδώ και κάνουμε το καλύτερο δυνατόν. Όταν δεν θα είμαστε εμείς θα το κάνουν άλλοι. Ο Ολυμπιακός θα συνεχίσει την πορεία του και αυτό ισχύει και με τους παίκτες, ακόμα και αν είναι του διαμετρήματος του Σπανούλη και του Πρίντεζη και του Σλούκα ή οποιουδήποτε άλλου. Ο Ολυμπιακός παράγει παίκτες, προπονητές και όποιος έρχεται στην ομάδα μας στην συντριπτική πλειοψηφία βελτιώνεται. Και αυτό οδηγεί την ομάδα να κάνει αυτά που κάνει. Αν πρέπει να πούμε ότι ο Σλούκας έπαιζε δυσαρεστημένος, εγώ δεν το γνωρίζω. Ο Κώστας προφανώς και θέλει να παίζει περισσότερο όπως και όλοι οι παίκτες. Πάντα έτσι είναι οι παίκτες. Θέλουν να παίζουν παραπάνω, αν παίζουν πολύ θέλουν προσπάθειες και αποφάσεις και αν παίζουν πάρα πολύ θέλουν να παίζουν λιγότερο γιατί η ομάδα τους κουράζει και τους ξεζουμίζει. Είναι στη φύση των προπονητών να κάνουν αυτό που πρέπει γιατί σκέφτονται την ομάδα ενώ κατά βάση οι παίκτες τον εαυτό τους. Ο Κώστας έκανε μια εκπληκτική χρονιά, είχε κάποιους τραυματισμούς αλλά στο τέλος ήταν πολύ καλός και στη σειρά με τη Φενέρ αλλά και με τον Παναθηναϊκό. Ήταν σημαντικό κομμάτι του φετινού ρόστερ»

Για τον Κάνααν και τον σχεδιασμό της νέας ομάδας: «Ο Κάνααν δεν είναι ένας παίκτης που έχει πολύ την μπάλα στα χέρια του. Είναι παίκτης off screen. Μπορεί να πάρει την μπάλα και να εκτελέσει γρήγορα. Στον Ολυμπιακό ανέβηκε επίπεδο. Κανείς δεν παίζει 35 λεπτά και πάνω στην Ευρώπη, πόσο μάλλον στον Ολυμπιακό. Ο Κάνααν ήταν σημαντικό κομμάτι για την ομάδα μας. Υπάρχουν παίκτες που έχουν κλειστό συμβόλαιο για του χρόνου, υπάρχουν παίκτες που έχουν option από την ομάδα και σήμερα συναντηθήκαμε με τους Προέδρους για να χαράξουμε μία στρατηγική όσον αφορά τις ανανεώσεις που πρέπει να κάνουμε. Είναι σημαντικό ότι το πώς θα δομηθεί ο φετινός Ολυμπιακός εξαρτάται από τον Σάσα. Υπάρχουν οι ανανεώσεις του Παπανικολάου και του Σλούκα που θα θέλαμε πολύ να μείνουν. Όμως εάν ο Βεζένκοφ φύγει θα δημιουργήσει μία νέα κατάσταση και ίσως θα πρέπει ο Ολυμπιακός τότε να αλλάξει και μορφή. Δεν μπορούμε να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις. Δεν ανησυχώ, έχουμε σημαντικό κορμό. Αν με ρωτάτε θα ήθελα να έχουμε την ίδια ομάδα και του χρόνου, με ίσως μόνο μία προσθήκη παίκτη. Σε τελική ανάλυση, νομίζω είμαστε ένας οργανισμός που πολλοί παίκτες και προπονητές θα ήθελαν να δουλέψουν εδώ».

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0