Basket Talk

Όταν ο Γιόκιτς πέρασε απαρατήρητος ως... Τζόκιτς σε δύο φιλικά στην Ελλάδα το 2015 και ήθελε να τα παρατήσει!

Όταν ο Γιόκιτς πέρασε απαρατήρητος ως... Τζόκιτς σε δύο φιλικά στην Ελλάδα το 2015 και ήθελε να τα παρατήσει!

MVP, πρωταθλητής, ήρωας των Νάγκετς. Όλα αυτά εν έτει 2023. Γιατί πίσω στο 2015, ο ΝίκολαΤζόκιτς ερχόταν ως άγνωστος μεταξύ αγνώστων στην Ελλάδα για δύο φιλικές αναμετρήσεις με τη φανέλα της Μέγκα. Ο Απόλλων Τσόχλας τον είχε αντιμετωπίσει με τον ΠΑΟΚ στον έναν από τους δύο αγώνες και θυμάται στο BN Sports όσα έκανε ή μάλλον… δεν έκανε ο «Τζόκερ», ενώ αποκαλύπτει ότι ο μετέπειτα πολυτιμότερος παίκτης του ΝΒΑ και των τελικών ήθελε να τα παρατήσει!

Πίσω στο 1975, ο Μάνος Ελευθερίου έγραφε πως «Στα χρόνια της υπομονής δε μας θυμήθηκε κανείς». Το 2015, μετά από 40 χρόνια από την κυκλοφορία του τραγουδιού, ο Νίκολα Γιόκιτς βίωνε τα δικά του χρόνια της υπομονής, αναμονής, προσπαθειών, απογοητεύσεων, όπως θέλετε πείτε το. Η ουσία είναι ότι βρισκόταν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Σε μία «γωνία» της Σερβίας, στη Μέγκα Μπάσκετ, ομάδα του γνωστού ατζέντη Μίσκο Ραζνάτοβιτς στην οποία εδώ και σχεδόν 20 χρόνια «ψήνει» τους υποψήφιους ΝΒΑερ!

Αν νομίζετε ότι θεωρείτο μεγάλο ταλέντο, κάνετε λάθος! Αντιθέτως, για να συνεχίσουμε και στους… ρυθμούς του τραγουδιού, το μόνο που θα μπορούσαμε να πούμε, παραφράζοντας λίγο τους στίχους, είναι ότι «Τα γράμματά του γύρισαν χωρίς να τα διαβάσουν, μα πείτε γιατί βιάστηκαν να τον καταδικάσουν». Ο Γιόκιτς δεν ήταν καν πρωταγωνιστής. Ή για να ακριβολογήσουμε, ουδείς ασχολείτο μαζί του!

Ενθετη_1_4.jpg

Τουλάχιστον στην ήπειρό μας. Διότι στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, μάλλον κάτι είχαν εντοπίσει επάνω του. Κάτι που το μάτι των περισσοτέρων Ευρωπαίων, δεν μπορούσε να αντιληφθεί. Οι άνθρωποι του Ντένβερ επέλεξαν τον υψηλόσωμο σέντερ από το Σόμπορ της Σερβίας, στον δεύτερο γύρο του Draft το 2014, ως την 41η επιλογή. Έτσι, την περίοδο 2014-15, διένυε στη Μέγκα την τελευταία του χρονιά στην Ευρώπη.

Λίγους μήνες πριν την αναχώρησή του για… άλλη γη κι άλλα μέρη, ο Γιόκιτς ήρθε και από τη χώρα μας! Απρίλιος του 2015 και η σερβική ομάδα ταξίδευε στην Ελλάδα για δύο φιλικά παιχνίδια, με ΚΑΟΔ (που αγωνιζόταν τότε στην Α1) και ΠΑΟΚ. Στο ρόστερ της υπήρχαν αρκετά γνωστά ονόματα. Από τον Μάρκο Κέσελ, πρωταθλητή Ευρώπης με τον Ολυμπιακό στην Κωνσταντινούπολη το 2012, στον Νέμάνια Κρστιτς, μέλος της Εθνικής Σερβίας στο Ευρωμπάσκετ του 2013, αλλά και τον Ντέγιαν Μούσλι, που λογιζόταν ως ο ποιοτικότερος σέντερ του ρόστερ. Κάπου στο βάθος «αχνοφαινόταν» και κάποιος… Τζόκιτς, όπως τον έγραφαν τότε τα ΜΜΕ στη χώρα μας.

καοδ_μεγκα_1.jpg

«Θυμάμαι το φιλικό κόντρα στη Μέγκα, αλλά τον Γιόκιτς… ελάχιστα (σ.σ. γέλια), αφού δεν είχε παίξει σχεδόν καθόλου!», ανακαλεί μιλώντας στο BN Sports ο Απόλλων Τσόχλας, που αγωνιζόταν εκείνη την περίοδο στον «Δικέφαλο του Βορρά».

Λίγα χρόνια αργότερα, στην ομάδα της Θεσσαλονίκης εντάχθηκε και ένας συμπαίκτης τότε του Σέρβου σέντερ, ο Νέναντ Μιλιένοβιτς, από τον οποίο ο Έλληνας γκαρντ έμαθε κάποια επιπλέον πράγματα για τον ήρωα, πλέον, του Ντένβερ. «Τότε, λοιπόν, ήταν λίγο γεματούλης, ατίθασος και έδειχνε πως δεν τον ενδιέφερε και τόσο πολύ το μπάσκετ. Εδώ που τα λέμε βέβαια, βλέποντας και το Game 5 των τελικών του NBA, όπου πήραν το πρωτάθλημα (13/06), ούτε τώρα φαίνεται να τον νοιάζει και τόσο (σ.σ. γέλια)».

Επιστρέφοντας στο φιλικό κόντρα στη Μέγκα, ο Τσόχλας επιβεβαιώνει ουσιαστικά πως ο Γιόκιτς εκείνη την εποχή, αποτελούσε άγνωστο μεταξύ αγνώστων στην Ευρώπη! «Είχε παίξει πολύ λίγο και νομίζω ότι δεν είχε βάλει ούτε έναν πόντο μάλιστα (σ.σ. όντως ήταν άποντος στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ και είχε βάλει μία βολή στον αγώνα με τον ΚΑΟΔ). Δεν είχε ξεχωρίσει σίγουρα».

παοκ_μεγκα.jpg

Καλά τα αγωνιστικά, όμως τι γίνεται με τον χαρακτήρα του Νίκολα Γιόκιτς; Όπως μετέφερε αργότερα ο Μιλιένοβιτς στον καλαθοσφαιριστή του ΠΑΟΚ «ήταν πολύ καλό παιδί, φανταστικός χαρακτήρας. Απλώς το άθλημα τον άφηνε μάλλον… αδιάφορο». Χαρακτηριστικό επ’ αυτού αποτελεί μάλιστα το γεγονός ότι ο «δεινόσαυρος» των Νάγκετς, είχε σκεφτεί κάποια στιγμή μέχρι και να αποσυρθεί!

«Λίγο πριν γίνει Draft στο NBA, πέρασε από το μυαλό του Γιόκιτς ακόμα και να σταματήσει! Ωστόσο, ο προπονητής του στη Μέγκα τον έπεισε να συνεχίσει, δίνοντάς του και περισσότερες ευκαιρίες. Το ταλέντο του ήταν έμφυτο και αδιαμφισβήτητο, οπότε δεν χρειάστηκε κάτι παραπάνω μετά. Η εξέλιξη είναι γνωστή, αλλά πραγματικά κανείς δεν το περίμενε τότε», θυμάται ο Τσόχλας ανακαλώντας τις κουβέντες που είχε τότε με τον πρώην μπασκετμπολίστα της Μέγκα.

Ενθτεη_2.jpg

Πράγματι. Το ταλέντο του ήταν κάτι παραπάνω από αρκετό. Ο Γιόκιτς παρέμενε άγνωστος σε ολόκληρη την Ευρώπη, αφού η Μέγκα δεν συμμετείχε σε κάποια διασυλλογική διοργάνωση της «Γηραιάς Ηπείρου», ωστόσο εντός των συνόρων, στην τελευταία του χρονιά, φρόντισε να ξεχωρίσει. Όπως ανέφερε και ο Τσόχλας, τα λεπτά του είχαν αυξηθεί και ο Σέρβος, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, αναδείχθηκε ως ο MVP της κανονικής περιόδου στην Αδριατική Λίγκα! Η 10η θέση που κατέλαβε, ωστόσο, η ομάδα του, δεν του επέτρεψε να κερδίσει κάτι καλύτερο.

Το καλοκαίρι του 2015 ήρθε η μετακόμιση στο Ντένβερ. Η αναμονή για το επόμενο, μεγάλο βήμα έλαβε τέλος. Παρ’ όλα αυτά, ήταν απαραίτητο να συνεχίσει να περιμένει. Να κάνει ξανά υπομονή, έως ότου γίνει ο ήρωας των Νάγκετς. Ο «Mr. triple double», κάνοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ο «Τζόκερ», που θα περνούσε από την αφάνεια του 2015, στην παγκόσμια αναγνώριση του 2023. Το πρώτο του δαχτυλίδι είναι γεγονός. Και ποιος ξέρει τι μας επιφυλάσσει για τη συνέχεια…

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0