Basket Talk

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 75-52: Με μαέστρο Σλούκα, μια νίκη μακριά από το 2ο σερί νταμπλ!

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 75-52: Με μαέστρο Σλούκα, μια νίκη μακριά από το 2ο σερί νταμπλ!
Το καλύτερο δώρο γενεθλίων έκαναν οι πάικτες του Ολυμπιακού στον προπονητή τους. Οι Πειραιώτες «έπνιξαν» τον Παναθηναϊκό στην άμυνά τους, είχαν πολυφωνία στην επίθεση και πήραν προβάδισμα ενόψει του 2ου σερί νταμπλ (75-52). Χάρμα ιδέσθαι ο Σλούκας στην επιστροφή του.
Υπό το βλέμμα του Γιάννη Αντετοκούνμπο και ένα ΣΕΦ που... φλεγόταν, ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που πήρε το championship point. Με τον Σάσα Βεζένκοφ να αγωνίζεται σε χρόνο dt και τον Σλούκα να αναλαμβάνει ξανά τη μπαγκέτα της επίθεσης των Πειραιωτών, η «ροκ μπαλάντα» του εορτάζοντα Γιώργο Μπαρτζώκα δεν διαπραγματεύτηκε ένα ενδεχόμενο break παίζοντας άμυνα που έσπαγε κόκκαλα, έκανε το 2-1 στη σειρά των τελικών της Basket League.

Με φόρα από τον κόσμο και διάθεση να μην δώσει τίποτα απολύτως στον αντίπαλό του μπήκε στον αγωνιστικό χώρο του ΣΕΦ ο Ολυμπιακός. Με τον Μιχάλη Λούντζη σε ρόλο αντι-Κάνααν, οι «ερυθρόλευκοι» πίεζαν ασφυκτικά στην άμυνά τους και όντας εύστοχοι στην επίθεση, έκαναν γρήγορα γρήγορα το 7-0 (2'). 
5910554.jpg

Ο τρομερός Σάσα Βεζένκοφ που κέρδισε και το... χρόνο, δυο μόλις μέρες τον τραυματισμό του, ήταν εκεί για το 11-4 του 4', όμως ο Παναθηναϊκός από το σημείο εκείνο αντέδρασε. Με δύο τρίποντα του Ματέους Πονίτκα, ορεξάτο τον Πάρις Λι και διάθεση να «τροφοδοτήσουν» τους ψηλούς (Παπαγιάννη, Γκουντάιτις), οι «πράσινοι» που έδειξαν... νεύρο επέστρεψαν, μείωσαν αρχικά στον πόντο 1μιση λεπτό πριν τη λήξη του πρώτου δεκαλέπτου και με τρίποντη-βόμβα του Πάρις Λι, πήραν και πρώτη φορά «κεφάλι» στο σκορ.
5910534.jpg

Στο παρκέ του φαληρικού γηπέδου, έπεφταν... κορμιά. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είχαν καταλάβει και από τις προηγούμενες συναντήσεις τους πως, ως συνήθως συμβαίνει σε τέτοια παιχνίδια, η άμυνα είναι αυτή αυτή που θα δώσει τον τίτλο. Και εκεί επένδυσαν. Μέχρι οι Πειραιώτες να «μπλοκάρουν» για επτά λεπτά κάθε σκέψη του «τριφυλλιού», να κυκλοφορήσουν άρτια τη μπάλα στην επίθεση με οργανωτή τον Κώστα Σλούκα και να τρέξουν ένα 7-0 που τους έφερε και πάλι σε θέση ισχύος (25-19).
5910650_1.jpg

Η είσοδος των ΜακΚίσικ και Λαρεντζάκη έδωσε... σκυλίσια διάσταση σε αυτό που παρουσίαζαν οι παίκτες του Ολυμπιακού στο παρκέ. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν βιάζονταν να εκτελέσουν, στην άμυνα έβγαζαν «σπίθες» και έτσι φυσιολογικά το σερί διευρύνθηκε στο 18-2, (36-21 στο 17'). Ο άχαστος Σακίλ μέχρι τότε (7 πόντους με 2/2 διπ. και 1/1 τρίποντο) «ύψωνε» τη σημαία, οι άλλοι ακολουθούσαν και οι Πειραιώτες ακολουθούσαν με συνέπεια. Ένα μίνι ξέσπασμα των «πρασίνων» (7-0) όμως έριξε τη διαφορά σε μονοψήφια τιμή (36-28), «χάλασε το καθαρό ερυθρόλευκο» μυαλό και έδωσε και πάλι στον τελικό μεγάλο ενδιαφέρον ενόψει του δεύτερου ημιχρόνου.
8-19

Ή και όχι; Οι Πειραιώτες μπήκαν «πεινασμένοι» και μετά την ανάπαυλα, έβαλαν δύο μεγάλα τρίποντα με τους Ουόκαπ και Βεζένκοφ και απεκατέστησαν την τάξη (44-30). Η πολυφωνία της αρμάδας του Μπαρτζώκα ήταν αυτή που έδινε τις λύσεις, όμως η άμυνα διατηρούσε τους «ερυθρόλευκους» σε θέση οδηγού. Όταν αυτή χαλάρωσε, ο Παναθηναϊκός ήταν και πάλι εκεί για να το εκμεταλλευτεί. Τρέχοντας ένα επιμέρους 8-2 χάρις σε 4 του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη, το «τριφύλλι» είδε τον αντίπαλό του για τρίτη φορά να προσπαθεί να ξεμακρύνει και εκείνο να του κόβει τη φόρα. Τουλάχιστον προσωρινά. Και αυτό διότι οι Σλούκας και Φαλ είχαν άγριες διαθέσεις. 

Οι δυο τους σημείωσαν έντεκα συνεχόμενους πόντους με... showtime και σφράγισαν ουσιαστικά τη νίκη πριν καν ξεκινήσει η τελευταία περίοδος. Εκεί μάλιστα η απόσταση των δύο ομάδων συνέχιζε να παίρνει την ανιούσα (+20 στο 32') με τους Λαρεντζάκη και Πίτερς πρώτα «βιολιά».

Το υπόλοιπο του παιχνιδιού είχε διαδικαστικό χαρακτήρα, με τον Ολυμπιακό να μην πατά ποτέ το... φρένο, να «μπλοκάρει» τον αίωνιο αντίπαλο του και χωρίς να αγχωθεί να πηγαίνει στο ΟΑΚΑ την Πέμπτη (16/6) για να κλείσει τη χρονιά με νταμπλ.

Τα δεκάλεπτα: 18-19, 36-28, 57-41, 75-52

Δείτε τα Στατιστικά του Αγώνα ΕΔΩ:

Μάνος Φυρογένης
 
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0