Basket Talk

Ο Κολοσσός πάει BCL και μπαίνει σ’ ένα κλειστό κλαμπ με Γκραν Κανάρια, Σάσαρι και… Ηράκλειο!

Ο Κολοσσός πάει BCL και μπαίνει σ’ ένα κλειστό κλαμπ με Γκραν Κανάρια, Σάσαρι και… Ηράκλειο!

Πόσο σύνηθες είναι άραγε να συμμετέχει μία νησιωτική ομάδα σε μία ευρωπαϊκή διοργάνωση; Η απάντηση είναι όχι και τόσο πολύ…

Ο Κολοσσός Ρόδου ετοιμάζει… βαλίτσες, για να «πετάξει» σε ευρωπαϊκά λημέρια! Η νησιωτική ομάδα δήλωσε την πρόθεσή της να συμμετάσχει στα προκριματικά του επερχόμενου Basketball Champions League, ύστερα από μία άκρως επιτυχημένη σεζόν.

Στην Basket League τερμάτισε στην 7η θέση, ενώ δέχθηκε μόλις δύο ήττες στην έδρας της, από τον Ολυμπιακό (με τρίποντο του Βεζένκοφ στα 5.6’’) και από τον Παναθηναϊκό. Στα playoffs έπεσε πάνω στους «πράσινους», από τους οποίους και αποκλείστηκε με 2-0 στα προημιτελικά. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στους «8» του Κυπέλλου Ελλάδας, καθώς η πορεία των Ροδιτών διεκόπη από το «τριφύλλι».

κολοσσος_ενθετη.jpg

Έτσι, αποφάσισαν πλέον οι άνθρωποι του συλλόγου πως ήρθε η ώρα να δοκιμάσουν την τύχη τους και εκτός συνόρων. Αλήθεια, όμως, πόσες είναι οι ομάδες που προέρχονται από κάποιο νησί (που δεν αποτελεί από μόνο του ένα κράτος) και έχουν βρεθεί στα ευρωπαϊκά «σαλόνια»; Το BN Sports είναι εδώ για να σας δώσει την απάντηση!

Ηράκλειο (Ελλάδα)

Στη χώρα μας έως και σήμερα, η μοναδική νησιωτική ομάδα που έχει αγωνιστεί στην Ευρώπη είναι το Ηράκλειο. Οι Κρητικοί έπαιξαν τη σεζόν 1998-99 στο Κύπελλο Κόρατς και στη φάση των ομίλων βρέθηκαν μαζί με την Βοϊβοντίνα, την Νταρουσάφακα και την Τσεμσόβιτ. Με 4 νίκες σε 6 παιχνίδια, εξασφάλισαν την πρόκρισή τους στον πρώτο γύρο των νοκ-άουτ, όπου κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την Άρσεναλ. Απέναντι στους Άγγλους ήρθαν ισόπαλοι στην πρώτη αναμέτρηση στην Κρήτη, ενώ στον επαναληπτικό στην Αγγλία ηττήθηκαν με 94-87 και αποχαιρέτησαν τη διοργάνωση.

Προπονητής του Ηρακλείου τη συγκεκριμένη περίοδο ήταν ο Γιώργος Καλαφατάκης. Στο ρόστερ υπήρχαν σπουδαίοι καλαθοσφαιριστές που βοήθησαν την ομάδα να διακριθεί. Ονόματα όπως ο Χρήστος Μυριούνης, έχοντας προηγουμένως αγωνιστεί για μία πενταετία στον Παναθηναϊκό (1991-96), με τον οποίο κατέκτησε την Ευρωλίγκα την τελευταία του σεζόν με τα «πράσινα», ο Φρεντερίκ Φορτέ που ήταν διεθνής με την εθνική Γαλλίας, καθώς και ο Χάουαρντ Κάρτερ, με σπουδαία καριέρα στην Ορτέζ, αλλά και τη Μονπελιέ, χωρίς να λησμονούμε βέβαια την παρουσία του στο NBA.

Στην κρητική ομάδα βρισκόταν ακόμα ο Χρήστος Πετρόπουλος, με παρουσία αργότερα σε Πανιώνιο και Απόλλων Πατρών, ο Χρήστος Χαρίσης που έπαιξε μετέπειτα και στον Ολυμπιακό, αλλά και στον ΠΑΟΚ, αλλά και οι γηγενείς από το νησί Κουκλάκης, Χαλκιαδάκης και Πασπαράκης. Για το τέλος αφήσαμε τον θρυλικό Όλιβερ Μίλερ. Τον φόργουορντ των Φοίνιξ Σανς, με τους οποίους το 1993 είχε βρεθεί στους τελικούς του NBA, αντιμετωπίζοντας τους Σικάγο Μπουλς του Μάικλ Τζόρνταν!

ηρακλειο_αρσεναλ.jpg

Γκραν Κανάρια (Ισπανία)

Οι συστάσεις για την ομάδα των Κανάριων Νήσων είναι περιττές. Κατέχει πληθώρα παρουσιών στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Έχει συμμετάσχει στο Κύπελλο Κόρατς, στο ULEB, το οποίο μετέπειτα άλλαξε στη σημερινή του ονομασία, δηλαδή το EuroCup, ενώ τη σεζόν 2018-19 βρέθηκε και στην Ευρωλίγκα.

Φέτος, στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, το EuroCup, έφτασε στην κορυφή, πράγμα που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα σήμαινε ότι την επόμενη σεζόν θα αποτελούσε μέρος της Ευρωλίγκας. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Δευτέρας (12/06) τελικά αποφάσισε να μη δεχθεί τη θέση που της αναλογούσε για τη σεζόν 2023-24.

gran_canaria_entheti.jpg

Τενερίφη (Ισπανία)

Παραμένουμε στην ιβηρική χερσόνησο και αυτή τη φορά θα μιλήσουμε για την Τενερίφη. Οι νησιώτες συμμετείχαν στο Κύπελλο Κόρατς για δύο σεζόν (1977-78, 1988-89), αλλά η αλήθεια είναι ότι η ευρωπαϊκή τους διάκριση ήρθε στο Champions League.

Με διαρκή παρουσία στο θεσμό από την πρώτη σεζόν, κατέχουν πάντοτε πρωταγωνιστικό ρόλο. Αποτελούν μάλιστα την πρώτη ομάδα που έφτασε στην κατάκτηση του τροπαίου. Το 2021-22 προσέθεσαν ένα ακόμα στη συλλογή τους, ωστόσο τη φετινή αγωνιστική περίοδο, παρά το γεγονός ότι έφτασαν ως το Final-4, που διεξαγόταν στη Μάλαγα, περιορίστηκαν στην τρίτη θέση, αφού αποκλείστηκαν από τη Βόννη στον ημιτελικό.

tenerife_entheti.jpg

Σάσαρι (Ιταλία)

Η ιταλική Σάσαρι από τη Σαρδηνία έχει επίσης διαρκή παρουσία εκτός των συνόρων της χώρας κατά την τελευταία δεκαετία. Έχει αγωνιστεί δύο φορές στην Ευρωλίγκα (2014-15, 2015-16), ενώ κατέγραψε συμμετοχές και στο EuroCup.

Τα τελευταία επτά χρόνια λαμβάνει μέρος στις διοργανώσεις της FIBA. Στο Champions League είναι η αλήθεια πως δεν έχει κατορθώσει να φτάσει πιο μακριά από τα προημιτελικά, ωστόσο στο FIBA Europe Cup κατέκτησε την κορυφή την περίοδο 2018-19.

sassari_entheti.jpg

Μαδέιρα (Πορτογαλία)

Επιστρέφουμε στην ιβηρική χερσόνησο, αλλά αυτή το φορά θα μεταβούμε στην Πορτογαλία. Η Μαδέιρα, παρά το γεγονός ότι απέχει πλέον από την Ευρώπη, για μία επταετία από το 2000 έως και το 2006 αποτελούσε μόνιμο «θαμώνα» στις διασυλλογικές ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Μπορεί να μην κατάφερε να πετύχει κάτι σπουδαίο, ωστόσο έπαιξε για τρία χρόνια στο Κύπελλο Κόρατς (1999-2002), για άλλα τρία αγωνίστηκε σε διοργανώσεις της FIBA (Champions Cup 2002-03, Europe Cup 2003-05), ενώ το 2005-06 ήταν στο EuroCup Challenge, όπου αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την Ολύμπια Λάρισας.

Ορλαντίνα (Ιταλία)

Η Ορλαντίνα ή Κάπο Ντ’ Ορλάντο έχει έδρα τη Σικελία και κατάφερε να βρεθεί για μία και μοναδική φορά σε ευρωπαϊκό όμιλο. Ήταν τη σεζόν 2017-18 για το Basketball Champions League και μάλιστα είχε βρεθεί στο δρόμο του ΠΑΟΚ. Οι Θεσσαλονικείς είχαν πετύχει δύο νίκες τότε με αντίπαλο την ιταλική ομάδα.

Τώρα πια όχι απλώς είναι χιλιόμετρα μακριά από την Ευρώπη, αλλά υποβιβάστηκε στην τρίτη κατηγορία της χώρας!

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0