Basket Talk

Έρικ Σπόελστρα: Για τον σπεσιαλίστα των τελικών όλα ξεκίνησαν από ένα… μπουντρούμι (video)

Έρικ Σπόελστρα: Για τον σπεσιαλίστα των τελικών όλα ξεκίνησαν από ένα… μπουντρούμι (video)

Ο Έρικ Σπόελστρα, ένας από τους πιο υποτιμημένους προπονητές στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, έχει αποδείξει πως όλα μπορούν να συμβούν με όπλο την σκληρή δουλειά και φυσικά την… άμυνα.

Οι Χιτ έκαναν το ακατόρθωτο και ξεκινώντας από το play-in tournament κατάφεραν να συμμετάσχουν στα play offs της Ανατολικής περιφέρειας από την 8η θέση και αποκλείοντας τους πρωτοπόρους Μπακς, τους Νικς και τους φαβορί Σέλτικς. Έγιναν με αυτόν τον τρόπο, η πρώτη ομάδα που καταφέρνει να φτάσει στους τελικούς από αυτή την θέση μετά την ομάδα της Νέας Υόρκης το 1999.

Ο «μαέστρος» πίσω από αυτή την επιτυχία δε θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Έρικ Σπόελστρα που στην 28χρονη (συνολικά) θητεία του στον οργανισμό των Χιτ μετρά 812 νίκες, δύο πρωταθλήματα, έχει στείλει την ομάδα σε 8 τελικούς περιφέρειας και αισίως είναι η έκτη φορά που θα συμμετάσχουν σε τελικούς NBA.

Με καταγωγή από τις Φιλιππίνες, ο Σπόελστρα ήταν ο πρώτος Ασιάτης Αμερικανός στην ιστορία των τεσσάρων μεγάλων πρωταθλημάτων της Βόρειας Αμερικής και ο μοναδικός που έχει κατακτήσει πρωτάθλημα NBA.

sp_0.jpg

Τον Απρίλιο του 2008 ο Hall of Famer, Πατ Ράιλι, ως προπονητής των Μαϊάμι Χιτ αποφάσισε να αποσυρθεί από τον πάγκο της ομάδας για να ασχοληθεί με τον σύλλογο ως πρόεδρος. Εμπιστεύτηκε, λοιπόν, την θέση του στον 37χρονο τότε Έρικ Σπόελστρα που ήταν μέλος της ομάδας από το 1995 ως δημιουργός και συντονιστής των βίντεο από το «dungeon». Το… μπουντρούμι, όπως λεγόταν το μικρό δωμάτιο με υπολογιστές των Χιτ όπου ο Σποέλστρα έφτιαχνε τα βίντεο των αντιπάλων που χρειαζόταν το προπονητικό τιμ για να δουλέψει, ήταν ο χώρος εργασίας του Φιλιππινέζου – Αμερικανού τεχνικού.

spoelstra.png

Η επιλογή του Πατ Ράιλι προκάλεσε αρκετή αίσθηση, όμως εκείνος ήταν σίγουρος για την απόφασή του αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «Αυτό το άθλημα χρειάζεται νεότερους προπονητές που να είναι τεχνολογικά ικανοί και καινοτόμοι ώστε να φέρνουν νέες ιδέες.  Ο Έρικ έχει γεννηθεί για να είναι προπονητής και είναι ο καλύτερος που θα μπορούσαμε να έχουμε στον πάγκο μας».

Το 1997 ο Σπόελστρα πήρε την θέση του βοηθού προπονητή και εκεί είναι που ο Ράιλι αναγνώρισε το ταλέντο του και τον ξεχώρισε. Πάντως διατήρησε παράλληλα τον ρόλο του ως συντονιστής βίντεο μιας κα ήταν χρήσιμος και το 1999 ανέλαβε χρέη σκάουτ της ομάδας.  Ως βοηθός προπονητή πανηγύρισε και το πρώτο δαχτυλίδι του οργανισμού το 2006. Είχε εξελιχθεί ως ο «γκουρού» της προπόνησης βοηθώντας τους παίκτες να αναπτύξουν τα ατομικά τους χαρακτηριστικά.

Ο νεαρός προπονητής βρέθηκε πολύ γρήγορα να κοουτσάρει τον Ντουέιν Γουέιντ, τον οποίο μάλιστα είχε βοηθήσει στο να βελτιώσει το σουτ του μέσης απόστασης, και τον Λεμπρόν Τζέιμς οδηγώντας τους Χιτ στα back to back πρωταθλήματα το 2012 και το 2013.

9f592783f232f6cd3dbf6f7562f77634_crop_exact.jpg

Τον Δεκέμβριο του 2017 έφτασε τις 455 νίκες ως head coach των Χιτ, ξεπερνώντας τον Ράιλι στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας στην ιστορία του οργανισμού. Τον Απρίλιο του 2021 έφτασε τις 600 νίκες και έγινε μόλις ο έκτος προπονητής στην ιστορία του ΝΒΑ που πετυχαίνει το συγκεκριμένο επίτευγμα με την ίδια ομάδα.

Τώρα ο Σπόελστρα έκανε το αδύνατο να μοιάζει δυνατό οδηγώντας τους Χιτ στους τελικούς του NBA απέναντι στους Νάγκετς μετά την εξουθενωτική σειρά με τους Σέλτικς από την οποία πέρασαν με ρεκόρ 4-3.

Ακριβώς έναν χρόνο από το περσινό Game 7 απέναντι στην ομάδα της Βοστώνης, όπου οι Χιτ έχασαν την ευκαιρία να βρεθούν στους τελικούς, ο Τζίμι Μπάτλερ είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πως την επόμενη χρονιά θα βρεθούν στην ίδια θέση και θα τα καταφέρουν.

Έτσι κι έγινε. Το Μαϊάμι κόντρα σε όλα τα προγνωστικά που του έδιναν 3% πιθανότητα να περάσει από την σειρά με τους Σέλτικς έδειξε πως η κουλτούρα των Χιτ δεν συμβαδίζει απαραίτητα με την στατιστική και τις αναλύσεις.

Τι κι αν η ομάδα της Βοστώνης επέστρεψε από το 3-0 των Χιτ στην σειρά και την έφερε σε έβδομο παιχνίδι σπίτι της; Το Μαϊάμι απέδειξε για ακόμη μια φορά γιατί θεωρείται από τις πιο σκληρές ομάδες του NBA. Έκανε επίδειξη δύναμης στο «TD Garden» και ως το απόλυτο αουτσάιντερ πέρασε στους τελικούς της αντίπερα όχθης του Ατλαντικού όπου και θα αντιμετωπίσει το Ντένβερ.

Ο Μπάτλερ και η παρέα του επιβεβαίωσαν πως τίποτα δεν έχει τελειώσει μέχρι εκείνοι να πουν την τελευταία τους λέξη. Η πιο σκληρή ομάδα του πρωταθλήματος συνεργάζεται άψογα με τον καταλληλότερο για εκείνη προπονητή και έχει τις «πλάτες» ενός προέδρου που κάνει πάντα το καλύτερο για εκείνη.

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0