Basket Talk

Παναθηναϊκός: Το σερί 21 ετών που απειλείται και η συνέπεια στο «πρέπει» των ημιτελικών! (video)

Παναθηναϊκός: Το σερί 21 ετών που απειλείται και η συνέπεια στο «πρέπει» των ημιτελικών! (video)

Πρόωρο τέλος στο… Γολγοθά της φετινής σεζόν και άμεση εκκίνηση της απαιτούμενης ανοικοδόμησης ή ανάσα; Ο Παναθηναϊκός «φλερτάρει» με ένα αρνητικό ρεκόρ δύο και πλέον δεκαετιών σε περίπτωση ήττας στο Game 5 με το Περιστέρι, ωστόσο έχει την παράδοση σαφέστατα με το μέρος του όταν πρόκειται για «τελικό» 4αδας.

Σχετικά Άρθρα

Σε «μακριά γαϊδούρα» εξελίχθηκε τελικώς η σειρά του Παναθηναϊκού με το Περιστέρι για τα ημιτελικά της Basket League, καθώς και οι δύο ομάδες διαφύλαξαν την έδρα τους, χωρίς να «σπάσουν» όμως εκείνη του αντιπάλου τους. Τουλάχιστον όχι μέχρι τώρα.

Το δεύτερο εισιτήριο των τελικών λοιπόν περιμένει να βρει κάτοχο (εκεί βρίσκεται ήδη ο Ολυμπιακός) με το Game 5 στο ΟΑΚΑ ανάμεσα σε «πράσινους» και Περιστεριώτες να δίνει τη λύση. Σε μια σεζόν που το «τριφύλλι» θέλει να πατήσει απλά το fast forward ώστε να ξεκινήσει η προσπάθεια αναστήλωσης (με τον Αταμάν πρωτεργάτη), οι «Πρίγκιπες της Δυτικής Όχθης» μύρισαν… αίμα και απειλούν το Χρήστο Σερέλη και την αρμάδα του.

Ένα «Έλα, άντε να τελειώνουμε να δούμε τι μας ξημερώνει» κυριαρχεί εδώ και καιρό στο… πράσινο πλέον ΟΑΚΑ. Από το Ηράκλειο της Κρήτης και το Final-8 του Κυπέλλου Ελλάδας θα έλεγε κανείς, το παρόν της ομάδας αποπνέει μία αίσθηση απογοήτευσης/έλλειψης κινήτρου σε όλα τα επίπεδα. Αρκεί μια ματιά στους πρωταγωνιστές για να γίνει κάτι τέτοιο κατανοητό. Ωστόσο κάπου εδώ έρχεται ο απαιτητικός κόσμος της ομάδας που όσο «παγωμένος» και αν αισθάνεται, έχει δει και αν έχει δει τα μάτια του και φυσιολογικά, έχει απαιτήσεις. Άμεσες και σαφείς στο μέτρο του δυνατού.

Ο Παναθηναϊκός οφείλει να κερδίσει τον «τελικό» με το Περιστέρι και να πάρει θέση μάχης απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλό του. Το οφείλει στην ιστορία του, στους φίλους του και το – παχυλό οικονομικά όπως φαίνεται – rebuild που έρχεται. Αν δεν το κάνουν οι «πράσινοι» στο παρκέ των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων (30/5, 19:15), αυτόματα θα γυρίσουν το σύλλογο 21 ολόκληρα χρόνια πίσω. Τότε χρονολογείται η τελευταία απουσία του από τους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος, είτε αυτό λέγεται Α1 ΕΣΑΚΕ είτε Basket League.
5900121.jpg

Για να μη βρει λοιπόν κανείς το όνομα και το μέγεθος του Παναθηναϊκού στην κούρσα του τίτλου ανεξαρτήτως κατάληξης (αν και αυτός συνήθως βαφόταν πράσινος) πρέπει να ανατρέξει στη σεζόν 2001-02. Τότε που η ΑΕΚ ανέτρεψε το αρχικό 2-0 του Ολυμπιακού και έφτασε στην κορυφή της Ελλάδας για 8η και τελευταία, μέχρι σήμερα, φορά. Για να φέρει όμως η «Ένωση»… τούμπα τη σειρά των τελικών με τους «ερυθρολεύκους» έπρεπε εκείνοι να αφήσουν εκτός διεκδίκησης του πρωταθλήματος τον Παναθηναϊκό και μάλιστα με «σκούπα» και μειονέκτημα έδρας.

Έκτοτε το «τριφύλλι» με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, δεν έχει λείψει ποτέ από τους τελικούς, έχοντας τον… άσπονδο εχθρό συνήθως φιναλίστ. Οι «πράσινοι» όμως είναι η σταθερά εδώ και 21 συναπτά έτη με το μεγάλο τους σερί να τίθεται υπό αμφισβήτηση από τους «Καμικάζι» του Σπανούλη αυτή τη φορά.

Παρά ταύτα, ακόμα και αυτός ο Παναθηναϊκός με το άδειο «ντεπόζιτο», αρκεί να κοιτάξει τα πεπραγμένα του κάθε φορά που βρίσκεται με την πλάτη στον… τοίχο για να συνειδητοποιήσει πως το «έργο» το έχει ξαναζήσει. Και μάλιστα έχει ανταποκριθεί άψογα στις 8/9 αντίστοιχες περιστάσεις και εξηγούμε.
5900061.jpg

Όσες φορές κλήθηκε ο Παναθηναϊκός κατά το παρελθόν και επί εποχής επαγγελματικού μπάσκετ στην Ελλάδα, να παίξει αγώνα «do or die» στα ημιτελικά, επέζησε και προκρίθηκε. Ακόμα και τότε που ο νικητής κρινόταν στις δύο νίκες. Από το 1993-94 έχουν να ηττηθούν οι «πράσινοι» σε… τελικό 4αδας. Ήταν σειρά ημιτελικών με τον ΠΑΟΚ (ο οποίος είχε πλεονέκτημα έδρας) όταν ο «Δικέφαλος του Βορρά» επικράτησε στο «Αλεξάνδρειο» με 66-55 και πήρε το εισιτήριο για την κούρσα του πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό.

Από τότε και ασχέτως αντιπάλου και δυναμικής, όταν μπήκε το «πρέπει» στην εξίσωση των ημιτελικών, ο Παναθηναϊκός που είχε πάντοτε το πλεονέκτημα έδρας (όπως και στην προκειμένη περίπτωση), τα κατάφερνε. Δύο φορές «θύματα» της συνέπειάς του στη σχεδόν τριακονταετία αυτή υπήρξε η ΑΕΚ και ο Πανιώνιος, ενώ από μία φορά το Περιστέρι, ο Ηρακλής, ο Άρης και η Λάρισα, έφτασαν στην… πηγή αλλά δεν ήπιαν νερό.

ΟΙ «ΤΕΛΙΚΟΙ» ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΣΕ ΗΜΙΤΕΛΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ

1993/1994 (Στις 3 νίκες) Game 5: ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 66-55

1995/1996 (Στις 2 νίκες) Game 3: Παναθηναϊκός-Πανιώνιος 68-62

1997/1998 (Στις 2 νίκες) Game 3: Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 51-47

1999/2000 (Στις 2 νίκες) Game 3: Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 88-60

2002/2003 (Στις 2 νίκες) Game 3: Παναθηναϊκός-Περιστέρι 78-71

2003/2004 (Στις 2 νίκες) Game 3: Παναθηναϊκός-Ηρακλής 68-47

2004/2005 (Στις 3 νίκες) Game 5: Παναθηναϊκός-Πανιώνιος 101-57

2015/2016 (Στις 3 νίκες) Game 5: Παναθηναϊκός-Άρης 84-68

2021/22 (Στις 3 νίκες) Game 5: Παναθηναϊκός – Λάρισα 89-43

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0