Basket Talk

Ρεάλ Μαδρίτης: Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται! (video)

Ρεάλ Μαδρίτης: Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται! (video)

Θεωρείται ως η «βασίλισσα» της Ευρώπης στα δύο λαοφιλέστερα αθλήματα. Ένα προσωνύμιο που έχει κερδίσει επάξια, καθώς αποδεικνύει επανειλημμένως πως ό,τι δεν την σκοτώνει, την κάνει πιο δυνατή!

Τι δουλειά έχει ο τίτλος του πέμπτου επεισοδίου των ταινιών «Star Wars» με τη Ρεάλ Μαδρίτης; Μάλλον καμία, αφού θεωρείται σχεδόν απίθανο ο Τζορτζ Λούκας να είχε στο μυαλό του την ισπανική ομάδα όταν τον εμπνεύστηκε. Παρ’ όλα αυτά, ταιριάζει… γάντι με όσα παρακολουθούμε την τελευταία δεκαετία από τη «βασίλισσα», στο κορυφαίο διασυλλογικό επίπεδο των δύο λαοφιλέστερων αθλημάτων.

Η φετινή EuroLeague αποτελεί ίσως το ιδανικότερο παράδειγμα. Όποιον κι αν ρωτούσες στα μέσα της σεζόν, ακόμα και τον πιο ένθερμο υποστηρικτή των «μερένχες», θα ήταν δύσκολο να προβλέψει αυτή την κατάληξη. Εάν μεταβούμε δε, στο game 2 με την Παρτιζάν στα playoffs, όπου η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έκανε το 2-0, μόνο ένας… παράφρων μάλλον θα πίστευε στη «γερουσία» της Ρεάλ.

Ο Σέρχιο Γιουλ από την άλλη, είχε ήδη ξεκινήσει να κινεί τα νήματά του. Ένα σκληρό φάουλ στον Πάντερ, ένταση, ξύλο και ολοκληρωτική «αφύπνιση» για τους Μαδριλένους. Γύρισαν τούμπα το 2-0, πράγμα που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης, εξασφαλίζοντας έτσι την παρουσία τους σε ακόμα ένα Final-4.

Στον ημιτελικό αποτελούσε εκ νέου το αουτσάιντερ απέναντι στο πανάκριβο ρόστερ της μισητής Μπαρτσελόνα. Είχε σημασία; Καμία. Οι «μπλαουγκράνα» τέθηκαν νοκ-άουτ και τελευταίο εμπόδιο πριν την κούπα, έμελλε να είναι η καλύτερη ομάδα της φετινής σεζόν στην Ευρώπη. Ο Ολυμπιακός.

Δυστυχώς, όμως, ούτε η αρμάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ήταν αρκετή για να της στερήσει το 11ο ευρωπαϊκό της τρόπαιο. Ο Γιουλ φρόντισε για αυτό, όπως κάνει σε ολόκληρη την καριέρα του. 11 τρόπαια στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στο μπάσκετ. Περισσότερα από κάθε άλλη.

Κάτι που τυγχάνει να συμβαίνει και στον ποδοσφαιρικό κόσμο. Τυγχάνει τρόπος του λέγειν. Κάτι που γίνεται μία φορά, ναι ίσως να είναι τυχαίο. Όμως σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση. Η Ρεάλ, λοιπόν, στο Champions League, άλλοτε Κύπελλο Πρωταθλητριών, μετρά 14 τρόπαια. Διπλάσια από τη δεύτερη στη σχετική λίστα Μίλαν, με 7.

Υπάρχουν αρκετοί που σπεύδουν να μειώσουν το συγκεκριμένο επίτευγμα σε αμφότερα τα αθλήματα, τονίζοντας πως οι περισσότερες κατακτήσεις της εντοπίζονται αρκετά χρόνια πίσω. Μέγα λάθος. Ο λόγος απλούστατος. Κοιτώντας τι έχει συμβεί από το 2014 έως και το 2023, θα συνειδητοποιήσει κανείς ότι η «βασίλισσα» έχει επιστρέψει στο… θρόνο της. Αν θεωρήσουμε πως τον είχε αποχωριστεί ποτέ. Δέκα χρόνια με συνολικό απολογισμό 8 ευρωπαϊκών τροπαίων. 5 στο Champions League και 3 στην EuroLeague.

Κανένας άλλος σύλλογος δεν κατάφερε να φτάσει τους συγκεκριμένους αριθμούς της ισπανικής ομάδας την τελευταία δεκαετία. Ούτε στην «στρογγυλή», αλλά ούτε και στην «πορτοκαλί» θεά. Οπότε η συζήτηση για το αν παραμένει «βασίλισσα», μάλλον είναι περιττή. Ακόμα κι αν είχε πατήσει… παύση στο έργο της για κάποια χρόνια, τώρα αποδεικνύει πως περνά στη δική της αντεπίθεση.

Ναι, στο φετινό Champions League διασύρθηκε από τη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα. Μία κακή χρονιά, όμως, δεν την πτόησε ποτέ. Πάντα βρίσκει το δικό της, μοναδικό τρόπο για να επιστρέψει. Ακριβώς όπως έπραξε απέναντι στην Παρτιζάν, στην Μπαρτσελόνα και στον Ολυμπιακό στην EuroLeague.

Γι’ αυτό ας μη βιαζόμαστε να την ξεγράψουμε. Το DNA της «βασίλισσας» παραμένει μοναδικό. Και αφού κανείς δεν την σκοτώνει, εκείνη θα επιστρέφει πάντοτε πιο δυνατή…

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0