Basket Talk

Χέιζ-Ντέιβις: Ο κρυπτονίτης του Ολυμπιακού

Χέιζ-Ντέιβις: Ο κρυπτονίτης του Ολυμπιακού

Ο Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις θα βγει από το παρκέ μόνο όταν τελειώσει αυτή η σειρά. Ο Αμερικανός πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις, μοιάζει άλυτο πρόβλημα για τους «ερυθρόλευκους» και είναι έτοιμος να σπάσει δύο ρεκόρ!

Ο Δημήτρης Ιτούδης έχει αποφασίσει να ζήσει ή να πεθάνει στη φετινή διοργάνωση με ένα κλειστό ροτέισον, γνωρίζοντας καλά το δύσκολο έργο που έχει απέναντι στον Ολυμπιακό. Σε αυτό το κλειστό σχήμα ο Χέιζ αναδεικνύεται πρωταγωνιστής και όλοι απορούν που θα βρει τις δυνάμεις για το πέμπτο παιχνίδι (9/5, 21:30), αφού έχει παίξει στα 150 λεπτά από τα συνολικά 160 της σειράς. Ο φόργουορντ της Φενέρ αγωνίστηκε σε όλο τον τέταρτο προημιτελικό, ενώ έχει συνολικά μέσο όρο 37:42 λεπτά συμμετοχής στα φετινά playoffs.

 Με τα δεδομένα αυτά, αν ο Ιτούδης τον εμπιστευθεί σε ανάλογα επίπεδα και στο Game 5, τότε ο Αμερικανός θα περάσει στην πρώτη θέση σε δύο κατηγορίες (μέσος όρος και συνολικός χρόνος παιχνιδιού) από το 2008-09, όταν και θεσπίστηκαν οι best of five σειρές. Το ρεκόρ μέχρι σήμερα κατέχει o  Μπράντ Γουαναμέικερ, που αγωνίστηκε κατά μέσο όρο 37:35 το 2016-17 με τη φανέλα της Νταρουσάφακα κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης και ακολουθεί ο Ντέιβιντ Λόγκαν με 37:15 το 2010 με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, φορώντας τη φανέλα της Πρόκομ. Την πρώτη τριάδα κλείνει ο Αντριέν Μόερμαν, καθώς όντας παίκτης της Ανατολού Εφές χρειάστηκε 36:15 λεπτά απέναντι στην Μπαρτσελόνα το 2019 όπως σημείωσε σε σχετικό ρεπορτάζ του το basketnews.com

Το απόλυτο ρεκόρ, βέβαια, ανήκει στον Άντονι Πάρκερ που έμεινε στο παρκέ μέσο όρο 38:05 λεπτά το 2006. Φορούσε τη φανέλα της Μακάμπι Τελ Αβίβ και είχε επίσης αντίπαλο τους ερυθρόλευκους σε σειρά, όμως, που κρινόταν στις δύο νίκες!

 Και η αλήθεια είναι, ότι ο Αμερικανός φόργουορντ δεν έχει εύκολο έργο. Ο Έλληνας coach του έχει αναθέσει την αμυντική κάλυψη του MVP της φετινής Euroleague Σάσα Βεζένκοφ και δεν τα πηγαίνει άσχημα. Οι δυο τους εδώ και δύο εβδομάδες  πηγαίνουν αγκαζέ μέχρι και στα αποδυτήρια, με τον σταρ των Πειραιωτών να έχει βρει κακό μπελά. Και εντάξει το πιο πιθανό είναι μόλις αντικατασταθεί ο Βεζένκοφ να περάσει κι αυτός για ξεκούραση, αλλά τον ίδιο μπελά βρήκε την Παρασκευή (5/5) και ο Πίτερς . Στο τέταρτο ματς μέσα σε μια εβδομάδα ο Χέιζ αγωνίστηκε για 40 λεπτά! Μάλιστα, δε φαίνεται να επηρεάστηκε και ιδιαίτερα από το τρίτο παιχνίδι, όπου είχε την ατυχία να μαρκάρει τον Σλούκα στο τελευταίο σουτ.  Και στο αμυντικό κόμματι δε μπορείς να ‘’κλέψεις’’, ειδικά σε τόσο κρίσιμη φάση και ακόμα περισσότερο απέναντι σε τέτοιο αντίπαλο και πόσο μάλλον σε αγώνα που αν χάσεις, λες αντίο στην διοργάνωση.

 Όμως εδώ δε μιλάμε μόνο για έναν αμυντικό. Ο Αμερικανός έχει κάνει ζημιά και στο επιθετικό κομμάτι. Στο Game 4 ξεκινά το τέταρτο δεκάλεπτο με δύο συνεχόμενα εύστοχα τρίποντα και η τουρκική ομάδα από το 48-49 παίρνει προβάδισμα πέντε πόντων (54-49). Σε όλη τη σειρά μετρά 10.5 πόντους, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο κατά μέσο όρο και 50% πίσω από τη γραμμή των 6μ.75. Εκπληκτικό ποσοστό, το οποίο μεταφράζεται σε 8/16 συνολικά τρίποντα!

Ορισμένοι μιλούν για τον καλύτερο παίκτη του τελευταίου μήνα στην Euroleague, αλλά έχει αξιόλογους ανταγωνιστές για αυτόν τον τίτλο (όπως ο Βέσελι). Το σίγουρο είναι, πως αν η Φενέρμπαχτσε προκριθεί στο Final 4 ο Χέιζ θα έχει παίξει τεράστιο ρόλο ως κρυπτονίτης της δύναμης των Πειραιωτών.

Παναγιώτης Χόνδρος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0