Basket Talk

Πήρες πρωτάθλημα στο ΝΒΑ; «Ευχαριστούμε, απολύεσαι!»

Πήρες πρωτάθλημα στο ΝΒΑ; «Ευχαριστούμε, απολύεσαι!»
Μπορεί η κατάκτηση ενός πρωταθλήματος στο NBA να συνδεθεί με την απόλυση των επιτυχημένων προπονητών που οδήγησαν τις ομάδες τους στο κορυφαίο σκαλί στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού; Κι όμως γίνεται!

Έναν πολύ επιτυχημένο οδηγό απόλυσης μας χαρίζει απλόχερα το NBA μιας και οι τρεις από τους τελευταίους τέσσερεις προπονητές που κατέκτησαν το πρωτάθλημα πέρασαν από το… λογιστήριο των ομάδων τους λίγο καιρό αφότου πήραν το πολύτιμο δαχτυλίδι.

Ο πιο πρόσφατος είναι ο προπονητής των Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο, Μάικ Μπουντεχόλζερ, που κατέκτησε το πρωτάθλημα με τα «ελάφια» στις 21 Ιουλίου του 2021 και απολύθηκε από τον οργανισμό σε λιγότερο από δύο χρόνια, στις 4 Μαΐου του 2023. Αιτία της απόλυσης του τεχνικού διευθυντή των πρωτοπόρων της λίγκας είναι η γρήγορη έξοδος της ομάδας από τη «μάχη» των play offs της ανατολικής περιφέρειας σε μία χρονιά που διατηρούσε το καλύτερο ρεκόρ και φαινόταν να μπορεί να διεκδικήσει και το πρωτάθλημα.

Μία σεζόν που έληξε άδοξα για τους Μπακς, με πολλή απογοήτευση για το αποτέλεσμα της σειράς με τους Χιτ (ήττα με 4-1) κατέληξε στην ανακατάταξή τους. Βέβαια δεν παύει να είναι μια δύσκολη απόφαση για τον σύλλογο που αποχωρίστηκε τον προπονητή που «έπλασε» τον Αντετοκούνμπο και οδήγησε την ομάδα στο πρωτάθλημα του 2021.

Όλα αυτά ενώ οι κρίσιμες μέρες των play offs δεν κύλησαν όπως θα έπρεπε για τον Μπουντενχόλζερ των «ελαφιών» που πέρα από τον τραυματισμό του Γιάννη, τις ήττες και τον αποκλεισμό, είχε να διαχειριστεί και τον θάνατο του αδερφού του.

mike-budenholzer_1owpkjipizu561gk3av2faztyq.jpg

Αυτή είναι και η πίεση που ασκείται από την πιο συναρπαστική λίγκα του κόσμου. Οι επιτυχίες δεν διασφαλίζουν την παραμονή κανενός και στο πρώτο «στραβοπάτημα» την… πληρώνει αυτός που φαίνεται, ο προπονητής. Αυτό έθιξε και ο Στιβ Κερ, ο προπονητής των υπερασπιστών του πρωταθλήματος, Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς: «Ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε όλοι. Δε με εκπλήσσει αυτή η απόφαση. Περισσότερο με απογοητεύει γιατί ο Μπαντ είναι ένας φανταστικός προπονητής».

Με την σειρά του και ο Ντάμιαν Λίλαρντ των Μπλέιζερς υπονόησε πως ήταν λανθασμένη η απόφαση των Μπακς να απολύσουν τον «Μπαντ» τονίζοντας ειρωνικά πως: «’Τύποι’ απολύουν πρωταθλητές-προπονητές αν δεν ξανακερδίσουν τον τίτλο».

 

Μάλλον η κατάκτηση ενός πρωταθλήματος είναι καλός λόγος να… απολυθείς

Η πιο πρόσφατη «έξοδος» του Μάικ Μπουντενχόλζερ είναι κιόλας η τρίτη από τους τελευταίους τέσσερεις προπονητές που οδήγησαν τις ομάδες τους  στο πρωτάθλημα. Ο Νικ Νερς αποτελεί ήδη παρελθόν για την ομάδα των Ράπτορς από τον Καναδά 1408 μέρες αφού κατέκτησε τον τίτλο στις 13 Ιουνίου του 2019.

Την ίδια μοίρα είχε και ο τέως προπονητής των Λέικερς που πανηγύρισαν το 4ο δαχτυλίδι του Λεμπρόν Τζέιμς στη «φούσκα» στις 12 Οκτωβρίου του 2020, Φρανκ Βόγκελ, που αποτέλεσε παρελθόν για τους «λιμνανθρώπους» μόλις 546 μέρες μετά, όταν οργανισμός ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας τους.

Fur_t3uXgAA56In.jpg

Αν πάμε λίγο ακόμα πιο πίσω, μόλις στο 2016, ο Τάιρον Λου που κέρδισε το πρωτάθλημα με τους Καβαλίερς του Λεμπρόν Τζέιμς εκτοπίζοντας τους «πολεμιστές», είδε την πόρτα της εξόδου δύο χρόνια αργότερα, το 2018.

Ο τελευταίος επιζών αυτών των τεσσάρων ετών θεωρείται πια ο Στιβ Κερ που έχει δημιουργήσει την «δυναστεία» των Ουόριορς φέρνοντας τέσσερα δαχτυλίδια (2015, 2017, 2018, 2022) στο Σαν Φρανσίσκο.

Ομοίως, ο Έρικ Σποέλστρα, ο προπονητής των Μαϊάμι Χιτ που απέκλεισαν τους Μπακς στον πρώτο γύρο των play offs, παραμένει στον σύλλογο του Μαϊάμι μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2013. Έχει χτίσει ένα σκληρό και αμυντικογενές σύνολο που βάζει δύσκολα σε όσους αντιπάλους συναντά μπροστά του.

Παρατηρείται λοιπόν, η «κουλτούρα» απόλυσης προπονητών που δεν συνεχίζουν την ίδια επιτυχία μετά την κατάκτηση τίτλων. Ποιος θα είναι ο επόμενος;

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0