Basket Talk

Από το Malice at the Palace στο Ελλάς-Σερβία: Οι 5+1 πιο βίαιες συμπλοκές σε αγώνες μπάσκετ (video)

Από το Malice at the Palace στο Ελλάς-Σερβία: Οι 5+1 πιο βίαιες συμπλοκές σε αγώνες μπάσκετ (video)

Όταν τα γήπεδα μπάσκετ μετατρέπονται σε ρινγκ. Όταν τα pick n roll δίνουν τη θέση τους σε κροσέ και σε λαβές πάλης. Τα όσα συνέβησαν στον αγώνα Ρεάλ Μαδρίτης – Παρτίζαν για την Euroleague, είναι μία καλή αφορμή να θυμηθούμε «τρελά» σκηνικά σε μπασκετικά ματς.

Είναι από τις στιγμές που χαράζονται στην ιστορία για τους λάθους λόγους, ωστόσο δεν παύουν ποτέ να συμβαίνουν. Ειδικά στο μπάσκετ όπου οι επαφές και οι… φιλοφρονήσεις «δίνουν και παίρνουν» κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών.

Παίκτες να πιάνονται στα χέρια, αντικείμενα να εξφενδονίζονται από τις εξέδρες, καρέκλες να γίνονται «όπλα». Το «ξύλο» στον αγώνα Ρεάλ Μαδρίτης – Παρτίζαν αναμφίβολα κερδίζει μία θέση στις πιο «τρελές» περιπτώσεις που έχει γίνει χαμός σε αγώνα μπάσκετ. Υπάρχουν κάποιες άλλες όμως που κάνουν τα όσα συνέβησαν στη Wizink Arena να μοιάζουν με… μαξιλαροπόλεμο.

1. Malice at the Palace, NBA

Πίσω στο 2004 έλαβε χώρα ο πιο περιβόητος καυγάς του NBA. Οι Πίστονς φιλοξένησαν τους Πέισερς στο «Palace του Auburn Hills» και οι φιλοξενούμενοι ήταν μπροστά στο σκορ 97-82 με 45.9 δευτερόλεπτα να απομένουν. Τότε ήταν που ξέσπασε ο τρομερός καυγάς.

Ο Μπεν Γουάλας του Ντιτρόιτ επιχείρησε λέι-απ αλλά ο Ρον Αρτεστ τον σταμάτησε αντικανονικά από πίσω. Ο Γουάλας έξαλλος για την κίνηση του αντιπάλου τον έσπρωξε με μεγάλη δύναμη. Αμέσως οι πιο… οξύθυμοι έσπευσαν να υπερασπιστούν τον συμπαίκτη τους αλλά η κατάσταση φάνηκε να ηρεμεί και οι διαιτητές είχαν ήδη αρχίσει να εξετάζουν τη φάση.

Ο Αρτεστ, γνωστός πλέον ως Metta, είχε καθίσει στο τραπέζι της γραμματείας για να προσπαθήσει να ηρεμήσει από τη φασαρία. Ένας οπαδός ωστόσο του πέταξε ένα ποτήρι γεμάτο μπίρα και ο Αμερικανός φόργουορντ έκανε το απίστευτο! Με ένα σάλτο βρέθηκε στις εξέδρες και «έπιασε από τον γιακά» έναν άλλο θεατή τον οποίο μπέρδεψε με τον ένοχο.

Αμέσως 2-3 ακόμα παίκτες των Πέισερς βρέθηκαν κι αυτοί στις εξέδρες, οι οποίες μετατράπηκαν σε τεράστιο ρινγκ. Παίκτες, οπαδοί και άνθρωποι της ασφαλείας ένα κουβάρι. Οι ποινές φυσικά για τους εμπλεκόμενους ήταν βαριές. Εννέα παίκτες τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό από την αγωνιστική δράση. Πέντε εξ αυτών διώχθηκαν ποινικά, όπως και πέντε θεατές.

Αυτός ο αγώνας έμελλε να αλλάξει πολλά στον τροπο που πωλείται το αλκοόλ σε αγώνες NBA αλλά και την αύξηση των μέτρων ασφαλείας μεταξύ εξέδρας και αγωνιστικού χώρου. Μάλιστα, το 2021 κυκλοφόρησε ντοκιμαντέρ από το Netflix που ρίχνει φως στα όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ στο Μίσιγκαν.

2. Φιλιππίνες – Αυστραλία, προκ. Μουντομπάσκετ 2019

Ένας ματς μπάσκετ μετατράπηκε σε αγώνα μποξ! Για τα προκριματικά του Μουντομπάσκετ 2019, οι Φιλιππίνες φιλοξένησαν την Αυστραλία. Τέσσερα λεπτά πριν το φινάλε του αγώνα ο Πόνγκοι έκανε ένα φάουλ στον Γκούλντινγκ και το… κακό δεν άρχισε να γίνει!

Αμέσως οι παίκτες πιάστηκαν στα χέρια και εκτυλίχθηκαν σκηνές που σε επίπεδο εθνικών ομάδων δεν είχαν προηγούμενο! Ένα άγριο σκηνικό που είχε ως αποτέλεσμα την αποβολή 13 συνολικά παικτών και την ολοκλήρωση του αγώνα με πέντε εναντίον δύο!

Highlight βέβαια της «μάχης» η εναέρια κλωτσιά που έδωσε ο Θον Μέικερ, άλλοτε συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μπακς.

 

3. Ελλάδα – Σερβία, τουρνουά Ακρόπολις 2010

Και ποιος δεν το θυμάται… Ένα απίστευτο σκηνικό λίγο πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο. Τι κι αν ήταν αγώνας φιλικού χαρακτήρα, μόνο… φιλιά δεν αντάλλαξαν Έλληνες και Σέρβοι στο παρκέ του ΟΑΚΑ.

Όλα ξεκίνησαν από μία αψιμαχία Φώτση και Τεόντοσιτς και το πράγμα αμέσως ξέφυγε. Ο Κρστιτς μάλιστα χτύπησε με καρέκλα (!) στο κεφάλι τον Μπουρούση, ο οποίος πριν το νοσοκομείο, κατέθεσε μήνυση!

kri.webp

Τα νεύρα και οι μπουνιές ωστόσο συνεχίστηκαν και στη φυσούνα, αλλά και στο ξενοδοχείο, όπως δήλωσε ο Σέρβος σέντερ πρόσφατα, ενώ παραμένει άγνωστο που θα μπορούσε να φτάσει η κατάσταση αν δεν είχαν επενέβη οι ψυχραιμότεροι.

 

Βέβαια δεν είναι η μοναδική φορά που υπήρξε σύρραξη σε αγώνα της Εθνικής. Μερικά χρόνια νωρίτερα, στο Ευρωμπάσκετ του 2001, Έλληνες και Βόσνιοι «μανουριάστηκαν» σε έναν καυγά που άρχισε -κλασικά- από ένα σπρώξιμο.


4. Ιταλία – Γιουγκοσλαβία, Ευρωμπάσκετ 1983

«Το ξύλο της αρκούδας». Στη Λιμόζ της Γαλλίας, το 1983 στο πλαίσιο του Ευρωμπάσκετ, Γιουγκοσλαβία και Ιταλία αναμετρήθηκαν για την πρώτη φάση της διοργάνωσης.

Αμφότερες είχαν μεγάλες βλέψεις στον θεσμό και το παιχνίδι ήταν κρίσιμο. Απόρροια αυτού, οι αψιμαχίες και τα «σκληρά» φάουλ από το ξεκίνημα του παιχνιδιού. Φυσικά, η κατάσταση δεν άργησε να ξεφύγει.  

Πέντε λεπτά πριν την λήξη του αγώνα με το σκορ 74-62 υπέρ των Ιταλών όταν ο Τζιλάρντι πέταξε κάτω τον Βίλφαν και το… πάρτι ξεκίνησε. Ένα τρομερό σκηνικό με παίκτες, προπονητές, φυσιοθεραπευτές, ακόμη και δημοσιογράφοι να εμπλέκονται σε αυτό. Μέχρι και ιατρικό ψαλίδι χρησιμοποίησε ο Γκρμπόβιτς των «πλάβι» μέσα στον χαμό, χωρίς ευτυχώς να τραυματίσει κάποιον.

Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι ο αγώνας ολοκληρώθηκε κανονικά, ενώ δεν δόθηκε ούτε μία τεχνική ποινή. Μάλιστα, οι υπαίτιοι της σύρραξης τιμωρήθηκαν με πολύ «ελαφριές» ποινές από τη FIBA.

5. Άρης – Μπεσίκτας, Κύπελλο Κόρατς 1996

Ένας αγώνας που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ο Άρης υποδέχθηκε την Μπεσίκτας για το Κύπελλο Κόρατς στις 11 Δεκεμβρίου 1996, έχοντας επικρατήσει για ένα πόντο στην Τουρκία (65-64) και ήθελε ακόμα μία νίκη για την πρόκριση στους «16» της διοργάνωσης.

Στο δεύτερο μισό του αγώνα όμως, οι παίκτες άφησαν την μπάλα και ξεκίνησαν τις μπουνιές. Αφορμή ήταν ένα σπρώξιμο του Γκάρι Αλεξάντερ στον Ντίνο Αγγελίδη και η κατάσταση αμέσως ξέφυγε, με τον παίκτη της Μπεσίκτας μάλιστα να γρονθοκοπεί τον αντίπαλό του.

 Η γενικευμένη σύρραξη που ακολούθησε ανάγκασε τους διαιτητές να διακόψουν το παιχνίδι, το οποίο εν τέλει επαναλήφθηκε στη Νέα Σμύρνη χωρίς θεατές και χωρίς τους δύο «μποξέρ» Αγγελίδη και Αλεξάντερ.

6. Άρης – Εφές Πίλσεν, Κύπελλο Κυπελλούχων 1993

Μπορεί να ήταν τελικός και ο Άρης να «στέφθηκε» κυπελλούχος Ευρώπης, ωστόσο δεν παύει να είναι ένα από τα παιχνίδια που έχουν αφήσει ιστορία για το «ξύλο» που παίχτηκε στο «Παλακανέστρο Ρουφίνο Οξίλιουμ» μετά την κόρνα της λήξης.

Σε αυτά τα επεισόδια βέβαια δεν είχαν συμμετοχή οι παίκτες, αλλά οι οπαδοί, οι οποίοι μετά το τέλος του αγώνα μπήκαν στο παρκέ για να γιορτάσουν την επιτυχία του Άρη, αλλά σύντομα το μετέτρεψαν σε ρινγκ. Έλληνες και Τούρκοι σε μάχες σώμα με σώμα και σκηνές που δεν έχουν θέση στα γήπεδα…


Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0