Basket Talk

Φενέρμπαχτσε: Δρ. Τζέκιλ και Mr. Χάιντ, αλλά ποιον θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός; (video)

Φενέρμπαχτσε: Δρ. Τζέκιλ και Mr. Χάιντ, αλλά ποιον θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός; (video)

Ένα βήμα πριν το Final-4, ο Ολυμπιακός καλείται να ξεπεράσει το εμπόδιο της Φενέρμπαχτσε του Δημήτρη Ιτούδη στα playoffs της EuroLeague, στην επιστροφή του Τάιλερ Ντόρσεϊ στο ΣΕΦ, ως αντίπαλος. Η τουρκική ομάδα παρουσίασε δύο «πρόσωπα» στην κανονική διάρκεια, αλλά ποιο θα εμφανίσει κόντρα στους «ερυθρόλευκους»;

Σχετικά Άρθρα

Από το ζενίθ στο ναδίρ. Αυτή ήταν η πορεία της Φενέρμπαχτσε στην κανονική διάρκεια της φετινής EuroLeague. Στο τέλος της ημέρας βέβαια, αυτό που μένει και αυτό που θα σκέφτονται οι άνθρωποι του τουρκικού συλλόγου, είναι ότι όλα είχαν αίσια κατάληξη, παρά τα προβλήματα.

Ο στόχος της τετράδας φυσικά δεν επετεύχθη, τερματίζοντας εν τέλει στην όγδοη θέση του βαθμολογικού πίνακα, με συνολικό ρεκόρ 19-15. Κάτι που φέρνει το σύνολο του Δημήτρη Ιτούδη στο δρόμο του πρωτοπόρου Ολυμπιακού. Ο Έλληνας τεχνικός ανέλαβε τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας στη Φενέρ το περασμένο καλοκαίρι, με ανανεωμένο ρόστερ, προκειμένου όχι απλώς να πρωταγωνιστήσει, αλλά να οδηγηθεί στην κορυφή.

itoudis.jpg

Τα δύο «πρόσωπα» της Φενέρ και οι… Έλληνες

Η αρχή ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική. Στις πρώτες δέκα αγωνιστικές κυριαρχούσε και έμοιαζε ασταμάτητη, γνωρίζοντας μόλις δύο φορές την ήττα. Μία από την Μπαρτσελόνα στην Ισπανία και μάλιστα στο «νήμα» (81-80, 04/11/22) και μία από τη Ρεάλ Μαδρίτης στην Τουρκία (71-85, 02/12/22). Στο αμέσως επόμενο παιχνίδι «διέλυσε» την Άλμπα στο Βερολίνο με 104-75 (08/12/22), όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη.

Η επίσκεψή της στο ΣΕΦ κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου έμελλε να είναι καταστροφική. Ο Ολυμπιακός ήταν ασταμάτητος, η Φενέρ ταλαιπωρούνταν από απουσίες και το τελικό 94-67 (13/12/22) έδειξε τις προθέσεις των «ερυθρολεύκων» για τη φετινή σεζόν.

Ταυτόχρονα, οι τραυματισμοί έφεραν στην ομάδα έναν ακόμα Έλληνα στο πλευρό του Νικ Καλάθη. Ο λόγος για τον Κώστα Αντετοκούνμπο που προστέθηκε στο ρόστερ για την ενίσχυση στη γραμμή των ψηλών.

Εκείνη την περίοδο το σύνολο του Ιτούδη έφτασε τις πέντε διαδοχικές ήττες! Ένα σερί που «έσπασε» στην Αθήνα, κόντρα στον Παναθηναϊκό στην παράταση (88-94, 10/01/23). Η ζημιά, όμως, είχε ήδη γίνει και τα εμπόδια στο δρόμο για την τετράδα, «πύκνωναν» όλο και περισσότερο.

Το δεύτερο παιχνίδι με τους Πειραιώτες είχε ακριβώς την ίδια εικόνα με αυτό που είχε προηγηθεί. Η αρμάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, με τον Κώστα Σλούκα να απουσιάζει, πέρασε σαν… σίφουνας (73-93, 31/01/23) από την Κωνσταντινούπολη, προβληματίζοντας την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2017.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, προχώρησε στην απόκτηση του, πρώην «ερυθρόλευκου», Τάιλερ Ντόρσεϊ, για να βοηθήσει στον επιθετικό τομέα. Ο ομογενής γκαρντ, χωρίς ιδιαίτερο χρόνο να προσαρμοστεί στη νέα του ομάδα, δεν κατάφερε να αλλάξει και πολλά. Πρόλαβε να αγωνιστεί σε οκτώ παιχνίδια, καταγράφοντας κατά μέσο όρο 7,9 πόντους, με 3,9 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

Η Φενέρμπαχτσε στις τελευταίες δέκα αγωνιστικές, με τους τραυματισμούς να συνεχίζουν να της χτυπούν την πόρτα, μέτρησε τέσσερις νίκες και έξι ήττες, φτάνοντας να διακινδυνεύσει μέχρι και τη συμμετοχή της στα playoffs. Στην τελευταία «στροφή», όμως, ο Ολυμπιακός κέρδισε την Μπασκόνια (13/04/23, 86-78) και της «χάρισε» ουσιαστικά το πολυπόθητο εισιτήριο, παρά την ήττα της στο Βελιγράδι από τον Ερυθρό Αστέρα (13/04/23, 91-89).

Ο MVP

Ο παίκτης που έχει ξεχωρίσει έως τώρα στη σεζόν για την τουρκική ομάδα είναι αδιαμφισβήτητα ο Τζόναθαν Μότλεϊ. Ο Αμερικανός σέντερ, στην πρώτη του χρονιά στην EuroLeague, κατέχει την υψηλότερη βαθμολογία στο σύστημα αξιολόγησης για τη Φενέρ, με 16,5 βαθμούς. Είναι επίσης πρώτος σε πόντους (μ.ο. 14,9), αλλά και σε ριμπάουντ (μ.ο. 5,6).

Motley.jpg

Τα προβλήματα

Οι «πονοκέφαλοι» των τραυματισμών δε λένε να αφήσουν τον Δημήτρη Ιτούδη. Ο Ντέβιν Μπούκερ αντιμετωπίζει πρόβλημα στο αριστερό του γόνατο και είναι πολύ δύσκολο, έως απίθανο, να καταφέρει να βρεθεί απέναντι στον Ολυμπιακό, με το διάστημα της απουσίας του να παραμένει άγνωστο.

Παράλληλα, στο γόνατο έχει χτυπήσει και ο Σκότι Ουίλμπεκιν, ο οποίος ωστόσο «τρέχει», ούτως ώστε να προλάβει να επιστρέψει και να είναι έτοιμος για το κρισιμότερο σημείο της σεζόν. Όσον αφορά τον Νεμάνια Μπιέλιτσα, όλα δείχνουν ότι θα απουσιάζει, αφού όπως παραδέχθηκε πρόσφατα ο Έλληνας τεχνικός «ο τραυματισμός του στη γάμπα υποτροπίασε».

Wilbekin.jpg

Τα σκαμπανεβάσματα της Φενέρ ήταν αρκετά. Η σεζόν, όμως, σε καμία περίπτωση δε χάθηκε. Ποιο πρόσωπο θα εμφανίσει απέναντι στον Ολυμπιακό ουδείς το γνωρίζει. Οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου ότι δε φοβούνται κανέναν. Δε βρίσκονται τυχαία άλλωστε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.  

Παρ’ όλα αυτά, οφείλουν να μην παρασυρθούν από τα προβλήματα των αντιπάλων τους και να εκμεταλλευτούν το πλεονέκτημα της έδρας, ώστε να κλείσουν «θέση» για το Final-4 στο Κάουνας, όσο το δυνατόν συντομότερα.

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0