Basket Talk

Ολυμπιακός - Μπασκόνια 86-78: Ιστορική πρωτιά για τους «ερυθρόλευκους» και... εις αύριο τα σπουδαία!

Ολυμπιακός - Μπασκόνια 86-78: Ιστορική πρωτιά για τους «ερυθρόλευκους» και... εις αύριο τα σπουδαία!
Είχε την ευκαιρία να γράψει ιστορία και φυσικά δεν την άφησε να πάει χαμένη. Ο Ολυμπιακός, έπαιξε όσο χρειαζόταν κόντρα στη Μπασκόνια (86-78), ξαναβρήκε το χέρι του από απόσταση και τερμάτισε στο... ρετιρέ της κανονικής περιόδου, περιμένοντας να μάθει πλέον τον αντίπαλό του στα playoffs (Ζαλγκίρις, οι Βάσκοι, Φενέρ, Μακάμπι). Χάρμα ιδέσθαι η τριπλέτα Βεζένκοφ, Παπανικολάου, Σλούκας - Έκανε ό,τι μπορούσε ο Χάουαρντ αλλά δεν ήταν αρκετό.
Έχει διάγει και καλύτερες μέρες όμως τα όσα έκανε απέναντι στη Μπασκόνια του έφταναν και με το παραπάνω. Υπό τη θέα της ολοκλήρωσης της κανονικής διάρκειας στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, ο Ολυμπιακός δεν άφησε τους Βάσκους να πιστέψουν ότι μπορούν να αλώσουν την έδρα τους και έτσι «σφράγισαν» την κορυφή με ρεκόρ (24-10). Μέχρι αύριο πρέπει να περιμένουν οι «ερυθρόλευκοι» για να μάθουν τον αντίπαλο τους ενόψει των playoffs (σε περίπωση νίκης της Ζαλγκίρις επί της αδιάφορης Μπάγερν θα βρουν τους Λιθουανούς στο δρόμο τους. Αν... αυτοκτονήσουν τότε θα παίξουν και πάλι με τη Μπασκόνια).
5861733.jpg
ΤΟ ΜΑΤΣ

Κάπως νευρικά ξεκίνησαν το παιχνίδι και οι δύο ομάδες με τον Ολυμπιακό παρόλα αυτά να παίρνει εξ' αρχής τα ηνία (5-0 με το τρίποντο του Κώστα Παπανικολάου). Οι εμφανώς αγχωμένοι Ισπανοί που έπαιζαν για τη διαβίωσή τους, σημάδευαν συνεχώς σίδερο, με τη διαφορά να... αγγίζει τη διψήφια τιμή της νωρίς νωρίς (10-2 στο 5'). Τα δύο «βιολιά» του Πεναρόγια, Τόμπσον και Χάουαρντ, ήταν εκνευριστικά άστοχα και το γεγονός ότι 46'' πριν το τέλος της πρώτης περιόδου βρίσκονταν μονάχα στο -6 (17-11), όταν στα πρώτα 5μιση λεπτά είχαν σκοράρει μόλις δύο πόντους, μάλλον αποτελεί επιτυχία. Ως συνήθως, ο Σάσα Βεζένκοφ ήταν αυτός που έσερνε το «χορό» (7 πόντους) με τους υπόλοιπους να ακολουθούν.
5861823.jpg

Ο «δαιμόνιος» Χάουαρντ είχε βρει ρυθμό, πυροβολούσε από παντού και με το έμμεσο τετράποντο στο 12'. μείωσε τη διαφορά στην ελάχιστη τιμή της (21-20). Και εκεί ήταν που «μίλησε» ο Σακίλ ΜακΚίσικ. Ο Αμερικανός του Ολυμπιακού που θα παραμείνει κάτοικος Πειραιά μέχρι το 2025, βοήθησε τους Πειραιώτες να ξεκολλήσουν και με ένα 7-0, ένιωσαν και πάλι άνετα (28-20). 
5861812.jpg

Οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπορούσαν να χάσουν από έναν και μόνο παίκτη και όταν κατάφεραν να κυκλοφορήσουν καλύτερα τη μπάλα και να εκμεταλλευτούν τα miss-match στην επίθεση, πάτησαν... γκάζι. Με τον Σλούκα σε εξαιρετική κατάσταση (7π. και 4 ασίστ) και τον Λαρεντζάκη να βρίσκει στόχο δύο φορές στο τέλος της επίθεσης, η ελληνική ομάδα αν και είδε τη Μπασκόνια να πλησιάζει (36-30 με το καλάθι του Κοστέλο), απάντησε με ένα δικό της 9-0 (45-30, 19') και έβαλε το... νερό στο αυλάκι.
5861878.jpg

Κάποια σφυρίγματα των διαιτητών στην αρχή της τρίτης περιόδου έκαναν τους Πειραιώτες να χάσουν την αυτοσυγκέντρωσή τους και έτσι επέτρεψαν στη Μπασκόνια να μειώσει στους επτά (45-38). Ένα τρίποντο ψυχολογίας από τον Captain America, Κώστα Παπανικολάου και ένα προσωπικό 5-0 του Σάσα Βεζένκοφ, αποκατέστησαν την τάξη (53-40), όμως όχι για πολύ. Τόμπσον και Χάουρντ επεδίωκαν την επαφή, έβαζαν και τα σουτ και γρήγορα γρήγορα οι παίκτες του Πεναρόγια μείωσαν στους 4 (53-49).

Λύση ωστόσο στα κοψίματα του Βεζένκοφ στα πέριξ της ρακέτας δεν μπορούσαν να βρουν. Ο διαφαινόμενος MVP της κανονικής διάρκειας της Ευρωλίγκα μαζί με τους Παπανικολάου και Σλούκα έστειλαν και πάλι τη διαφορά πάνω από τους 10 (66-55).
5861866_1.jpg

Τα τρίποντα των Παπανικολάου και Πίτερς έφτασαν την απόσταση που χώριζε τις δύο ομάδες στο +17 (72-55) με τους Βάσκους να βρίσκουν κάποιες λύσεις επιθετικές (78-68 με τον Μαρίνκοβιτς) αλλά να αδυνατούν να σταματήσουν τον Ολυμπιακό.

Δύο ζευγάρια άστοχων βολών από Τόμπσον και Γκιεντράιτις δεν άφησαν τη Μπασκόνια να μπει ακόμα πιο ενεργά στη διεκδίκηση του παιχνιδιού, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των Κότσαρ και Χάουαρντ (27π.).

Με το παιχνίδι ουσιαστικά να έχει κριθεί, ο Κώστας Σλούκας χάρισε και μία όμορφη φάση σταματώντας στον αέρα τον Χάουρντ για να ακούσει και εκείνος το όνομά του από τους φίλους των Πειραιωτών. Κάπως έτσι, ο Ολυμπιακός έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα υπό το νέο φορμάτ της Ευρωλίγκα που τερματίζει στην κορυφή της βαθμολογίας.

Τα δεκάλεπτα: 19-11, 45-33, 66-55, 86-78

Δείτε το Στατιστικό του Αγώνα ΕΔΩ:

Μάνος Φυρογένης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0