Basket Talk

Παναθηναϊκός, ΟΑΚΑ: Το «κάστρο» του Ομπράντοβιτς έγινε… πέρασμα σε μια τριετία!

Παναθηναϊκός, ΟΑΚΑ: Το «κάστρο» του Ομπράντοβιτς έγινε… πέρασμα σε μια τριετία!

Οι τίτλοι τέλους των εντός έδρας ευρωπαϊκών υποχρεώσεων του Παναθηναϊκού έπεσαν περίπου όπως κύλησε το μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν. Οι «πράσινοι» υπέστησαν από την Άλμπα την 9η φετινή τους ήττα στο «σπίτι» τους και 27η την τελευταία τριετία, κάνοντας το… απόρθητο ΟΑΚΑ επί εποχής Ομπράντοβιτς να μοιάζει με μακρινή ανάμνηση.

«Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν» λένε για το περίφημο γεφύρι της Άρτας και η κατάσταση δεν διαφέρει αρκετά με τις επιδόσεις του Παναθηναϊκού εντός έδρας. Το ΟΑΚΑ που κάποτε θύμιζε έναν τόπο… αφιλόξενο για τους περισσότερους και ελάχιστοι ήταν εκείνοι που περνούσαν αλώβητοι από εκεί, έχει μετατραπεί σε έναν προσφιλή προορισμό. Μία έδρα που μπορεί να περάσει μέχρι και η προτελευταία της βαθμολογίας, Άλμπα. Και όλα αυτά μέσα σε μια τριετία.

Ο εντός έδρας επίλογος σε μία ομολογουμένως δύσκολη χρονιά για το μέγεθος και την ιστορία του Παναθηναϊκού έπεσε με πικρία. Το «τριφύλλι» αν και έφτασε στην… πηγή (κάλυψε διαφορά 14 πόντων και βρέθηκε μέχρι και το +5), δεν ήπιε νερό απέναντι στους Βερολινέζους και το BN Sports έβγαλε τα «τεφτέρια» του. Ένας απλός υπολογισμός στα εντός έδρας αποτελέσματα της τελευταίας τριετίας, συγκριτικά με την εποχή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς αλλά και τα πρώτα χρόνια που ακολούθησαν, αποδεικνύει εν πολλοίς και την αιτία που οι «πράσινοι» έμειναν χαμηλά στην Ευρωλίγκα ξανά και εκτός playoffs για τρίτη σερί περίοδο.
5856380_1_2.jpg

Η εποχή του «not in my house»

Οι αυτοκρατορίες δεν χτίζονται σε μια μέρα ούτε διαρκούν για μια νύχτα. Αυτές που κυριαρχούν και αφήνουν ανεξίτηλα το σημάδι τους στα… βιβλία της ιστορίας, χρειάζονται χώρο και χρόνο. Όταν έρθει όμως η σειρά τους, σπάνια κατορθώνει κάποιος να τις αμφισβητήσει, πόσω δε μάλλον στα δικά τους «λημέρια». Όπερ και εγένετο δηλαδή την εποχή του Ζοτς στον Παναθηναϊκό.

Όλα ξεκίνησαν τη δεύτερη χρονιά της «γέννησης» της EuroLeague (2001-02). Το ΟΑΚΑ αποτέλεσε την αφετηρία της «πράσινης» κυριαρχίας., ένα… κάστρο σχεδόν απόρθητο ακόμα και για τους πιο φιλόδοξους. Στις 11 εκείνες σεζόν με τον Σέρβο στο «τιμόνι», ο Παναθηναϊκός έδωσε συνολικά 116 εντός έδρας αγώνες υπό την αιγίδα της Ευρωλίγκα, όντας στην πλευρά των νικητών τις 94 εξ’ αυτών. Με λίγα λόγια, υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, το ΟΑΚΑ εάλω λιγότερες από 2 στις 10 φορές, φιλοξενώντας τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης.

Έμεινε με την ανάμνηση

Οι καιροί άλλαξαν όμως και ο πάλαι ποτέ κραταιός Παναθηναϊκός έδωσε τη θέση του σε μια ομάδα που απέχει... αιώνες από αυτό για το οποίο καμάρωναν οι φίλοι του. Και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εντός έδρας αστάθεια. Η περίοδος που το Κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων αποτελούσε μία «πίστα» από τις πιο δύσκολες στην Ευρώπη, αν όχι η πιο δύσκολη, ανήκει πλέον στο παρελθόν.

Την τελευταία τριετία το ΟΑΚΑ έχει μετατραπεί σε έναν… προσφιλή προορισμό για τους αντιπάλους. Μία έδρα που κάποτε αποτελούσε φόβητρο για όποιον την επισκεπτόταν, έχει γίνει… πέρασμα και οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους. Ο Παναθηναϊκός έχει υποστεί 27 ήττες την τελευταία τριετία στο «σπίτι» του σε σύνολο 51 αγώνων (μετράει σταθερά 8/17 κάθε σεζόν), γεγονός που μεταφράζεται στο όχι και τόσο τιμητικό 47% επιτυχίας ως γηπεδούχος. Δηλαδή κάθε λιγότερο από δύο αγώνες, το «τριφύλλι» γνωρίζει και μία εντός έδρας ήττα την τελευταία τριετία.

Ακόμα και στην μετά Ζοτς εποχή να ανατρέξει κανείς, τέτοια ποσοστά δεν θα βρει. Την 6ετία που ακολούθησε τη φυγή του εμβληματικού προπονητή των «πρασίνων», ο Παναθηναϊκός γνώρισε συνολικά 24 ήττες στο σύνολο. Στο διπλάσιο διάστημα δηλαδή υπέστη λιγότερες από ότι τις τελευταίες τρεις σεζόν.
5856306_2_1.jpg

Άλλη μια δύσκολη ευρωπαϊκή χρονιά για τους «πράσινους» έφτασε στο τέλος της (απομένει η τελευταία στροφή στο Βελιγράδι κόντρα στην Παρτιζάν του Ομπράντοβιτς) και το μόνο σίγουρο είναι πως αν θέλουν στον Παναθηναϊκό να επανέλθουν στις περισσότερο… φωτεινές σελίδες του άλμπουμ, πρέπει να στηριχθούν στη δύναμη της έδρας. Αυτή είναι που αποτέλεσε το «προπύργιο» της ευτυχίας όλα αυτά τα χρόνια των επιτυχιών και αυτή είναι που οφείλει να διαφυλάξει με μεγαλύτερη συνέπεια ξανά για να «σκαρφαλώσει» εκεί που ανήκει.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0