Basket Talk

Ανταμά Σανογκό: Από το πλυντήριο αυτοκινήτων του πατέρα του στο Μάλι, κορυφαίος παίκτης του NCAA!

Ανταμά Σανογκό: Από το πλυντήριο αυτοκινήτων του πατέρα του στο Μάλι, κορυφαίος παίκτης του NCAA!

Ποιος θα φανταζόταν την στροφή που θα έπαιρνε η ζωή του Σανογκό όταν πήρε την απόφαση να φύγει από την Αφρική για να ακολουθήσει το «όνειρο» του μπάσκετ κατακτώντας 9 χρόνια μετά τον τίτλο στο κορυφαίο κολεγιακό τουρνουά…

Ο Ανταμά Σανογκό στέφθηκε πρωταθλητής του NCAA για το 2023 μαζί με τα «χάσκι» του Κονέκτικατ που κατέκτησαν το τίτλο για 5η φορά στην ιστορία τους, τη φετινή χρονιά κόντρα στο Σαν Ντιέγκο Στέιτ με 76-59. Η ιστορία του τα λέει όλα. Ως τα 12 του χρόνια δεν είχε αγγίξει μπάλα του μπάσκετ, ίσα ίσα έπαιζε ποδόσφαιρο όταν και αποφάσισε να φύγει από τη γενέτειρά του, το Μάλι της Αφρικής, σε ηλικία μόλις 15 χρονών για να δοκιμάσει την τύχη του στο κολεγιακό μπάσκετ.

Στη μαμά πατρίδα ο πατέρας του διατηρούσε τέσσερα πλυντήρια αυτοκινήτων στο Μπαμάκο, έτσι ο Σανογκό πέρασε την παιδική του ηλικία εργαζόμενος εκεί είτε βοηθώντας τους δικούς του να καλλιεργήσουν καλαμπόκι κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών. Οπότε ήταν από δύσκολο έως απίθανο να ξεσηκωθεί όλη η φαμίλια με τα 6 αδέρφια του δίχως να υπάρχει προοπτική στις ΗΠΑ.

 

 Έτσι, ο Ανταμά βρέθηκε στην άλλη άκρη της γης μόνος του σε μικρή ηλικία και χωρίς καν να μιλάει ούτε λέξη αγγλικά, αναγκασμένος από πολύ νωρίς να προσαρμοστεί στις νέες και πολύ δύσκολες συνθήκες. Το αρχικό πλάνο, βέβαια, ήταν να πάει στη Γαλλία αντί για τις ΗΠΑ και σε εκείνη την περίπτωση κανείς δε μπορεί να προβλέψει αν τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί με τον ίδιο τρόπο για τον 21χρονο σέντερ.

εικόνα_Viber_2023-04-04_23-39-17-457.jpg

Μεγαλώνοντας στο Μάλι, ο Σανογκό είδε από πρώτο χέρι τη φτώχεια και την υποβαθμισμένη υγειονομική περίθαλψη που μάστιζε τη χώρα του γι’ αυτό ήθελε να αποκτήσει χρήματα για να προσφέρει στους δικούς του μια καλύτερη ζωή. Γι' αυτό έχει στείλει συχνά παπούτσια και άλλα ρούχα που λαμβάνει από τουρνουά, σε ομάδες νέων στο Μπαμάκο.

εικόνα_Viber_2023-04-04_23-24-39-231_1.jpg

Η σκληρή δουλειά σε συνδυασμό με το πάθος και την αφοσίωση αλλά και την στήριξη από την οικογένειά του στο τέλος τον δικαίωσαν. Ο Σανογκό ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια που συνάντησε στον δρόμο του, κατάφερε να διακριθεί στο μέγιστο βαθμό.

«Δε μπορώ να το πιστέψω. Σχεδόν δεν ήθελα να έρθω εδώ», αναφώνησε μετά τον τελικό του NCAA ο Αφρικανός.

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής του τελικού δεν ήταν άλλος λοιπόν, από τον Σανογκό που υπήρξε καθοριστικός και στις δύο πλευρές του παρκέ σκοράροντας 17 πόντους και μαζεύοντας 10 ριμπάουντ. Να σημειωθεί πως στα 4/6 παιχνίδια του στους τελικούς έφτασε σε αριθμούς… double double. Η καταλυτική του παρουσία  ήταν και η αιτία που ο 21χρονος σέντερ βραβεύτηκε ως ο καλύτερος παίκτης του τουρνουά (MOP, δηλαδή Most Outstanding player) παίρνοντας θέση στο πάνθεο των θρύλων του Κονέκτικατ ανάμεσα σε ονόματα όπως ο Εμέκα Όκαφορ, Σάμπαζ Νέιπιερ (της Αρμάνι Μιλάνο), Κέμπα Ουόκερ κλπ. Έτσι γίνεται ο πρώτος Αφρικανός παίκτης από το 1983 και τον σπουδαίο Χακίμ Ολάζουον από τη Νιγηρία που κέρδισε το βραβείο του καλύτερου παίκτη του Final Four.

εικόνα_Viber_2023-04-04_23-39-54-603.jpg

Όταν ήχησε το buzzer που σήμανε τη λήξη του τελικού του NCAA και έδειξε πως το πολύτιμο δαχτυλίδι θα πάει στα χέρια των «χάσκι» , ο Σανογκό άρπαξε τη μπάλα του μπάσκετ, κοίταξε ψηλά και φώναξε γιορτάζοντας τη μεγάλη νίκη και το σπουδαίο του κατόρθωμα.

«Όλα είναι πιθανά» δήλωσε την ώρα που λάμβανε το πολυπόθητο τρόπαιο που με το πάθος του έθεσε τα θεμέλια για την κατάκτησή του.

Αυτή η αξιοθαύμαστη πορεία του που σφραγίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ξεχωρίζει ακόμα περισσότερο αν σκεφτεί κανείς ότι ο Σανογκό τις τελευταίες δύο εβδομάδες του τουρνουά ακολουθούσε πιστά το Ραμαζάνι. Αυτό σημαίνει πως δε επιτρεπόταν ούτε να φάει, ούτε να πιει κάτι από την Ανατολή μέχρι την Δύση του Ηλίου, πράγμα πολύ δύσκολο για έναν αθλητή πόσο μάλλον υψηλού επιπέδου.

Το μέλλον του Αφρικανού προβλέπεται λαμπρό με το ενδεχόμενο του NBA να βρίσκεται στο προσκήνιο περισσότερο από ποτέ. Ο προπονητής του πάντως τον στηρίζει πλήρως θεωρώντας πως θα κάνει μεγάλη καριέρα στη λίγκα.

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0