Basket Talk

Η… αλήτισσα Έιντζελ Ρις στην κορυφή του μπάσκετ γυναικών

Η… αλήτισσα Έιντζελ Ρις στην κορυφή του μπάσκετ γυναικών

Πως μία χειρονομία πάνω στον πανηγυρισμό χαρακτήρισε έναν τίτλο στο τουρνουά του NCAA βγάζοντας στην επιφάνεια τα double standards μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Οι τίγρεις της Λουιζιάνα κατατρόπωσαν τις Iowa Hawkeyes στον τελικό του γυναικείου τουρνουά στο NCAA με 102-85 κατακτώντας το πρωτάθλημα για πρώτη φορά στην ιστορία του κολλεγίου προκαλώντας και την συγκίνηση όλων. H μεγάλη πρωταγωνίστρια δεν ήταν άλλη από την Έιντζελ Ρις, η 20χρονη Αμερικανίδα την βραδιά που σκόραρε το 34ο double double της καριέρας της με 15 πόντους και 10 ριμπάουντ, χάρισε τον πολύτιμο τίτλο στην ομάδα της.

«Θέλω να έχω τον ρόλο της μαύρης γυναίκας που θα σταθεί μπροστά για όλα εκείνα τα κορίτσια που δεν έχουν φωνή… δε με νοιάζει τι θα πει ο οποιοσδήποτε για μένα. Αγαπώ τον εαυτό μου και είμαι αυθεντική», δήλωσε η πρωταθλήτρια.

Όμως λέγεται πως η αξία κάποιου επιβεβαιώνεται περισσότερο με την αξία του αντιπάλου του. Αυτό είναι κάτι που ισχύει κατά κόρον για την «Bayou Barbie» που στον τελικό μονομάχησε με την ασύλληπτη Κέιτλιν Κλαρκ των 30 πόντων και 8 ριμπάουντ που «όργωνε» κάθε αναμέτρηση.

Η καλύτερη παίκτρια του Final Four του 2023, όπως αναδείχθηκε η Ρις, θα μείνει στην ιστορία του γυναικείου μπάσκετ, όχι μόνο για τα κατορθώματα της αλλά και για τον «έξαλλο» πανηγυρισμό της. Πάνω στην στιγμή της απόλυτης καταξίωσης και της συνειδητοποίησης ότι κατάφερε να στεφθεί πρωταθλήτρια του τουρνουά, στράφηκε στην κορυφαία στο NCAA αντίπαλό της, Κλαρκ, κάνοντας μία χειρονομία «α λα» Τζον Σίνα που ερμηνεύεται ως «δε με βλέπεις».



Βέβαια δεν έμεινε μόνο σ’ αυτό. Η φόργουορντ των Tigers έδειξε επιδεικτικά στην ηγέτιδα των αντιπάλων το δάχτυλο στο οποίο θα φορέσει το κερδισμένο της δαχτυλίδι, φέρνοντας θύμησες από πανηγυρισμό Στεφ Κάρι. Ο τρόπος που η 20χρονη από τη Βαλτιμόρη εξέφρασε την χαρά της προκάλεσε μεγάλο σάλο στα σόσιαλ μίντια με την σκληρή κριτική «να δίνει και να παίρνει».

Οι μπασκετόφιλοι φαίνεται να ξεχνάνε πως το ανερχόμενο αστέρι που ακούει στο όνομα Κέιτλιν Κλαρκ έχει υποπέσει στο ίδιο… παράπτωμα με την αντίπαλό της, όταν προ ημερών έκανε την ίδια χειρονομία τύπου «δε με βλέπεις» σε άλλον αγώνα στην φάση των 8 στο τουρνουά χωρίς βέβαια να προκαλείται καμία αντίδραση.

 

Η Ρις δεν άφησε αυτή τη διάκριση αναπάντητη δηλώνοντας: «Όλη τη χρονιά δεχόμουν κριτική για το ποια ήμουν. Δεν ταίριαζα στο κλασσικό αφήγημα γιατί δε μπαίνω σε κουτάκια. Είμαι πιο αλήτισσα, είμαι πιο γκέτο. Αυτά μου λέγατε όλη την χρονιά αλλά όταν τα κάνουν άλλοι δε λέτε τίποτα» και συνέχισε «Αυτό είναι για όλα τα κορίτσια που μοιάζουν σαν εμένα και μιλάνε ανοιχτά για όλα όσα πρεσβεύουν».

Με αυτόν τον τρόπο η Έιντζελ Ρις προσπαθεί μέσα από το βήμα που της δόθηκε να σπάσει το στερεότυπο της μαύρης γυναίκας που διέπεται από «τσαμπουκά», σκληρότητα και ανταγωνισμό και κρίνεται κάθε φορά που εκφράζεται πιο έντονα. Σε αντίθεση δηλαδή, με την ένθερμη αντίδραση μίας λευκής γυναίκας που θα προσπεραστεί και θα θεωρηθεί ως ένας απλός πανηγυρισμός.

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

 

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0