Basket Talk

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 81-73: Δεκατριάρι πρωτιάς με... μάεστρο Ουόκαπ!

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 81-73: Δεκατριάρι πρωτιάς με... μάεστρο Ουόκαπ!
Συμπλήρωσε μια ντουζίνα νίκες και συνεχίζει για την επόμενη. Ο Παναθηναϊκός έβαλε δύσκολα στον «αιώνιο» αντίπαλό του που βρήκε το χέρι του όταν το χρειάστηκε και με τριπλέτα... φωτιά τους Ουόκαπ, Μπλακ, Βεζένκοφ, παρέμεινε στην κορυφή της EuroLeague. Πάλεψαν το ματς μέχρι τέλους οι «πράσινοι» (81-73.)
Το 6ο ντέρμπι «αιώνιων» στη σεζόν και τελευταίο πριν τους τελικούς (πιθανότατα) της Basket League, έλαβε τέλος και δεν μας έκανε σοφότερους, τουλάχιστον ως προς το αποτέλεσμα. Ο Παναθηναϊκός, όπως και στο Ηράκλειο της Κρήτης για το Κύπελλο, έβαλε... δύσκολα στον Ολυμπιακό στο πρώτο ημίχρονο, τον ανάγκασε να μείνει στους 33 μόλις πόντους, ωστόσο ένα ξέσπασμα στην τρίτη περίοδο ήταν και πάλι αρκετό. Οι Πειραιώτες παρέμειναν στην κορυφή της Euroleague δυο στροφές πριν το φινάλε, με τους «πράσινους» όμως του Σερέλη να δείχνουν ξανά ότι η ψαλίδα έχει μικρύνει.

Το σκορ στην πρώτη περίοδο έμεινε χαμηλά με τις δύο ομάδες να δείχνουν ιδιαίτερη προσήλωση στην αμυνά τους. Το 8-4 του 4' από το κάρφωμα του Φαλ δεν είχε συνέχεια για τους Πειραιώτες με τον Παναθηναϊκό να τρέχει ένα δικό του 5-0 και να περνά μπροστά. Οι «αιώνιοι» δεν μπορούσαν να βρουν ρυθμό, τα μακρινά σουτ δεν έμπαιναν, με τις άμυνες και το πάθος να έχουν τον πρώτο λόγο.

Οι «πράσινοι» παρόλα αυτά ήταν η πρώτη φορά στη σεζόν σε ντέρμπι «αιωνίων» που χτυπόυσαν μέσα από τη ρακέτα με τα 8 επιθετικά ριμπάουντ του πρώτου ημιχρόνου να βοηθούν. Ο Αρτούρας Γκουντάιτις με 6 δικούς του πόντους έβαλε τον Παναθηναϊκό με 3 μπροστά και ο Γκριγκόνις με σουτ έξω από τα 6,75 έδωσε για πρώτη φορά διαφορά 6 πόντων (16-22, 12'). Οι πάικτες του Σερέλη κυκλοφορούσαν καλά τη μπάλα όμως ήταν η ώρα του Μπλακ. Ο Αμερικανός σέντερ του Ολυμπιακού μετέτρεπε σε καλάθια τις τελικές πάσες και με 9 δικούς του, αναπάντητους, πόντους έβαλε μπροστά τους «ερυθρόλευκους» (25-22).

Ο Παναθηναϊκός όμως ισορρόπησε ξανά. Ο Γκουντάιτις έκανε καλή δουλειά (10 πόντους) με την άμυνα του «τριφυλλιού» να μπλοκάρει τους γηπεδούχους. Ο Μπέικον έπαιζε με περίσσιο κίνητρο, ο Αγραβάνης ο οποίος αποδοκιμάστηκε έντονα από τους φίλους των Πειραιωτών έδωσε την έξτρα σκληράδα που ήθελε ο Σερέλης και ο Παναθηναϊκός των 8 επιθετικών ριμπάουντ στο πρώτο μέρος, πήγε προηγούμενος με 38-33 στην ανάπαυλα.

Όπως συνέβη και στα «Δύο Αοράκια», ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε πιο... διψασμένος στο παρκέ στο δεύτερο ημίχρονο. Μπορεί να μην είχε τα τρίποντα του Κάνααν, είχε όμως καλή κυκλοφορία και έναν Βεζένκοφ που το μάτι του «γυάλιζε». Οι Πειραώτες γρήγορα γρήγορα έτρεξαν σερί 11-1 και πήραν τα ηνία του ντέρμπι μέσα σε δυομιση λεπτά (44-39, 22').
5849513.jpg

Χωρίς αξιοπιστία στα σουτ από απόσταση (0/12) δεν ήταν εύκολο να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την απόσταση. Οι παίκτες του Μπαρτζώκα όμως δεν βιάζονταν να εκτελέσουν, εκμεταλλεύονταν τα miss-match άριστα και κάλυπταν την αδυναμία τους για τρίτο συνεχόμενο ματς κατά αυτόν τον τρόπο επιθετικά.

Όσο η άμυνα κρατούσε (10 πόντους δέχτηκε σε όλη την τρίτη περίοδο), ο Ολυμπιακός πήρε και το «μαξιλαράκι ασφαλείας» των 9 πόντων (55-46 και 57-48).

Παρόλα αυτά τίποτα δεν έιχε τελειώσει. Οι «πράσινοι» του 4/18 στις πρώτες τρεις περιόδους, βρήκαν δύο τρίποντα με τους Λι και Μαντζούκα και σε συνδυασμό με τις βολές του Γκριγκόνις, μείωσαν στον πόντο με 8:30 να απομένουν.
5849516.jpg

Οι επιλογές των «ερυθρόλευκων» επιθετικά ήταν επιπόλαιες, με τις βολές (22/32) και τα τρίποντα (1/14) να αποτελούν την πληγή του. Όταν μάλιστα κόπηκε και η εύκολη πάσα στη ρακέτα τα πράγματα δυσκόλεψαν. Το μακρινό σουτ του Μαντζούκα έκανε το 63-62, 34' και το ματς ήταν ντέρμπι. Είχε κίνηση χωρίς τη μπάλα ωστόσο ο Ολυμπιακός που συχνά μπορούσαν οι «πράσινοι» να σταματήσουν μόνο με φάουλ και αυτό τον κρατούσε μπροστα στο σκορ (68-62 με το καλάθι και φάουλ του Σλούκα).

Το «τριφύλλι» δεν ήταν διατεθειμένο να καταθέσει όμως τα όπλα. Η μπάλα περνούσε στον Παπαγιάννη ό οποίος από τη γραμμή των βολών τη «ροκάνισε» και πάλι στον πόντο (68-67, 36'). Και κάπου εκεί, στα κρίσιμα, βγαίνουν μπροστά οι προσωπικότητες. Ο Σάσα Βεζένκοφ με το δεύτερο ομαδικό τρίποντο στο ματς έκανε το 71-67 για να ακολουθήσει το κάρφωμα του Μπλακ από την 12η ασίστ του Ουόκαπ και το 73-67. Ο Λι μείωσε στους τρεις (73-70), ο Μπλακ ήταν και πάλι εύστοχος όταν έμεινε στις αλλαγές με τον Μαντζούκα (75-70) για να απαντήσει ο φοργουορντ του Παναθηναϊκού από τις βολές (75-72).

Ο άστοχος Ολυμπιακός όμως βρήκε το χέρι του όταν το είχε ανάγκη. Με ένα τρίποντο... μαχαιριά, ο πληθωρικός Τόμας Ουόκαπ που τα έκανε όλα στο παρκέ (11π., 12 ασ, 6 ριμπ, 4 κλ, 3 λάθη) εκτόξευσε τη διαφορά στους 6 (78-72) και ο Μπλακ με το καλάθι και φάουλ, «κλείδωσε» την νίκη (81-73).

Τα Δεκάλεπτα: 16-17, 33-38, 57-48. 81-73

Δείτε το Στατιστικό του Αγώνα ΕΔΩ:

Μάνος Φυρογένης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0