Basket Talk

Φλόριντα Ατλάντικ: Η… σταχτοπούτα της «Τρέλας του Μαρτίου» σε ιστορικά επιτεύγματα! (video)

Φλόριντα Ατλάντικ: Η… σταχτοπούτα της «Τρέλας του Μαρτίου» σε ιστορικά επιτεύγματα! (video)

Στιγμές που θα ‘χουν να θυμούνται ζουν στο Φλόριντα Ατλάντικ με τις «κουκουβάγιες» να προκρίνονται στο παρθενικό Final-4 της ιστορίας τους. Όλα αυτά ενώ μόλις το 0,7%  τους πίστεψε πριν το τελικό τουρνουά, μπήκαν σε αυτό βρισκόμενοι στην 9η θέση και κανένας από τους απόφοιτος του FAU δεν έχει παίξει στο NBA

Σχετικά Άρθρα

Σκέφτεσαι τα Πανεπιστήμια στην πολιτεία της Φλόριντα και σε καμία περίπτωση δεν σου έρχεται πρώτο το Ατλάντικ στο μυαλό. Άλλωστε το FAU δεν συναντάται καν στο πρώτα 250 στη λίστα με τα κορυφαία. Όσον αφορά μάλιστα τη μπασκετική του ομάδα δεν είχε να επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια τίποτα το αξιοσημείωτο. Κανένας απόφοιτος του δεν έχει πατήσει ποτέ τα παρκέ του NBA με τη μοναδική, λαμπρή εξαίρεση όσον αφορά στη «σπυριάρα» να έρχεται από τις γυναίκες και την Γιολάντα Γκρίφιθ (Πρωταθλήτρια το 2005, 8 φορές All-Star και Hall of Famer στην κλάση του 2014).

Από τα ξημερώματα της Κυριακής όμως (26/3), ο Μέι, του οποίου η πρώτη επαφή με το μπάσκετ ήταν ως ball boyκαι τα παιδαρέλια του ζουν στιγμές  ιστορικές τόσο για τους ίδιους όσο και για το Πανεπιστήμιό τους. Το FAU επικράτησε με 79-76 στο «Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν» της Νέας Υόρκης του σαφώς πιο… μπαρουτοκαπνισμένου Κάνσας Στέιτ (Νο3 στην κατάταξη της Ανατολής) και έκλεισε θέση στο πρώτο Final-4 της ιστορίας του στο NCAA.


Από ρεκόρ σε ρεκόρ

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της επιτυχίας, αρκεί κανείς να γυρίσει το χρόνο πίσω και να αναλογιστεί πόσες φορές θα δει το Φλόριντα Ατλάντικ σε κάποια επιτυχία του NCAA. Αυτή είναι μόλις η δεύτερη συμμετοχή των «κουκουβάγιων» σε τελικό τουρνουά (2002 η προηγούμενη). Τότε βέβαια δεν είχαν καταφέρει να κερδίσουν κάποιο παιχνίδι. Ως εκ τούτου έγιναν η 5η ομάδα από το 1979 και μετά που φτάνουν στο Final-4 χωρίς να έχουν πανηγυρίσει πριν νίκη σε March Madness. Και τα.. διχτάκια συνεχίζουν να κόβονται.

Μεταξύ άλλων το FAU έγινε το δεύτερο πανεπιστήμιο που φτάνει μέχρι το τέλος της διαδρομής χωρίς να έχει παρελθόν στο κορυφαίο επίπεδο (μόλις μία ή δύο συμμετοχές λαμβάνονται υπόψιν). Η προηγούμενη ομάδα που τα κατάφερε ήταν του Σέτον Χολ Πάιρετς το 1989.

Το Φλόριντα Ατλάντικ βέβαια δεν… θυμήθηκε να παίζει μπάσκετ στο τελικό τουρνουά αλλά το κάνει με συνέπεια καθόλη τη διάρκεια της σεζόν. Η αρμάδα του Μέι, μετρά ρεκόρ  35-3 στη σεζόν και πλέον περιμένει τον αντίπαλό του από το ζευγάρι (Σαν Ντιέγκο Στέιτ – Κρέιτον) για να διεκδικήσει την πρόκριση στο μεγάλο τελικό του NCAA μετά την κορυφή της Ανατολικής περιφέρειας.

Όπως και να ‘χει, το FAU δεν μπήκε στην «Τρέλα του Μάρτη» ως φαβορί, κάθε άλλο. Μόλις το 0,7% μάντεψε πως θα βρίσκεται στις κορυφαίες τέσσερις ομάδες. Μάλιστα έγινε το ένατο πανεπιστήμιο που ξεκίνησε από την 9η θέση ή χαμηλότερα το… ταξίδι αυτό και έφτασε μέχρι το Final-4.

Έτος

Πανεπιστήμιο

Θέση Εκκίνησης

2023

Florida Atlantic

2021

UCLA

11η

2018

Loyola Chicago

11η

2016

Syracuse

10η

2013

Wichita State Shockers

2011

VCU

11η

2006

George Mason

11η

1986

LSU

11η

1979

Penn

 

Πετυχαίνει στο παρόν και αισιοδοξεί για το μέλλον

Μπορεί η επιτυχία να φαντάζει τεράστια (και είναι) όμως είναι πιθανό να αποτελεί την αρχή για κάτι ακόμα μεγαλύτερο. Και αυτό διότι μονάχα ένας από τους λεγόμενους «βασικούς πυλώνες» βρίσκεται στο τελευταίο έτος των σπουδών του. Οι περισσότεροι είναι 2ετείς (4 στον αριθμό), υπάρχουν τρεις που έχουν ένα χρόνο ακόμα παρουσίας ενώ ο φόργουορντ, Τρες Κάρολ, αποτελεί το νέο… αίμα της παρέας.

Όλα αυτά φαντάζουν πολύ μεγάλα για ένα πανεπιστήμιο που ως τη σεζόν 1988-89 δεν παρείχε μπασκετικό πρόγραμμα. Αυτή η γενιά του Φλόριντα Ατλάντικ γράφει ιστορία.

Ένα σχολείο που διακρίνεται για απόφοιτους επιστήμονες, μπορεί πλέον να υπερηφανεύεται και για το μπάσκετ του

Κοιτάζοντας κανείς τους τομείς στους οποίους οι απόφοιτοι του εν λόγω πανεπιστημίου έχουν διακριθεί, θα καταλάβει πως ο αθλητισμός και η τέχνη δεν αποτελούν το… φόρτε του. Οι alumni του Ατλάντικ συναντώνται πολύ πιο συχνά στους κλάδους των επιστημών και του «επιχειρείν» με τους Μαρκ Κούντις (ηθοποιός), τον Μάρλοου Ροσάντο (μουσικός της λάτιν) και την Σάνον Σπάικ (πετυχημένη δημοσιογράφος στο NFL και το Nascar) να αποτελούν την εξαίρεση.

Για τον αθλητισμό βέβαια ούτε λόγος καθώς πέρα από την Γκρίφιθ, ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει ήταν η Μπρίτανι Μπόουι στην παγοδρομία ταχύτητας. Πλέον μπορεί να υπερηφανεύεται το Φλόριντα Ατλάντικ πως διαθέτει και μία άκρως ανταγωνιστική ομάδα μπάσκετ που ίσως φέρει την… επανάσταση.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0