Basket Talk

Έλενα Ντέλε Ντόνε: Η αδερφική αγάπη είναι μεγαλύτερη και από το μπάσκετ

Έλενα Ντέλε Ντόνε: Η αδερφική αγάπη είναι μεγαλύτερη και από το μπάσκετ

Η Ιταλίδα μπασκετμπολίστρια Έλενα Ντέλε Ντόνε μπορεί να έχει διακριθεί στο WNBA, όμως αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία για εκείνη στη ζωή είναι η μεγάλη της αδερφή.

Από την εφηβεία της κιόλας η Έλενα έδειξε τις προοπτικές της όχι μόνο στο μπάσκετ αλλά και στο βόλεϊ με τα καλύτερα κολέγια της Αμερικής να προσπαθούν να την αποκτήσουν. Το κολέγιο της Βόρειας Καρολίνας της προσέφερε μάλιστα υποτροφία όταν ήταν μόλις 13 ετών με εκείνη να την αρνείται προκειμένου να διαλέξει το Κονέκτικατ που εκείνη την εποχή ήταν το κορυφαίο στο γυναικείο μπάσκετ. Τα πράγματα όμως δεν πήγαν όπως τα περίμενε...

Οι κρίσεις πανικού της χτύπησαν την πόρτα μιας και ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκε μακριά από το σπίτι της. Η απόσταση από την αδερφή της, Λίζι, ήταν κάτι που δεν είχε τη δύναμη να διαχειριστεί. Πριν καλά καλά καταλάβουν οι άνθρωποι του Κονέκτικατ τι συνέβη, η Έλενα τους ανακοίνωσε πως δεν θα αγωνιστεί για αυτούς κάνοντας ένα διάλειμμα λόγω «προσωπικών ζητημάτων» όπως τους ενημέρωσε. Έτσι κι έγινε, μέσα σε τρεις μέρες επέστρεψε στην οικογένεια της και δεν γύρισε ποτέ ξανά πίσω.

Η Ντέλε Ντόνε και η Λίζι είναι πολύ δεμένες και χρειάζονται η μία την άλλη. Η Λίζι γεννήθηκε με απώλεια όρασης, ακοής, αυτισμό και εγκεφαλική αναπηρία ενώ έχει κάνει πάνω από 30 επεμβάσεις κατά τη διάρκεια της ζωής της. Χωρίς να μπορεί να μιλήσει ή να ακούσει η Λίζι ζει ουσιαστικά απομονωμένη απ' όλον τον κόσμο. Η μόνη της πηγή επικοινωνίας; Το άγγιγμα. Εκείνη και η Έλενα μπορούν να περάσουν ώρες αγγίζοντας η μία την άλλη είτε αγκαλιασμένες μιας και είναι ο μόνος τρόπος να έρθουν σε επαφή.

ελενα_22.jpg

Οι δύο τους έχουν μάθει να ζουν συνεχώς η μια δίπλα στην άλλη απόλυτα εξαρτημένες από την όμορφη σχέση τους. Αν η Λίζι πεινάει, διψάει ή κρυώνει αγγίζει την Έλενα με συγκεκριμένο τρόπο που εκείνη καταλαβαίνει αμέσως τι χρειάζεται. Η αγάπη των δύο αδερφών είναι τόσο μεγάλη που στον πρώτο αποχωρισμό τους κατάλαβαν αμέσως πως δε μπορούν να ζήσουν μακριά.

Η σκέψη της Έλενα για μπασκετική καριέρα και τίτλους στο NCAA σταματούσε πριν καν αρχίσει. Συμβιβάστηκε με το να παίζει στο πανεπιστήμιο του Delaware κοντά στο σπίτι της παίζοντας βόλεϊ, ώστε να μην χρειαστεί να αφήσει την αδερφή της. Όμως το μπάσκετ σαν πεπρωμένο της ήταν εκεί και την καλούσε.

Μια νύχτα του Ιανουαρίου το μακρινό 2009 η Έλενα μπήκε στο προπονητικό του πανεπιστημίου της και άρχισε να σουτάρει. Ήταν αυτή και η μπάλα μετά από σχεδόν 8 μήνες αποχής. Σα να μην σταμάτησε ποτέ να παίζει, κάθε σουτ έμπαινε στο καλάθι δίνοντας της έτσι το κίνητρο να επιστρέψει σε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα. Να παίζει μπάσκετ.

Τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία. Απόλυτη κυριαρχία στο NCAA, πρωτάθλημα στο WNBA το 2019 παίζοντας μάλιστα με τραυματισμό και δύο βραβεία της πολυτιμότερης παίκτριας. Μια φοβερή μπασκετμπολίστρια που αποτελεί παράδειγμα και για πολλά νέα κορίτσια δείχνοντας τον δρόμο για όλες αυτές τις γυναίκες που κυνηγάνε τα όνειρα τους.

«Η Λίζι δεν ξέρει ότι παίζω μπάσκετ και αυτό είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για μένα στα πάντα. Έχει έρθει αντιμέτωπη με τις χειρότερες καταστάσεις στην ζωή της όμως κάθε μέρα σηκώνεται από το κρεβάτι χαμογελάει, γελάει και αγαπά. Αυτή είναι ο λόγος που είμαι η παίκτρια που είμαι σήμερα» είχε δηλώσει πρόσφατα η Έλενα.

Μια γυναίκα που παράτησε το άθλημα που λάτρευε για να είναι κοντά στην αδερφή της. Μια γυναίκα που δεν δίστασε να μιλήσει δημόσια για τις σεξουαλικές τις προτιμήσεις έχοντας παντρευτεί την γυναίκα που αγαπάει. Όλα αυτά ενώ παράλληλα έπασχε από την νόσο Lyme και αναγκαζόταν να παίρνει 64 χάπια την ημέρα! Ένα αληθινό πρότυπο δύναμης για όλα τα κορίτσια στον κόσμο.

Πηγή: La Giornata Tipo (@parallelecinico)

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0