Basket Talk

Ο «δάσκαλος» του Σεϊκέλι είπε αντίο μετά από μισό αιώνα στο Σίρακιουζ

Ο «δάσκαλος» του Σεϊκέλι είπε αντίο μετά από μισό αιώνα στο Σίρακιουζ

Ο θρυλικός προπονητής των Σίρακιουζ Όραντζμεν, Τζιμ Μπεχάιμ, αποσύρεται από τον σύλλογο που είχε σαν δεύτερο σπίτι του εδώ και μισό αιώνα!

Ούτε γιορτές, ούτε συγκινητικούς αποχαιρετισμούς, ούτε σπέσιαλ αφιερώματα είχε το «μενού» όσον αφορά την αποχώρηση του εμβληματικού προπονητή, Μπεχάιμ από τους «πορτοκαλί». Το μεγάλο ταξίδι του Μπεχάιμ στο Σίρακιουζ δεν αποτελούταν μόνο από τα 47 χρόνια που βρισκόταν στον πάγκο της ομάδας. Ο ίδιος από το 1962-1966 φοίτησε στο κολέγιο και στη συνέχεια για επτά χρόνια είχε χρέη βοηθού προπονητή μέχρι που το 1976 ανέλαβε τις τύχες της ομάδας μέχρι και σήμερα.

Στην πολυετή καριέρα του, που όμοιά της δεν έχουμε ξανασυναντήσει, ο Μπεχάιμ μέτρησε 35 «ταξίδια» στο τελικό τουρνουά NCAA κερδίζοντας μάλιστα το πρωτάθλημα του 2003 έχοντας την ευκαιρία τότε να κοουτσάρει και τον Καρμέλο Άντονι. Ανάμεσα σε πολλούς αστέρες που πέρασαν από τα χέρια του, όπως ο Τζέραμι Γκραντ, βρέθηκαν και παίκτες που έχουν ελληνικό ενδιαφέρον.

Ο Ουέσλει Τζόνσον, που είναι γνώριμος στους φίλους του Παναθηναϊκού παίζοντας για την ομάδα την σεζόν 2019-2020, πήγε στους «πορτοκαλί» το Νοέμβριο του 2009 ξεκινώντας κατευθείαν ως βασικός. Ο Χακίμ Ουόρικ, που έπαιξε κολεγιακό μπάσκετ στο Σίρακιουζ από το 2001 ως το 2005 όντας μέλος της ομάδας που πήρε το πρωτάθλημα το 2003, φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού το 2016. Μαζί του στο κολέγιο πανηγύρισε τον τίτλο ο Τζέρι Μακναμάρα, όπου και λατρεύτηκε. Το 2006 ντύθηκε στα «ερυθρόλευκα» μπαίνοντας στο παρκέ για μόλις ένα λεπτό σε αγώνα της Euroleague! Την επόμενη σεζόν υπέγραψε στον Πανιώνιο όπου έπαιξε…4 ματς. Ο Ελληνολιβανέζος Ρόνι Σεϊκέλι βρέθηκε δίπλα στον Μπεχάιμ για τέσσερα χρόνια (1984-1988) και θεωρούταν ένας από τους τοπ παίκτες της ομάδας, ενώ αργότερα οδηγήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο διαγράφοντας σημαντική πορεία τόσο στο NBA όσο και στην Ευρώπη.

Είναι ο δεύτερος σε αριθμό νικών στην ιστορία του NCAA με 1.015, πίσω από τον Σιζέφσκι που έχει 1.202. Κανένας προπονητής μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει αυτό που κατάφερε εκείνος, να προπονήσει μία και μοναδική ομάδα σε ολόκληρη τη ζωή του. Μεγάλωσε γενιές και γενιές αθλητών περνώντας τους τη νοοτροπία του «παίζουμε μόνο για τη νίκη». Έτσι αντιμετώπιζε και την προσωπική του ζωή δίνοντας και νικώντας τη δική του μάχη με τον καρκίνο που μέσα από αυτό βγήκε πιο δυνατός δημιουργώντας και ένα ίδρυμα για να ενισχύσει την έρευνα για την ασθένεια.

Από τα ξεσπάσματα στα μικρόφωνα των δημοσιογράφων στο να δίνει χρήματα για την καταπολέμηση του καρκίνου, ο Μπεχάιμ υπήρξε ένας έντονος και απόλυτα αυθεντικός χαρακτήρας που σημάδεψε την ιστορία τoy Σίρακιούζ. Είχε και την χαρά να προλάβει να προπονήσει και τους γιους του, Τζίμυ και Μπάντι, με την ομάδα των «πορτοκαλί». Ο Τζίμυ έκανε το πέρασμα του μάλιστα από τη χώρα μας έχοντας αγωνιστεί με τη φανέλα της Καρδίτσας.

Ο Hall of Famer του 2005 και βοηθός προπονητή με την Εθνική ομάδα των ΗΠΑ ήρθε η ώρα να αποχωριστεί την ομάδα της καρδιάς του, το δεύτερο σπίτι του. Κάπως έτσι ξύπνησε μια νέα μέρα για του Σίρακιουζ που θα μάθουν να ζουν χωρίς τον άνθρωπο που αποτέλεσε συνώνυμο με την ομάδα τις τελευταίες έξι δεκαετίες. Το τέλος του όμως δεν ήρθε με τον τρόπο που θα άξιζε και θα αναλογούσε σε μια τόσο εμβληματική μορφή. Σε πρώτη φάση δεν μαθεύτηκε ξεκάθαρα η αποχώρησή του από το Σίρακιουζ με το κολλέγιο απλά να ενημερώνει ότι θα υπάρξει νέος αντικαταστάτης, ο Άντριαν Ότρει. Η επίσημη ανακοίνωση ήρθε λίγες μέρες αργότερα με τον Μπεχάιμ να εκφράζει την αγάπη και τον σεβασμό του στην κοινότητα που τον αγκάλιασε.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και ο Σιζέφσκι, με την εμπειρία 42 χρόνων στο Ντιουκ, για τον Μπεχάιμ: «Στην περίπτωση του Τζιμ, όταν κάνεις κάτι για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ποτέ δε μπορείς να είσαι απόλυτα σίγουρος για το πότε θα αποχωρήσεις».

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr





















Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0