Basket Talk

NBA και οπλοκατοχή: Από τον Αρένας στον Μοράντ, μια καταστροφή καριέρας δρόμος...

NBA και οπλοκατοχή: Από τον Αρένας στον Μοράντ, μια καταστροφή καριέρας δρόμος...

Η οπλοκατοχή στις ΗΠΑ είναι νόμιμη σε αρκετές Πολιτείες, όμως για τους παίκτες του ΝΒΑ η επίδειξη ή χρήση όπλου έχει μοιραία, για τις καριέρες τους αποτελέσματα. Και τα παραδείγματα, με τελευταίο τον Τζα Μοράντ, πολλά και χαρακτηριστικά.

O σούπερ σταρ των Μέμφις Γκρίζλις, Τζα Μοράντ, έχει φέρει τα πάνω κάτω στο NBA με τον σάλο που προκάλεσε σε μια live μετάδοση του στο Instagram κρατώντας όπλο. Μάλιστα αυτό συνέβη στο Ντένβερ όπου οι Γκρίζλις βρέθηκαν για τον αγώνα με τους Νάγκετς, κάτι που σημαίνει ότι ο Μοράντ μετέφερε με την πτήση της ομάδας το όπλο του!

Οι κανονισμοί του ΝΒΑ είναι πολύ αυστηροί όσον αφορά την οπλοκατοχή και δη σε εγκαταστάσεις της λίγκας. Ήδη ο 23χρονος γκαρντ έχει αποκλειστεί από δύο αγώνες της ομάδας του με την τιμωρία να υπάρχει πιθανότητα να φτάσει ως και τα 50 ματς εκτός δράσης. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που το όνομα του Μοράντ εμπλέκεται σε τέτοιες «παράνομες» καταστάσεις . Τον Σεπτέμβριο του 2022 μηνύθηκε επειδή χτύπησε έναν 17χρονο οπλοφορώντας μάλιστα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μπάσκετ.

Δυστυχώς για το NBA αυτά τα συμβάντα δεν είναι σπάνια  με πιο πρόσφατο αυτό την περασμένη χρονιά, όταν ο Ράτζον Ρόντο κατηγορήθηκε από την πρώην γυναίκα του ότι σήκωσε όπλο μπροστά στην οικογένεια του στο σπίτι τους με τον ίδιο εν τέλει να μην συλλαμβάνεται.

Το 2006 υπήρξαν αναφορές της αστυνομίας ότι ο Στίβεν Τζάκσον, παίκτης των Πέισερς εκείνη την περίοδο, μαζί με άλλους τρεις παίκτες της ομάδας ενεπλάκησαν σε καυγά με πολλά άτομα σε ένα στριπτιτζάδικο στην Ινδιανάπολη. Εκεί αναφέρθηκε ότι ο Τζάκσον πυροβόλησε στον αέρα από το πιστόλι του ως αυτοάμυνα. Στις 11 Οκτωβρίου 2006 κατηγορήθηκε για κακούργημα και εξέτισε τιμωρία επτά αγώνων εκτός δράσης στην αρχή της σεζόν 2007-08 στο ΝΒΑ.

Ο Σκότι Πίπεν, μέλος της θρυλικής τριάδας των Μπουλς τη δεκαετία του ’90, είχε συλληφθεί το 1994 από την αστυνομία του Σικάγο, επειδή βρήκαν στο αυτοκίνητό του ένα γεμάτο σφαίρες ημιαυτόματο. Ο Πίπεν με την συνδρομή του δικηγόρου του κέρδισε τη δίκη και συμφώνησε να καταστραφεί το όπλο του.

Το πιο δημοφιλές περιστατικό οπλοκατοχής όμως, συνέβη στα αποδυτήρια των Ουίζαρντς το 2009, το λεγόμενο «gungate». Ο Γκίλμπερτ Αρένας γνωστός και ως «πράκτορας 0»  και ο συμπαίκτης του Τζαβάρις Κρίτεντον τράβηξαν όπλο στα αποδυτήρια της ομάδας εν μέσω μιας αψιμαχίας τους. Ο Αρένας κατηγορήθηκε για κακούργημα μιας και οι νόμοι για οπλοκατοχή ήταν πολύ αυστηροί στην Ουάσινγκτον και κινδύνευε με ποινή μέχρι και 5 χρόνια φυλάκισης. Εν τέλει αποβλήθηκε για ολόκληρη τη σεζόν 2009-2010.  Αργότερα ο ίδιος υποστήριξε ότι το περιστατικό συνέβη για πλάκα και ότι τράβηξε 4 άδεια όπλα προκαλώντας τον Κρίτεντον να τραβήξει κι αυτός ένα. Αντ’ αυτού, ο Κρίτεντον έβγαλε το δικό του πιστόλι τοποθετώντας μια σφαίρα στον γεμιστήρα. Αυτό του κόστισε τιμωρία ενός χρόνου εκτός αγωνιστικής δράσης με τον ίδιο να μην επιστρέφει ξανά στα παρκέ του NBA. Το 2015, δε, καταδικάστηκε σε 23 χρόνια φυλάκισης εξαιτίας της εμπλοκής του σε καυγά που οδήγησε στον θάνατο μιας μητέρας με τα τέσσερα παιδιά της. Όλα αυτά υπό την σκιά της αλλαγής του ονόματος της ομάδας λίγα χρόνια πριν από Ουάσινγκτον Μπούλετς σε Ουάσινγκτον Ουίζαρντς λόγω της μεγάλης εγκληματικότητας στην πόλη.

hi-res-4262ff528134425d7137941ae27f44ad_crop_north.jpg

Πάντως πολλοί αθλητές υποστηρίζουν την αυστηροποίηση των κανονισμών του κορυφαίου Πρωταθλήματος σε τέτοιες περιπτώσεις. Χαρακτηριστικά τα λόγια του πρώην αστέρα των Τζαζ, Καρλ Μαλόουν που εξέφρασε τη γνώμη του πάνω στο ζήτημα: «Τι κάνεις για να χρειάζεσαι όπλο; Ποιον εκνεύρισες που πρέπει να οπλοφορείς»;

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0