Basket Talk

Από τη Σεζάρια Εβόρα στον Ταβάρες και το Παγκόσμιο Κύπελλο!

Από τη Σεζάρια Εβόρα στον Ταβάρες και το Παγκόσμιο Κύπελλο!

Το Πράσινο Ακρωτήριο γιορτάζει την ιστορική του πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 κι εμείς θυμόμαστε τις φορές που το όνομα αυτής της μικρής χώρας χαράχτηκε στο μυαλό μας.

Η Δημοκρατία του Πράσινου Ακρωτηρίου, όπως ονομάζεται επίσημα, είναι μια νησιωτική χώρα της Δυτικής Αφρικής που αποτελείται από δέκα νησιά (Μπράβα, Φόγκο, Σαντιάγο, Μάιο, Μπόα Βίστα, Σαλ, Σάο Νικολάου, Σάο Βισέντε, Σάντο Αντάο και Σάντα Λουσία)και μερικά ακόμα μικρότερα. Ανακαλύφθηκαν πρώτα από τους Πορτογάλους τον 15ο αιώνα και προσαρτήθηκαν σ'αυτούς το 1495. Το 1975 χάρη στην πολύτιμη προσπάθεια του Αφρικανικού Κόμματος να ανεξαρτητοποιηθει το Πράσινο Ακρωτήριο, το κατάφερε στις 5 Ιουλίου αποτελώντας μάλιστα από τη δεκαετία του '90 και μετά, μια από τις πιο δημοκρατικές χώρες της Αφρικής.

Ποιος θα φανταζόταν ότι αυτή η μικρή σε έκταση χώρα (4.033 τ.χλμ.) με τους 569.509 μόλις κατοίκους θα ήταν η πατρίδα της προγιαγιάς του ποδοσφαιρικού συμβόλου, Κριστιάνο Ρονάλντο; Σ' εμάς βέβαια συστήθηκε για πρώτη φορά μέσω της θρυλικής Σεζάρια Εβόρα, της «ξυπόλητης ντίβας» που συνήθιζε να τραγουδάει χωρίς παπούτσια ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την φτώχεια που είχε χτυπήσει την πατρίδα της. Η «βασίλισσα των μόρνας», των τραγουδιών δηλαδή που παντρεύουν τη μουσική της Δυτικής Αφρικής με τα φάντο της Πορτογαλίας (μελαγχολική μουσική που μιλούν για τη θάλασσα και τη φτωχική ζωή) σε ηλικία 47 χρόνων γνώρισε παγκόσμια φήμη και το όνομα της μαθεύτηκε και στη χώρα μας, όπου αγαπήθηκε πολύ. Η Εβόρα κατάφερε να σπάσει τους στενούς φραγμούς της μικρής της πατρίδας και ειδικότερα με το τραγούδι της Sodade (μια μείξη νοσταλγίας, μελαγχολίας και πόθου) να κάνει διεθνή επιτυχία και να σημαδέψει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Από τις μελωδίες της Σεζάρια Εβόρα που έβαλαν το Πράσινο Ακρωτήριο στον χάρτη οδηγηθήκαμε στο μεγάλο κατόρθωμα του σήμερα. Η πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023 για πρώτη φορά στην ιστορία του ήρθε αποτελώντας μάλιστα και τη μικρότερη σε έκταση χώρα που το καταφέρνει αυτό. Μια χώρα που προσπαθεί να γράψει τη δική της σελίδα στην ιστορία του αθλητισμού, συμμετέχοντας στους Ολυμπιακούς αγώνες από το 1996 χωρίς να καταφέρει να κερδίσει κάποιο μετάλλιο, είδε στα μάτια του Έντι Ταβάρες τον ήρωα που θα την πάρει από το χέρι και θα την οδηγήσει στα υψηλότερα σκαλοπάτια. Ο Ταβάρες έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να κερδίσει η πατρίδα του μια θέση ανάμεσα στις καλύτερες του κόσμου ταξιδεύοντας μάλιστα με προσωπικά του έξοδα για να την εκπροσωπήσει. Έτσι κι έγινε, το Πράσινο Ακρωτήριο βρέθηκε να πανηγυρίζει το <<χρυσό>> εισιτήριο του Μουντομπάσκετ και αυτή είναι μόνο η αρχή...

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0