Basket Talk

Εκτός Παγκοσμίου η Αργεντινή - Αυτές είναι οι 31/32 ομάδες της διοργάνωσης

Εκτός Παγκοσμίου η Αργεντινή - Αυτές είναι οι 31/32 ομάδες της διοργάνωσης

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023 θα διεξαχθεί χωρίς την φιναλίστ του 2019, Αργεντινή. Η εντός έδρας ήττα της από την Δομινικανή Δημοκρατία (79-75) την άφησε εκτός διοργάνωσης και πλέον γνωρίζουμε τις 31 από τις 32 φιναλίστ!

Τα ξημερώματα της Δευτέρας (27/2), μετά την ολοκλήρωση της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην αμερικανική ήπειρο ακόμα πέντε χώρες «έκλεισαν» θέση στη διοργάνωση.

Βέβαια η είδηση που ξεχωρίζει δεν είναι κάποια πρόκριση, αλλά ένας... αποκλεισμός! Συγκεκριμένα, η Αργεντινή δεν θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια, αφού ηττήθηκε στην «Μαρ τελ Πλάτα» από τη Δομινικανή Δημοκρατία, η οποία έκανε την έκπληξη και νίκησε τους γηπεδούχους (79-75) και εν τέλη πήρε αυτή το πολυπόθητο εισιτήριο για την ερχόμενη διοργάνωση.

Με τον Ζαν Μοντέρο σε τρομερή βραδιά με 22 πόντους η ομάδα του Νέστορ Γκαρσία τερμάτισε στην δεύτερη θέση του ομίλου με 9-3 και κράτησε την Αργεντινή μόλις στην τέταρτη θέση με 8-4.

Η φιναλίστ λοιπόν του 2019 θα απουσιάζει από την Παγκόσμια γιορτή του μπάσκετ που θα διεξαχθεί από τις 25 Αυγούστου έως και τις 10 Σεπτεμβρίου 2023 στη Μανίλα (Φιλιππίνες), στη Τζακάρτα (Ινδονησία) και στην Οκινάουα (Ιαπωνία)

Όσον αφορά την Ευρώπη, η Ελλάδα του Group I είχε εξασφαλισμένη την παρουσία της στο Κύπελλο από τις 14 Νοεμβρίου και τη νίκη 70-72 επί του Βελγίου και έδειξε τον ενθουσιασμό της νικώντας την Σερβία 97-92 στην παράταση. Η Σερβία θα δώσει τη δική της «μάχη» για την πρόκριση στις 27/2 κόντρα στην Μεγάλη Βρετανία στον τελευταίο της αγώνα, ο οποίος μάλιστα θα κρίνει και το ένα και μοναδικό εισιτήριο που έχει απομείνει για την τελική φάση του Μουντομπάσκετ 2023. Η Λετονία έχει ήδη περάσει πρώτη στον όμιλο.

Στον δεύτερο όμιλο τα πράγματα ήταν πιο εύκολα για τα φαβορί της διοργάνωσης μιας και η Γερμανία και Φινλανδία είχαν ήδη κλείσει το εισιτήριό τους για το Μουντομπάσκετ από την 7η αγωνιστική. Η Σλοβενία πήρε το τελευταίο μετά και την νίκη της επί των Γερμανών με 81-75.

Από το Group K το Μαυροβούνιο διεκδίκησε το προτελευταίο εισιτήριο της διοργάνωσης με το επιβλητικό σκορ 88-70 επί της Τσεχίας. Η Γαλλία και η Λιθουανία έχουν ήδη προκριθεί στο Μουντομπάσκετ με το μεταξύ τους παιχνίδι να λήγει 70-63 με το νεαρό σταρ Βίκτορ Ουεμπανιάμα οδηγεί τη Γαλλία από το χέρι στη νίκη.

Η Ισπανία και η Ιταλία του Group L έχουν ήδη πάρει τα δικά τους εισιτήρια για τη διοργάνωση με την Γεωργία του Ηλία Ζούρου να διεκδικεί το τρίτο μετά το ανατρεπτικό παιχνίδι με την Ισλανδία όπου έχασε για τρεις πόντους (77-80), ακριβώς όσους χρειαζόταν για να προκριθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Οι 8 θέσεις της Ασίας/ Ωκεανίας βρήκαν πιο εύκολα κάτοχο. Ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Νέα Ζηλανδία και οι Φιλιππίνες προκρίθηκαν από τον πρώτο όμιλο αφήνοντας εκτός την Σαουδική Αραβία και την Ινδία. Στον δεύτερο όμιλο, η Αυστραλία, η Κίνα, η Ιαπωνία και το Ιράν, που θα βρεθεί στην διοργάνωση για τέταρτη συνεχόμενη φορά, πέρασαν στην τελική φάση του Κυπέλλου με το Καζακστάν και το Μπαχρέν να μην τα καταφέρνουν. Μάλιστα η πρόκριση του τέταρτου Ιράν δεν ήταν εύκολη υπόθεση, αφού επιτεύχθη λόγω της νίκης της Αυστραλίας επί του Καζακστάν (98-53) μιας και οι «ενδιαφερόμενοι» ηττήθηκαν στο κρίσιμο τους ματς με την Κίνα (86-74). Να σημειωθεί ότι οι διοργανώτριες Ιαπωνία και Φιλιππίνες είναι εκτός διαδικασίας προκριματικών, ενώ η Ινδονησία δεν κατάφερε να συμμετάσχει μιας και δεν κατόρθωσε να βρεθεί στην πρώτη οκτάδα του Asia Cup.

Ιστορικές ήταν οι προκρίσεις στην αφρικανική ήπειρο. Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Ανγκόλα έχουν ήδη προκριθεί στον πρώτο όμιλο και προστέθηκε σε αυτές το Πράσινο Ακρωτήρι του Έντι Ταβάρες που επικράτησε της Ακτής Ελεφαντοστού με 79-64 . Δεν είναι απλώς η πρώτη φορά που η πατρίδα του θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά αποτελεί και την χώρα με τον μικρότερο πληθυσμό που λαμβάνει μέρος στη διοργάνωση (572.000 κάτοικοι περίπου­).

Στον δεύτερο όμιλο η Αίγυπτος έχει κλείσει τη δική της θέση και μαζί της και το Νότιο Σουδάν του Λούολ Ντενγκ που πέτυχε κάτι το εξωπραγματικό. Θα είναι η πιο νεοσύστατη χώρα που προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο αφού μόλις το 2011 απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Σουδάν.

Ευρώπη: Λετονία, Ελλάδα, Γερμανία, Φιλανδία, Σλοβενία, Γαλλία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Ισπανία, Ιταλία, Γεωργία.

Ασία/ Ωκεανία: Λίβανο, Ιορδανία, Νέα Ζηλανδία, Φιλιππίνες, Αυστραλία, Κίνα, Ιαπωνία, Ιράν.

Αφρική: Ακτή Ελεφαντοστού, Ανγκόλα, Πράσινο Ακρωτήρι, Νότιο Σουδάν, Αίγυπτος.

Αμερική: Καναδάς, ΗΠΑ, Βραζιλία, Δομινικανή Δημοκρατία, Μεξικό, Βενεζουέλα και Πουέρτο Ρίκο.


www.bnsports.gr  

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0