Basket Talk

Οι Έλληνες «Men in black»

Οι Έλληνες «Men in black»
Το ελληνικό στοιχείο ήταν κάτι που ποτέ δεν έλειπε από την Αθλέτικ Μπιλμπάο και με αφορμή την απόκτηση του Γιώργου Τσαλμπούρη από τους Βάσκους, το BN Sports κάνει μία αναδρομή στο παρελθόν και θυμάται τις περιπτώσεις των Ελλήνων που φόρεσαν τα... μαύρα!

Η Αθλέτικ Μπιλμπάο έχει παράδοση στους Έλληνες παίκτες με πιο πρόσφατη την απόκτηση του Γιώργου Τσαλμπούρη από τη Μπέτις. Με αφορμή αυτή την τελευταία μεταγραφή ανατρέχουμε στο ελληνικό στοιχείο που ανά διαστήματα έχει «κοσμίσει» την ισπανική ομάδα. 

Η αρχή έγινε με τον Νίκο Παππά το 2008 που υπέγραψε με τη Μπιλμπάο μόλις ενηλικιώθηκε. Τα πράγματα όμως δεν πήγαν όπως τα περίμενε μιας και δεν πήρε την ευκαιρία που περίμενε. Δεν αγωνίστηκε για τους Βάσκους και πήγε δανεικός στη Ρεάλ Β. Εκείνο ήταν και σημείο – καμπή που σκέφτηκε μέχρι και να σταματήσει το μπάσκετ.

Τη φανέλα της Μπιλμπάο φόρεσε ο Κώστας Βασιλειάδης από το 2010 ως το 2013 αποτελώντας το σημαντικότερο πέρασμα Έλληνα παίκτη από την ομάδα, αφού τη βοήθησε να φτάσει στους τελικούς του ισπανικού πρωταθλήματος αλλά και στα προημιτελικά της Euroleague 2011-2012 . Ήταν τόσο μεγάλη η συμβολή του που οι φαν των Βάσκων τον αποθέωσαν κατά την είσοδο του στο γήπεδο για λογαριασμό της Μούρθια το 2022.

Ο Δημήτρης Μαυροειδής μετά την εξαιρετική του σεζόν στο Μαρούσι, ένωσε τις δυνάμεις του με τον Βασιλειάδη στη Μπιλμπάο το 2010 μετά από επιθυμία του προπονητή της, Φώτη Κατσικάρη. Μετά από δύο χρόνια κοινής πορείας, ο Μαυροειδής επέλεξε διαφορετικό δρόμο και έκλεισε συμφωνία με τον Ολυμπιακό ευχαριστώντας τους Ισπανούς για τις αξέχαστες στιγμές που έζησε.

Ο Νίκος Ζήσης μετά από παρουσία τριών χρόνων στην ιταλική Σιένα πήρε κι εκείνος τον δρόμο της Αθλέτικ Μπιλμπάο το 2012, που η ελληνική ταυτότητα είχε σημαντική παρουσία. Ο Έλληνας γκαρντ με τη φανέλα των Βάσκων οδηγήθηκε μέχρι τον τελικό του Eurocup. Έναν χρόνο αργότερα αποχώρησε για την ρώσικη Ούνικς Καζάν.

Ο Γιώργος Μπόγρης μετά από μια πολύ καλή σεζόν με την Ανδόρα εξαργύρωσε αυτή του την επιτυχία υπογράφοντας το 2015 με τη Μπιλμπάο. Βίωσε την αποθέωση από των κόσμο της ομάδας και από τα ΜΜΕ όταν μετά από το παιχνίδι με τη Μπαρτσελόνα απευθύνθηκε στους δημοσιογράφους μιλώντας ισπανικά λέγοντας «Η ζωή είναι για να τη ζεις και όχι για να την εξηγείς». Μετά από μία ικανοποιητική χρονιά συμφώνησε με την Τενερίφη.

Από τον Προμηθέα Πατρών βρέθηκε στην χώρα των Βάσκων και ο Γιάννης Αθηναίου για να ολοκληρώσει την σεζόν 2020-2021. Το καλοκαίρι του 2021 αποχώρησε από την Ιβηρική χερσόνησο με προορισμό την Ελλάδα για χάρη του Ιωνικού.

Στο διάστημα που οι Έλληνες μεσουρανούσαν στην Αθλέτικ Μπιλμπάο, στο ρόστερ προστέθηκε και ο Μιχάλης Κακιούζης με συμβόλαιο μικρής διάρκειας για να βοηθήσει τον Φώτη Κατσικάρη με τον οποίο είχαν ξαναβρεθεί στην ΑΕΚ. Συμμετείχε μόνο στο Soupercopa Ισπανίας.

Πέρα από Έλληνες παίκτες, που ήταν αρκετοί, αυτοί που πρωταγωνίστησαν, η Μπιλμπάο έδειξε την εμπιστοσύνη της και σε Έλληνα προπονητή, συγκεκριμένα στον Φώτη Κατσικάρη από το 2010 ως το 2013. Αυτός έφερε το ελληνικό στοιχείο και το ένωσε μαεστρικά οδηγώντας την ομάδα στην θητεία του εκεί στον τελικό του Eurocup, του πρωταθλήματος και στους ομίλους της Euroleague.


Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0