Basket Talk

Παναθηναϊκός - Βαλένθια 91-92: Ο Τζόουνς με buzzer beater λύγισε το Λι-θουανικό δίδυμο!

Παναθηναϊκός - Βαλένθια 91-92: Ο Τζόουνς με buzzer beater λύγισε το Λι-θουανικό δίδυμο!
Η Βαλένθια το έκανε στην Ελλάδα ξανά, όπως και στον πρώτο γύρο στον Πειραιά. Ο Παναθηναϊκός κρατούσε τη νίκη στα χέρια του μέχρι τo τελευταίo δευτερόλεπτο, ωστόσο η τρίποντη... βόμβα του Τζόουνς στο φινάλε απομάκρυνε ακόμα περισσότερο το όνειρο της οκτάδας (91-92).
Ο Παναθηναϊκός των πολλών και σημαντικών απουσιών κρατούσε τη νίκη στα χέρια του μέχρι και την τελευταία κυριολεκτικά επίθεση. Σε αυτή όμως και στο περιβόητο δίλημμα φάουλ ή άμυνα, διάλεξε λάθος και ο Τζόουνς με φοβερό buzzer beater τον τιμώρησε και έδωσε ένα μεγάλο διπλό στη Βαλένθια (91-92). Φοβερή εμφάνιση από τους Γκουντάιτις και Πάρις Λι οι οποίοι πήραν από το... χέρι τους «πράσινους» αλλά δεν ήταν αρκετοί. Θετικό το ντεμπούτο του Ματ Τόμας, δίχασε την εξέδρα ο Αγραβάνης στην πρώτη του με το «τριφύλλι».

ΤΟ ΜΑΤΣ

Χωρίς ιδιαίτερη διάθεση να δώσουν δικαιώματα ξεκίνησαν οι «πράσινοι» στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού, τροφοδοτώντας τον μοναδικό καθαρόαιμο σέντερ που διέθεταν στο ματς. Ο Αρτούρας Γκουντάιτις ελείψει Ντούμπλιεβιτς μπορούσε να «χτυπήσει» στο χρωματιστό και όπου μπορούσε τον εκμεταλλευόταν ο Παναθηναϊκός. Αμυντικά όμως μετά το πρώτο δίλεπτοο οι γηπεδούχοι χώλεναν και πάλι.

Με το τρίποντο του Γιώργου Καλαϊτζάκη που έβγαζε και ενέργεια και στην άμυνα, οι πάικτες του Ράντονιτς έκαναν το 15-11. Δύο σερί τρίποντα του Γουέμπ από τη θέση «4» ισορρόπησαν την κατάσταση για να περάσει λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος της πρώτης περιόδου και ο Αγραβάνης στο παρκέ για πρώτη φορά και να... διχάσει τους λιγοστούς φίλους της ομάδας.

Ο διεθνής φόργουορντ που σημέρα έπαιξε μόνο σέντερ, έδωσε στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού τη σκληράδα που ζητούσε ο Μαυροβούνιος τεχνικός, κάνοντας βέβαια και κάποια φάουλ, από τον ενθουσιασμό του και τον υπερβάλλοντα ζήλο, που θα μπορούσε να αποφύγει.

Ο Ματ Τόμας, στο πρώτο περασμά του από το παρκέ δεν έδειξε να φοβάται να πάρει την ευθύνη, με τους «πράσινους» να μαζεύουν περισσότερα ριμπάουντ από τους αντιπάλους τους και να μοιράζουν καλύτερα τη μπάλα. Ως εκ τούτου κατάφεραν να πάρουν δύο φορές προβάδισμα 8 πόντων (47-39 και 49-41) με τον Γκουντάιτις να κάνει... θραύση κάτω από το καλάθι (7 ριμπάουντ).

Με την εκκίνηση του δευτέρου μέρους ο Παναθηναϊκός ξέχασε να κάνει καλά ό,τι έκανε στο πρώτο μέρος. Μέσα σε λιγότερο από ενάμιση λεπτό, η διαφορά των επτά πόντων του ημιχρόνου είχε κάνει... φτερά και το ματς από εκεί και πέρα απέκτησε όλα τα χαρακτηριστικά του ντέρμπι. Ένταση, συνεχείς εναλλαγές στο σκορ και επιστροφή στις ατομικές ενέργειες για τους γηπεδούχους. Εκεί που είχε μοιράσει 13 τελικές πάσες στο πρώτο 20λεπτο, έμεινε στις 2 στην τρίτη περίοδο και σε συνδυασμό με κάποια λάθη στο αμυντικό τρανζίσιον και με κάποια χαμένα ριμπάουντ, βρέθηκε πίσω και με 3 (63-66, 28:30'') από το πρώτο καλάθι του Χάρπερ στο ματς. Ο Γκριγκόνις απάντησε, ο βραχύσωμος ωστόσο Αμερικανός της Βαλένθια «ζεστάθηκε» και έβαλε και πάλι μπροστά τους Ισπανούς.

Το «τριφύλλι» στην τέταρτη περίοδο έπαψε να παίζει ομαδικά. Η μπάλα δεν έφτανε ποτέ, βάσει συστήματος, στον Λιθουανό σέντερ που έκανε ότι περνούσε από το χέρι του και η κατάχρηση ντρίμπλας ήρθε για ένα ακόμα παιχνίδι στο προσκήνιο. Ο Λι έβαλε ένα σημαντικό τρίποντο, όμως η κούραση (δεν είχε βγει καθόλου στο δεύτερο μέρος) δεν του επέτρεπαν να έχει την συνηθισμένη του έκρηξη. Ο Τόμας ήταν μια μόνιμη απειλή επιθετικά αλλά «μαύρη τρύπα» αμυντικά, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε ο Τόμας Κλαβέρ και με δύο τρίποντα έβαλε μπροστά τη Βαλένθια με 4 (75-79, 35').

Ο Παναθηναϊκός ωστόσο δεν είχε καμία διάθεση να παραιτηθεί. Και αυτό που δεν μπορούσε να κάνει ο Μπέικον, ο Λι και ο Ουίλιαμς το έκανε ο Γκουντάιτις. Ο Λιθουανός ήταν ασταμάτητος κοντά στο καλάθι και με δικούς του συνεχόμενους πόντους πήρε τους «πράσινους» από το χέρι (23π., 10 ριμπ).και τους έβαλε σε θέση οδηγού (84-81, 37').

Ο Κρις Τζόουνς απάντησε με δύο αναπάντητα καλάθια (84-85) και τότε ξεκίνησε το... γαϊτανάκι των βολών. Ο Λι έκανε το 86-85, ο Τζόουνς απάντησε, ο Πάρις Λι είχε ξανά... κρύο αίμα από τα 4,5 μέτρα όμως η «γραμμή της φιλανθρωπίας» ήταν τέτοια και για τον Τζόουνς ο οποίος στο κρισιμότερο σημείο βγήκε μπροστά και έβαλε οκτώ σερί πόντους για τη Βαλένθια (88-89). 

Ο φοβερός και τρομερός Πάρις Λι βρήκε ξανά το στόχο (90-89) ενώ στην επόμενη φάση έβαλε και το χέρι του για να ολοκληρώσει το κλέψιμο ο έτερος κορυφαίος, Γκουντάιτις και να κερδίσει και το φάουλ. Ο Ματ Τόμας όμως ευστόχησε σε μία από τις δύο βολές (91-89) και στο τελευταίο δευτερόλεπτο, ο Τζόουνς «σκότωσε» τον ΠαναθηναΪκό με buzzer beater τρίποντο.



Το στατιστικό του αγώνα ΕΔΩ:

Τ
α δεκάλεπτα: 26-21, 49-42, 68-69, 91-92

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0