Basket Talk

Παρτιζάν – Ερυθρός Αστέρας: Πλούσιοι γείτονες με τα λεφτά (των) άλλων!

Παρτιζάν – Ερυθρός Αστέρας: Πλούσιοι γείτονες με τα λεφτά (των) άλλων!

Τι κι’ αν ξεκίνησαν στον… μαραθώνιο αυτό με το χειρότερο δυνατό τρόπο και δέχονταν τη μία «σφαλιάρα» μετά την άλλη; Παρτιζάν και Ερυθρός Αστέρας, στην πρώτη τους κοινή παρουσία επί εποχής Euroleague, έβγαλαν αντίδραση και διεκδικούν επί ίσιος όροις την είσοδό τους στην 8αδα, ευελπιστώντας πως η χρηματική… χείρα βοηθείας της κυβέρνησης θα βρει αντίκρισμα.

Δέκα αγωνιστικές ακόμα απομένουν για να λάβει τέλος το πρώτο σκέλος της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της «πορτοκαλί θεάς» στη γηραιά ήπειρο και η κατάσταση παραμένει ακόμα μπερδεμένη. Στην πιο ανταγωνιστική ίσως διοργάνωση ever, υπάρχουν «σταθερές» (βλέπε Ολυμπιακός, Ρεάλ) αλλά και… roller coaster. Τρανταχτά παραδείγματα στην λεγόμενη κατάσταση «ή του ύψους ή του βάθους» υπάρχουν αρκετά με την Παρτιζάν και τον Ερυθρό Αστέρα να διεκδικούν παρόλα αυτά τον τίτλο των πιο… ασταθών ομάδων.

Οι Σέρβοι κατέβηκαν με φιλοδοξίες στη φετινή Euroleague και αυτό εκπέμπουν από την αρχή της σεζόν. Η παρουσία του… άσπονδου εχθρού και αντίπαλου δέους στον ίδιο θεσμό στο υψηλότερο επίπεδο αποτελεί από μόνο του κίνητρο ανταγωνιστικής παρουσίας, η οποία συνοδεύτηκε και από την ανάλογη μεταγραφική ενίσχυση και την τεράστια «δίψα» των οπαδών των δύο συλλόγων. Αν συνοψιστούν όλα αυτά κάτω από την… ομπρέλα των ευλογιών της σερβικής κυβέρνησης τότε μία θέση στην 8αδα αποτελεί από προτεραιότητα έως χρέος.
6091eccc-b550-4803-a7cb-7c60cac3efe7_1.jpg

Κρατική αρωγή εκατομμυρίων δια στόματος… προέδρου!

Όταν βγαίνει ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας και παραδέχεται δημοσίως πως Παρτιζάν και Ερυθρός Αστέρας χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από κρατικά κονδύλια, τότε δικαιολογούνται εν πολλοίς οι «φανταχτερές» κινήσεις (τεράστιο συμβόλαιο στον Πάντερ, έλευση Καμπάτσο) και τα υπέρογκα έξοδα.

«Έχουμε διαθέσει τόσα χρήματα για τον Ερυθρό Αστέρα και την Παρτιζάν που ίσως, μόνο τρεις ή τέσσερις σύλλογοι μπάσκετ σε όλη την Ευρώπη έχουν τέτοια (ποσοτικά) βοήθεια από το κράτος. Συνεπώς δεν είναι περίεργο που μάχονται για την είσοδό τους στο Final8», ήταν τα λόγια του Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε μια τηλεοπτική του εμφάνιση λιγότερο από ένα μήνα πίσω.
aleksandar-vucic1-815x458.jpg

Και συμπλήρωσε ότι: «Είναι τεράστιο το ποσό που έχει δώσει το κράτος στους δύο συλλόγους. Θα ήθελα πω στον κόσμο πως ένα ισχυρό κράτος μπορεί να προχωρήσει σε χρηματοδότηση τέτοιου βαθμού και πως ο Ερυθρός Αστέρας είναι συνεπέστατος στις πληρωμές των φόρων».

 

Στα… πρόθυρα της 8αδας

Δέκα αγωνιστικές αποτελούν… αιώνα σε αυτήν την Euroleague αφού όλα μπορούν να ανατραπούν. Αν εξαιρέσει κανείς την Άλμπα, που έχει μείνει έξι νίκες πίσω από τα playoffs και είναι σχεδόν απίθανο να προλάβει το…τρένο, όλες οι υπόλοιπες με μικρά ή μεγαλύτερα «θαύματα» έχουν ελπίδες πρόκρισης στο «κυρίως γεύμα της διοργάνωσης».

Σε… τρομερό φεγγάρι δείχνει το τελευταίο διάστημα η Παρτιζάν, η οποία μετά την τέταρτη συνεχόμενη νίκη της κόντρα στη Μπάγερν, αυτή τη φορά, έχει εδραιώσει τη θέση της στις προνομιούχες 8 θέσεις (13-11 ρεκόρ). Το σύνολο του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς μετράει 9 νίκες στις τελευταίες 11 στροφές (μεταξύ των οποίων και κάποια σημαντικά διπλά στη Φενέρ και το συμπολίτη Ερυθρό) και δείχνει ότι θα πουλήσει πολύ ακριβά το… τομάρι της για να δώσει συνέχεια στο ευρωπαϊκό της ταξίδι.
11268525.jpg

Με μία σούπερ τετράδα για… φίλημα (Πάντερ, Λεσόρ, Έξουμ και Λεντέι) η νεοφώτιστη Παρτιζάν έχει πάρει φόρα και η συνθήκη αυτή στα χέρια του Ζέλικο… πολλαπλασιάζεται.

Από την άλλη, η έλευση του Λούκα Βιλντόζα αλλά και του Ντούσκο Ιβάνοβιτς λειτούργησε αφυπνιστικά για τον Ερυθρό Αστέρα, ο οποίος παρότι ξεκίνησε με μόλις μία νίκη σε επτά παιχνίδια, στη συνέχεια πήρε την… ανιούσα. Οι «ερυθρόλευκοι» του Βελιγραδίου έφυγαν με οκτώ σερί ροζ φύλλα αγώνα και μπήκαν από το «παράθυρο» στη διεκδίκηση μιας θέσης που οδηγεί στα playoffs.

Η περιβόητη ιστορία με τον Φακούντο Καμπάτσο ωστόσο και της μη συμμετοχής του λόγω ατοπημάτων του παρελθόντος από τους Σέρβους, μάλλον… μπέρδεψε τον Ερυθρό ο οποίος έχασε λίγο έδαφος στη «μάχη» που δίνει. Βέβαια το αγχωτικό διπλό στο Ισραήλ, κόντρα σε μια ομάδα με τους ίδιος στόχους και σε μία «καυτή» έδρα, μπορεί να είναι ικανή να γυρίσει ξανά ο διακόπτης.
296086_kosarkapartizan-zvezda41_f.jpg

Η απρόβλεπτη Euroleague της σεζόν 2022-23 δεν μπορεί να προδικάσει τίποτα. Ακόμα είναι πολύ νωρίς για να βγουν τα κομπιουτεράκια και να γίνουν οι απαραίτητοι υπολογισμοί. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το σερβικό μπάσκετ και σε συλλογικό επίπεδο, έχει επιστρέψει ακμαιότατο. Ακόμα κι’ αν η κυβέρνηση έβαλε το… χεράκι της σε αυτό.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0