Basket Talk

Τζόρντι Μπερτομέου: «Τα νέα αφεντικά της Ευρωλίγκα δεν έχουν κάνει τίποτα καινούργιο»

Τζόρντι Μπερτομέου: «Τα νέα αφεντικά της Ευρωλίγκα δεν έχουν κάνει τίποτα καινούργιο»
Μεγάλη συνέντευξη στη σερβική ιστοσελίδα Mozzasport παραχώρησε ο πρώην CEO της Ευρωλίγκα, Τζόρντι Μπερτομέου, και μίλησε για τους διαδόχους του, για τις καινοτομίες που παρουσιάστηκαν επί των ημερών του ακόμη και για την κόντρα με τη FIBA.
Ιδού τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Ισπανού παράγοντα και όσα είπε:

Για το αν παρακολουθεί τα τεκτενώμενα στην Ευρωλίγκα διοικητικά μετά την απομάκρυνσή του: «Ειλικρινά προσπαθώ να μείνω αποστασιωμένος από την καθημερινότητα της ευρωλίγκα. Είναι στα χέρια άλλων τώρα άλλωστε. Δυστυχώς όμως δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι ακόμη οι ομάδες-μέτοχοι είναι διχασμένοι μεταξύ τους κάτι που αν μη τι άλλο δεν είναι καλό. Προσωπικά δεν θέλω να επέμβω σε αυτές τις διαφορές».

Για το έργο του στα 22 χρόνια παρουσίας στην Ευρωλίγκα: «Πετύχαμε κάτι που κανείς άλλος δεν κατάφερε. Δημιουργήσαμε μία ευρωπαϊκή λίγκα με τους ιδιοκτήτες των συλλόγων. Μία ανεξάρτητη επαγγελματική λίγκα και είμαι περήφανος για αυτό. Το άλλο πράγμα για το οποίο είμαι περήφανος είναι η "ομάδα" που είχα γύρω μου. Ξεχωριστοί άνθρωποι που χωρίς αυτούς δεν θα κάναμε αυτή την κουβέντα τώρα. Ήταν η ψυχή της διοργάνωσης και τους ευγνομονώ για αυτό το ιδιαίτερο που δημιουργήσαμε».

Για την κοινή παρουσία Ερ.Αστέρα και Παρτιζάν στη διοργάνωση για πρώτη φορά στην ιστορία: «Ήμουν αυτός που έδωσε στην Παρτιζάν wild card για τη φετινή σεζόν και θεωρώ ότι οι συνθήκες ήταν ώριμες για να συμβεί αυτό».

Για το πλάνο ένταξης ομάδας από το Ντουμπάι στη διοργάνωση: «Είναι μία ενδιαφέρουσα περίπτωση. Καταλαβαίνω ότι ακούγεται περίεργο επειδή πρόκειται για χώρα εκτός Ευρώπης αλλά και το Ισραήλ δεν είναι μέρος της Ευρώπης γεωγραφικά. Οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2022 και μου έκανε εντύπωση η αφοσίωση των ανθρώπων στο Ντουμπάι για αυτό το πλάνο. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να συμβεί τελικά αλλά είναι μια σημαντική προοπτική».

Για τους διαδόχους του Μάρσαλ Γκλίκμαν και Ντέγιαν Μποντίρογκα: «Τους γνωρίζω πολύ καλά αλλά δεν ξέρω τα σχέδιά τους. Πάντως από αυτά που διαβάζω δεν έχουν κάνει κάτι καινούργιο έως τώρα. Υπάρχουν σκέψεις για αλλαγές στη διοργάνωση τις οποίες όμως είχα ξεκινήσει εγώ. Υπάρχουν σκέψεις για ομάδες από το Παρίσι και το Λονδίνο το οποίο εγώ ξεκίνησα με την παρουσία τους στο EuroCup αρχικά».

Για τις σχέσεις με τη FIBA: «Δεν υπάρχει διαμάχη Ευρωλίγκα FIBA έτσι όπως το παρουσιάζουν. Η FIBA πήγε και όρισε το 2017 αγώνες Εθνικών ομάδων εν μέσω αγώνων συλλόγων σε Ευρώπη και ΝΒΑ με αποτέλεσμα οι Εθνικές ομάδες να παίζουν δίχως τους καλύτερους παίκτες τους. Θα μου πείτε δεν συμβαίνει το ίδιο στο ποδόσφαιρο. Ισχύει γιατί η FIFA ελέγχει το ποδόσφαιρο σε όλο τον κόσμο αλλά η FIBA όχι γιατί υπάρχει το ΝΒΑ. Όταν πας να κάνεις κάτι και δεν καταλαβαίνεις τι μπορείς και τι δεν μπορείς να κάνεις τότε κάνεις λάθος. Η FIBA θέλει να κάνει ότι και η FIFA αλλά δεν είναι FIFA. Στις συζητήσεις που είχαμε κάνει όσο γ.γ. της FIBA ήταν ο Πάτρικ Μπάουμαν είχαμε προτείνει 3 εναλλακτικές λύσεις. Είχαμε καταθέσει σχέδια 50 σελίδων το καθένα. Είχαμε παρουσιάσει καλεντάρι έως το 2026 που περιελάμβανε 6-8 εβδομάδες ξεκούρασης για τους παίκτες κάθ χρόνο, συγκέντρωση των αγώνων των Εθνικών ομάδων σε διάστημα 1-1,5 μήνα αλλά η FIBA δεν ήθελε καν να το συζητήσει».

Για πιθανή «ένωση» του EuroCup με το BCL της FIBA: «Θα είναι μεγάλο λάθος αν συμβεί».

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0